Άρχισε την μάχη κατά της …παγκοσμιοποίησης. Ο Ντόναλντ Τράμπ χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ξεκίνησε να εφαρμόζει την δική του πολιτική, πιστεύοντας ότι θα αντιστρέψει την πορεία της ιστορίας. Είναι τώρα μαζί του όλο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρίες. Οι ΗΠΑ, το 1990 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πίστεψαν στην απόλυτη κυριαρχία τους, στο αιώνιο κέρδος. Είκοσι επτά χρόνια μετά, οι ανοικτές αγορές δεν τους αρέσουν. Ο Ντόναλντ Τράμπ ξεκίνησε ήδη την αντιπαράθεσή του με την Κίνα, την Ευρώπη, το Μεξικό και με πολλούς ακόμα. Η Ευρώπη της Γερμανικής κυριαρχίας, έχει ήδη μουδιάσει και είναι έτοιμη να διαλυθεί ή να παραδοθεί. Μην βιαζόμαστε όμως για συμπεράσματα, είμαστε μόνο στην αρχή.
Επιβάλλει δασμούς για εισαγόμενα, επαναδιαπραγματεύεται τις συμφωνίες με Μεξικό, Καναδά, τις χώρες του Ειρηνικού και την Ευρώπη, υπόσχεται μείωση των φόρων. Την ώρα που η ΕΕ πορεύεται με τα πείσματα του Βερολίνου ο Τράμπ επιτίθεται ήδη στην παγκοσμιοποίηση, καταργώντας τις πολυμερείς συμφωνίες.
Ξεκινάει μια εποχή μεγάλων αντιπαραθέσεων, με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την Μόσχα από τη μια πλευρά. Να δούμε πόσοι θα βρεθούν στην απέναντι όχθη>
Προς το παρόν οι Μέρκελ-Σόιμπλε «βασανίζουν» την Ελλάδα, επιβάλλουν νέα μέτρα στην Ιταλία και απειλούν την Γαλλία. Μιλάμε για τρελοκομείο που οδηγεί σε διάσπαση και σε μεγάλες περιπέτειες.
Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος χωρίς να χάσει χρόνο (τέταρτη μέρα μετά την ορκωμοσία του) είπε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη. Θα επαναδιαπραγματευθεί με κάθε χώρα ξεχωριστά το διμερές εμπόριο των ΗΠΑ. Αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία TPP, μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού. Καταργεί αμέσως πολλούς γραφειοκρατικούς νόμους σε συμφωνία με τις εταιρίες.
Προσφέρει στις δικές του μεγάλες εταιρίες μαστίγιο και καρότο. Τους λέει ότι «το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μείνετε στις ΗΠΑ».
Ο Ντόναλντ Τράμπ, προσπαθεί να πάρει με το μέρος του όλες τις μεγάλες παραγωγικές εταιρίες. Με αυτές συζητά, Δείχνει να μην τον αφορούν οι χρηματιστηριακές, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (heads funds) ακόμα και οι τράπεζες.
Μόνο που τα προβλήματα του είναι πολλά. Πρωτίστως το ίδιο το αμερικανικό κεφάλαιο. Οι κινέζοι έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσεις των τελευταίων 30 ετών. Το κεφάλαιο επενδύεται εκεί που υπάρχει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Αυτό έκανε, αυτό κάνει και αυτό θα κάνει. Η επιστροφή κεφαλαίων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Οι κινέζοι κατέχουν επίσης ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους. Το «όπλο» του Τράμπ είναι η μεγάλη αμερικανική αγορά την οποία θέλουν όλοι, Ασιάτες και Ευρωπαίοι. Αν όμως τα πράγματα πάνε άσχημα θα αντιδράσουν και αυτοί.
Ο Ντόναλντ Τράμπ και ένα μέρος της αμερικανικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, θέλει τώρα να αναποδογυρίσει την ιστορία. Να πάμε πίσω στο 1990 και να ξαναπάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να φτιαχτεί μια «μικρή» και περιορισμένη παγκοσμιοποίηση. Δύσκολα πράματα!
Η Ελλάδα δυστυχώς ασχολείται ακόμα με τις δικές της πληγές, τις δικές της αγκυλώσεις, έχοντας στον σβέρκο της τους κυρίαρχους Γερμανούς, που είναι μανιακοί με την πειθαρχία και την σταθερότητα. Χάνουν την Ευρώπη, αλλά αυτοί λένε «τόσο το χειρότερο για όσους φύγουν».
ΟΙ εκλογές που έρχονται σε Γαλλία και μάλλον σε Ιταλία, μπορεί ν αλλάξουν πλήρως την φορά των πραγμάτων.
Όσοι λοιπόν ασχολούνται μόνο ή κυρίως με το αξιολόγηση, κοιτάζουν λάθος βιτρίνα. Σύντομα θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτούμε γενικώς. Με ποιους θα πάμε και τι ακριβώς θα κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας.