Αν η Ελλάδα δεν ήταν μια χώρα  υπό επιτροπεία, δεν θα τολμούσε η  Επίτροπος Marianne Thyssen, να εμπλακεί σε υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι μόνο αυτό, δεν θα τολμούσε να απαιτήσει από την κυβέρνηση να κινηθεί υπέρ των απόψεών της. Ούτε άλλοι Επίτροποι θα έστελναν επιστολή στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών δίνοντάς του ουσιαστικά εντολές για την υπόθεση του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ. Επειδή οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις είναι τόσες πολλές τα τελευταία χρόνια, είναι πλεονασμός να πούμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να αντιδράσει με δυναμισμό και να ζητήσει , τουλάχιστον την παραίτηση της Επιτρόπου. Το έλλειμμα δημοκρατίας είναι τόσο εμφανές πλέον στις Βρυξέλλες, που αποτελεί επίσης πλεονασμό να επαναλάβουμε τις ανησυχίες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για την πορεία της ΕΕ.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου που διώκεται ήδη. Είτε είναι σωστή, είτε όχι η δίωξη, οι τελευταίοι που έχουν λόγο επ αυτού είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ΕΕ και κυρίως οι Επίτροποι. Που ουσιαστικά, ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει ένα δικαστικό πραξικόπημα για να ικανοποιηθεί η βουλιμία των Βρυξελλών για απόλυτο έλεγχο της χώρας . Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε  διαφωνώντας με την παρέμβαση, με λεπτότητα και διακριτικότητα, όμως αυτός δεν είναι τρόπος να υπερασπιστεί ούτε την δικαιοσύνη , ούτε τη Δημοκρατία, ούτε την εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Η Ευρωπαία Επίτροπος  ανέφερε ότι μια επιστολή με συναφές περιεχόμενο, η οποία φέρει τις υπογραφές του Αντιπροέδρου της Κομισιόν  Dombrovskis του Επιτρόπου Moscovici και της ίδιας, έχει ήδη αποσταλεί στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.

Η κ. Τίσσεν
 
Στις 24 Αυγούστου η Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τίσσεν εξέφρασε λέει την ανησυχία της αναφορικά με δηλώσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος που αφορούν την περίοδο 2010-2015 υπήρξαν πλήρως αξιόπιστα και ακριβή». «Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «η Κομισιόν καλεί αυτή τη στιγμή τις ελληνικές αρχές να ανασκευάσουν, με σαφή και ανοιχτό τρόπο, την λανθασμένη εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν την περίοδο 2012-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και τα στελέχη της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Απάντηση Τσακαλώτου

Η κυβερνητική εκπρόσωπος  Όλγα  Γεροβασίλη, απαντώντας  σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είπε ότι ο Έλληνας υπουργός απάντησε  με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.
Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του.

Νομίζουμε ότι αυτή η απάντηση σώζει τα προσχήματα, αλλά δεν αρκεί….

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο
Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία