Ο δείκτης της ελευθερίας του Τύπου είναι ο δείκτης της Δημοκρατίας. Όταν βουλιάζει ο πρώτος, κλονίζεται ο δεύτερος. Στην 70η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020 μεταξύ 180 χωρών και στην 24η θέση στη ΕΕ μεταξύ 27 χωρών, είναι η χώρα μας.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 20.04.2021 από τη διεθνή οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», η Ελλάδα υποχώρησε κατά 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάσταση σε σχέση με το 2019 και το 2018 όπου ήταν 65η.
Ποιες είναι οι επισημάνσεις που κάνουν για την Ελλάδα οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» :
• Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020.
• Οι δημοσιογράφοι είχαν πέσει θύματα αστυνομικής βίας και αυθαίρετης σύλληψης, γεγονός που περιόρισε την κάλυψη των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
• Οι αρχές συνέλαβαν δημοσιογράφους με έναν συχνά βίαιο τρόπο για να αποτρέψουν την επαφή με τους μετανάστες.
• Η κυβέρνηση χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, ως μέρος των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία και την προσφυγική κρίση.
• Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, είτε παραλείφθηκαν, είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης, που προέκυψε από την εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την πανδημία.
• Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης πριν αναφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου συντάσσεται και δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» σε 180 χώρες παγκοσμίως, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου στις χώρες αυτές κατά το προηγούμενο έτος. Στην ουσία ο δείκτης αντικατοπτρίζει το βαθμό ελευθερίας που έχουν οι δημοσιογράφοι, τα πρακτορεία ειδήσεων και οι χρήστες του διαδικτύου σε κάθε χώρα, καθώς και τις προσπάθειες που έγιναν από τις αρχές για να σέβονται και να διασφαλίζουν το σεβασμό για την ελευθερία αυτή.
Συγκινήθηκε κανείς από την λίστα Πέτσα; Εννοείται όχι. Ντράπηκε κανείς για τον κατήφορο; Μα τι λόγια είναι αυτά;. Αντέδρασε κανείς από το πολυπληθές Μέγαρο Μαξίμου; Φυσικά όχι. Αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί , το Επιτελικό Κράτος γιατί συμβαίνει αυτό και θα το διορθώσουν;
Διορθώσεις γίνονται από εκείνους που κάνουν λάθη, τα αναγνωρίζουν και δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όχι από εκείνους που σχεδιάζουν την άλωση του Τύπου και των ΜΜΕ, που εξαγοράζουν, που εκβιάζουν και γίνονται εταίροι, ενώ είναι ελεγχόμενοι.
Κυβέρνηση Μητσοτάκη με δόξα και τιμή….