Η ΕΕ μοιάζει καθηλωμένη στα προβλήματά της και δείχνει εμφανή αδυναμία να κινηθεί με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει την οικονομική, προσφυγική και πολιτική κρίση που την αποδιοργανώνει. Τα αίτια  για την κατάσταση αυτή  είναι πολλά. Ανεπαρκείς πολιτικές ηγεσίες, αλλά και η γερμανοποίηση της Ευρώπης.
Αυτή ήταν η εικόνα της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου και δημιουργεί προβληματισμό στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε με τις δηλώσεις του να απαλύνει τις εντυπώσεις και επανέλαβε τις δικές του θετικές σκέψεις και όσα έθεσε στους κοινοτικούς εταίρους.


Ωστόσο δεν  υπήρξε κάποιο χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε εντελώς μόνος του όταν μετά τις εργασίες της συνόδου κορυφής ζητούσε ουσιαστική συνεργασία και αλληλεγγύη στο προσφυγικό ή επέμεινε στην ρύθμιση του χρέους. Η Μέρκελ απέφυγε να μιλήσει και για τα δύο αυτά θέματα δημόσια γιατί έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην κυβέρνησή της  και στην ίδια. Η Μέρκελ βρίσκεται σε αδύναμη πολιτικά θέση και Τσίπρας δεν έχει απεριόριστο χρόνο στην διάθεσή του. Συμπέρασμα: και στο προσφυγικό και στο θέμα του χρέους οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Στην οικονομία κάποιες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να δουν πρόοδο όμως είναι δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ζήλο . Κατά συνέπεια, αυτό που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα είναι μια στάση αναμονής για το τι θα συμβεί με την δεύτερη αξιολόγηση, αν θα κλείσει νωρίς και φυσικά με ποιους όρους και αν θα υπάρξει έστω και μια βραχυπρόθεσμη ρύθμιση που να δημιουργεί ελπίδες στην Αθήνα για περισσότερες αποφάσεις το 2018.

Είναι ιδιαίτερα θετικό που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την ΕΕ να υπάρξει κοινή στάση  έναντι της Τουρκίας στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας καθώς η Τουρκία προσπαθεί για μια ακόμη φορά να εξαιρεθεί η  Κύπρος και ουσιαστικά να αποφύγει την έμμεση έστω αναγνώρισή της.

Οικονομία


Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες , η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχει μάλιστα πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται άλλωστε, είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα. Και αυτό το σήμα δεν μπορεί προφανώς να δοθεί με διαρκείς αναβολές και με καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με αυτό τον τρόπο, να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το επόμενο κιόλας έτος, το 2017.

Όμως, ο Μάριο Ντράγκι, έχει δηλώσει ότι πρώτα θέλει ένα σήμα για το χρέος, ότι  είναι βιώσιμο και μετά να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρωθυπουργός  θέλοντας να πιέσει τους Ευρωπαίους για την επίσπευση  των αποφάσεων, δήλωσε ότι οι συνομιλητές του κατανόησαν ,  ότι «κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή και τον ειδικό ρόλο που παίζει στο προσφυγικό, στην προσφυγική κρίση. Και κυρίως, κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μάλιστα μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες».

Με την φράση αυτή, ο κ. Τσίπρας στέλνει ένα μήνυμα ότι θα προκληθεί ένταση με επίκεντρο την Ελλάδα , αν η ΕΕ αρνηθεί να της συμπαρασταθεί και αυτό θα έχει επίπτωση στις εκλογικές αναμετρήσεις του επομένου έτους. Μένει να αποδειχθεί αν επιβεβαιωθεί. 

Ο κ. Τσίπρας πάντως εξέφρασε την πίστη ότι ι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη, να έχουμε θετικές εξελίξεις και θετικές αποφάσεις, ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει είτε με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε πολύ σύντομα στη νέα χρονιά, στις αρχές της νέας χρονιάς, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο
Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία