Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη για το Κυπριακό, ο Ερντογάν είπε ανοικτά και απειλητικά ότι «Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Κύπρο». Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι «Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα πάνω σε νησιά αμφισβητήσιμου καθεστώτος». Η Αγκυρα έδειξε ότι δεν αντέχει καμία διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που υπήρχε και στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπα από την Μοσούλη έως το Αιγαίο, αξιώνοντας συμμετοχή σε πετρέλαια και φυσικό αέριο σε στεριά και θάλασσα , διεκδικώντας εδάφη, αμφισβητώντας συγχρόνως το δικαίωμα των κούρδων να έχουν κράτος. Μέσα σ αυτή την συγκυρία δεν θα μπορούσε η Άγκυρα να αποδεχθεί επίλυση του Κυπριακού. Φαίνεται επίσης για μία ακόμα φορά ότι αυτά που έχει πάρει η Τουρκία με τα όπλα δεν πρόκειται να τα παραχωρήσει στα χαρτιά.
Αμεσως μετά την προσευχή της Παρασκευής, βγαίνοντας από το τζαμί ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν θα τίθεται θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. «Το σχέδιο Ανάν πια δεν ισχύει», είπε και πρόσθεσε ότι «η «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων». Πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Όμως η Λευκωσία και η Αθήνα έδειξαν με την τακτική τους ότι δεν είναι αυτές υπεύθυνες, είναι η Άγκυρα που δεν θέλει να συμβιβαστεί έστω σε μερικά βασικά ζητήματα.
Η αδιαλλαξία της Αγκυρας θα μετρήσει στους υπολογισμούς των εταιριών που θα εξορύξουν και θα αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδίως δε αν κάποιοι αγωγοί θα περάσουν από την Τουρκία ή όχι. Το βράδυ της Πέμπτης στην Γενεύη ήδη είχε διαφανεί το απόλυτο αδιέξοδο, αν και η τουρκική διπλωματία προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα αποδεχόμενη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες βδομάδες. Μόλις όμως ξημέρωσε ο Ερντογάν έβαλε ένα ουσιαστικό τέλος κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά είχε πετύχει τρία βασικά πράγματα:
1. Για πρώτη φορά το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και της εγκατάλειψης των εγγυήσεων (δικαίωμα Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας να επεμβαίνουν στην Κύπρο) ηταν τα κορυφαία ζητήματα.
2. Για πρώτη φορά η ΕΕ είχε ενεργό συμμετοχή και είναι αυτή δια του Γιούνκερ που απαιτεί η όποια λύση να γίνει στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου.
3. Κανένας τρίτος παράγοντας – ΕΕ, Βρετανία, ΗΠΑ- δεν πιέζει Ελλάδα και Κύπρο να αποδεχθούν την οποιαδήποτε λύση στο όνομα της επίλυσης του Κυπριακού.
Για τους παραπάνω λόγους η τουρκική ηγεσία αναγκάστηκε να δείξει τις πραγματικές της διαθέσεις, προκειμένου να μην συνεχιστεί η διαβούλευση και αναγκαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες δεν θέλει.
Ξανά οι γκρίζες ζώνες
Συγχρόνως η Άγκυρα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Αξιοποιώντας την δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού ότι υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης μικρών νησιών στο Αιγαίο («πολεοδομικός σχεδιασμός της Ελλάδας σε κάποιες νησίδες στο Αιγαίο»), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεΐν Μουφτούογλου, είπε: «Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική σε αυτό το θέμα, που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη». Το θέμα αυτό βεβαίως μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις.
Πρέπει πάντως να πούμε και προς τον κ. Σαντορινιό και προς την κυβέρνηση οτι το παιχνίδι αυτό με την αξιοποίηση βραχονησίδων - νησίδων, έχει ξαναπαιχτεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το αποτέλεσμα τότε ήταν οτι οδηγηθήκαμε στα Ιμια.