Η ΚΟ της ΝΔ εξεγέρθηκε κατά του Βρούτση για τον όγκο των εκκρεμών συντάξεων. Και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα τύχει της προσωπικής του φροντίδας. Δηλαδή επί 1,5 χρόνο θα μας πει ότι ήταν ανέμελος. Αυτό είναι το λιγότερο, γιατί κρύος ιδρώτας έλουσε τους γνωρίζοντες το πρόβλημα…
Καταρχάς ο Βρούτσης κάθε εβδομάδα ανακοινώνει και μια επανάσταση από τον Σκάι, λες και ο Αυτιάς είναι συνέταιρός του στο υπουργείο και όχι δημοσιογράφος. Τέλος πάντων. Με τόσες επαναστάσεις, οι συντάξεις θα έβγαιναν σε λίγα λεπτά, άντε σε λίγες ημέρες, αποδεκτές και οι λίγες εβδομάδες. Δυστυχώς για τον επαναστάτη υπουργό ο ΕΦΚΑ βγάζει συντάξεις του 2017 ακόμη. Αφού ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πόσο αρνητικό είναι το κλίμα για τον Βρούτση εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έκανε την στροφή του. Πρώτα του έπλεξε του εγκώμιο , όπως και του διοικητή του ΕΦΚΑ Χάλαρη και μετά ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει προσωπικά το ζήτημα. Με ποιο τρόπο; Προσέξτε διατύπωση.
«Έχω ζητήσει από το διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας».
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Πρώτον δεν υπάρχουν στην αγορά άνθρωποι που να πάνε αύριο το πρωί στον ΕΦΚΑ για να βγάλουν συντάξεις. Ούτε ένας δεν υπάρχει. Η απονομή συντάξεων απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό που να γνωρίζει την δαιδαλώδη νομοθεσία, τις παγίδες του συστήματος, τα κενά και τα προβλήματα και αυτό το προσωπικό, εξαντλημένο, υπάρχει μόνο στον ΕΦΚΑ . Ακόμη και αν αύριο το πρωί προσληφθεί προσωπικό θα χρειαστεί μήνες για να μάθει το αντικείμενο. Τι απομένει λοιπόν; Προφανώς ο Μητσοτάκης εννοεί ότι , κατά την προσφιλή του τακτική θα αναθέσει σε κάποια εταιρεία ή σε δικηγορικά γραφεία να αναλάβουν την έκδοση συντάξεων. Τα οποία όμως γραφεία ή εταιρείες πάλι στους υπαλλήλους θα απευθύνονται για να κάνουν τη δουλειά, οι υπάλληλοι θα εκδίδουν συντάξεις και τα γραφεία θα πληρώνονται. Άρα έχει νόημα να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός, αδιάβλητος και δημόσιος από το ΑΣΕΠ να προσληφθούν όσοι απαιτούνται να εκπαιδευθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα.
Διαφορετικά η «προσωπική φροντίδα» Μητσοτάκη θα είναι μια ακόμη πελατειακού τύπου φροντίδα για τον αγαπημένο του ιδιωτικό τομέα, καθόλου διαφανής και καθόλου αποδοτική.
Συμπέρασμα. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ Μητσοτάκη –δημόσιας διοίκησης τόσο καλύτερα για το κράτος. Γνωρίζει το πρόβλημα επί 1,5 χρόνο και τώρα που ξέσπασε εσωκομματική γκρίνια προσποιείται τον ανήσυχο. Η προσωπική του φροντίδα καλύτερα να λείπει. Έλεος….