Ενόψει σεισμικών αλλαγών στην πολιτική για το προσφυγικό βρίσκεται η ΕΕ με τη Γερμανία να αλλάζει πανικόβλητη την δική της πολιτική εξαιτίας της κατάρρευσης των Χριστιανοδημοκρατών . Η στροφή της Μέρκελ είχε προβλεφθεί μετά την αποδεδειγμένη άνοδο του ακροδεξιού AfD. Το προσφυγικό είναι πλέον το μείζον πολιτικό πρόβλημα και ήδη είναι ορατή η αδυναμία πολιτικής διαχείρισής του. Δηλαδή όπως πολλές έχουμε πει, τα χειρότερα για την Ελλάδα είναι μπροστά της.
Μετά την σύνοδο της Βιέννης το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου , έγινε φανερό ότι η Ευρώπη υψώνει τείχη παντού. Ο βαλκανικός διάδρομος θα είναι για πάντα κλειστός, θα προστεθούν τείχη όπου χρειάζονται, ακόμη και στα σύνορα μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για να ένα δύσκολο μέλλον.
Oύτε η Ελλάδα που όφειλε να έχει δικό της σχέδιο , είναι σε θέση να παρουσιάσει μια δική της ιδέα στα δεκάδες συνέδρια και συνόδους κορυφής που παίρνει μέρος ο πρωθυπουργός. Είναι άλλο πράγμα η ρητορική για το προσυγικό και άλλο πράγμα το σχέδιο για το προσφυγικό.
Ακόμη πιο αξιοθρήνητη είναι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Βλέπετε, για την αντιπολίτευση εθνικό πρόβλημα είναι οι τηλεοπτικές άδειες και όχι το προσφυγικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα βαλκάνια. Κόμματα σάπια….
Η πληροφορία ότι η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί κυρίως η επανένωση οικογενειών οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη φυγή τους, που φυσικά δεν διαψεύστηκε αποτελεί μια σαφή ένδειξη της στροφής του Βερολίνου. Οι πολιτικές αλληλεγγύης τις οποίες επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας έχουν καταρρεύσει προ πολλού. Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι πρόβλημα αριθμών των μεταναστών και προσφύγων. Είναι πολιτικό πρόβλημα . Είναι η αδυναμία να βρεθούν λύσεις με τις χώρες της Αφρικής , το Αφγανιστάν, το Πακιστάν , είναι οι πόλεμοι και φτώχεια που δεν αντιμετωπίζονται.
Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε στη Βιέννη την Ελλάδα και την Ιταλία ότι θα τις βοηθήσει: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη παράτυπη μετανάστευση. Γι αυτό θα δεχόμαστε «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μηνιαίως», οι οποίοι χρειάζονται μια προοπτική.
Ήταν φανερό ότι εκεί θα καταλήγαμε. Με απλά λόγια η κεντρική και ανατολική Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν θέλουν πλέον πρόσφυγες και μετανάστες και για τους τύπους θα παίρνουν έναν ελάχιστο αριθμό. Κανείς όμως δεν απαντά στο αυτονόητο ερώτημα: «και οι δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία και άλλοι που θα φθάσουν, τι θα απογίνουν?» Θα μείνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία και η Ευρώπη θα βοηθά να λειτουργήσουν τεράστια στρατόπεδα. Αν και από την έως τώρα βοήθεια, είναι φανερό ότι ούτε επ αυτού γίνεται σοβαρή συζήτηση.
Το ότι δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση φαίνεται και από την δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία , ο οποίος επικροτεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή τη συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν και ζητά να ενισχυθεί η Frontex κατά 5.000-8.000 υπαλλήλους
Ο –Γερμανός - Γκίντερ Έτινγκερ Επίτροπος επικροτεί και τη συνεχιζόμενη αναστολή τη συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. ''Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων", δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post της Δευτέρας.
Οι κανόνες του Δουβλίνου και του Σένγκεν ήταν "κανόνες για μια κανονική γειτονία", όταν δηλαδή ακόμα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανέρχονταν συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη ."Λόγω του πολέμου στη Συρία η κατάσταση όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αλλάξει. Γι' αυτό ήταν απλώς φυσική συνέπεια να αποχαιρετίσει η Ευρώπη το Δουβλίνο και το Σένγκεν".
Τι θα γίνει όμως αφού υπάρχει νέα πίεση για μια νέα Σένγκεν Θα αρχίσουν οι περιορισμοί, οι έλεγχοι, οι φράκτες , η Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής θα πρέπει κατά την λογική των Γερμανών και άλλων να δέχεται ακόμη και εκατομμύρια. Αλλά αυτό δεν είναι Ευρώπη, είναι η κατάρρευση της Ευρώπης. Ούτε οι τεχνικοί του Frontex θα λύσουν κανένα πρόβλημα.
Η πολιτική κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης επιταχύνεται. Μετά την οικονομική κρίση, την διαφθορά, την έλλειψη οράματος και σχεδίου την φτώχεια που έχουν προκαλέσει την ανεργία των νέων που τα οδήγησαν στην απαξίωση, έρχεται τώρα το μεταναστευτικό να τα αποτελειώσει. Νέες δυνάμεις αναδύονται που δεν είναι καθόλου φιλικές με την αλληλεγγύη, εκτός και αν την ζητούν οι ίδιες , την συνεργασία, την συλλογικότητα. Θέλουν εθνικό κράτος , περιχαρακωμένο και ουσιαστικά εχθρικό με την δημοκρατία και τις αξίες της
Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα περιφέρεται σε διεθνή φόρα προτάσσοντας τα διοικητικά προβλήματα που έχει στο μεταναστευτικό και όχι τα πολιτικά. Η Ελλάδα οφείλει να έχει σχέδιο αν θέλει να μείνει και με ποιους όρους στη Σένγκεν, στο Δουβλίνο ΙΙ, πως θα διαπραγματευθεί τις νέες συνθήκες και κυρίως πως θα διαπραγματευθεί συνολικά τη θέση της στη νέα ΕΕ, καθώς το Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα.