Η Ευρώπη φλέγεται και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε σαν άλλος Νέρωνας παρακολουθεί την Κόλαση με το γνωστό αυστηρό του ύφος. Ο “Νέρων” Σόιμπλε, κοιτάζει τη Ρώμη να καίγεται και το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα είναι να πάρει μια άρπα να παίζει. Ήταν ο ίδιος όταν έβλεπε την Ελλάδα να φλέγεται αλλά τότε όλοι οι άλλοι ήταν με το μέρος του. Πάνω απ όλα οι Κανόνες της ευρωζώνης και της ΕΕ, Κανόνες που έχουν ευλογήσει οι Γερμανοί και (δυστυχώς) τους έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια όλοι οι άλλοι. Κανόνες τους οποίους η Γερμανία το 2001- 03 δεν τήρησε όταν βρέθηκε με ελλείμματα, αλλά τώρα που οι άλλοι χάνουν και η Γερμανία κερδίζει, απαγορεύει κάθε άλλη κίνηση.
Το Brexit έχει ήδη φέρει αναταραχή στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόιμπλε, ήταν αναμενόμενο ότι θα φανούν οι αδυναμίες. Η Ιταλία είναι πλέον ο πιο αδύναμος κρίκος, ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει την κρίση μέσα στον στενό κορσέ της ευρωζώνης.
Αν και η τρίτη δύναμη της ευρωζώνης, οι τράπεζες της Ιταλίας κινδυνεύουν με κατάρρευση. Λύση δεν υπάρχει, εφόσον ο σύγχρονος Νέρωνας δεν επιτρέπει νομισματική χαλάρωση. Έτσι όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε bail in δηλαδή σε κούρεμα καταθέσεων. Πρώτα θα χάσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και οι διοικήσεις τους και μετά οι καταθέτες έως το κατώφλι των 100.000 ευρώ. H τραπεζική κρίση στην Ιταλία έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου κι απειλεί με ντόμινο την Ευρώπη, όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές.
Και την ίδια στιγμή η Κομισιόν, επιβάλλει κυρώσεις (κόφτης δαπανών, φόροι κλπ) στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων. Πέρυσι η Ισπανία κατέγραψε έλλειμμα 5,1%, πολύ υψηλότερο από το 4,2% που είχε συμφωνηθεί. Η Πορτογαλία, που είχε κληθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015, αντ’ αυτού κατέγραψε έλλειμμα 4,4%.
Οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων. Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση. Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, πριν από τις 29 Ιουλίου, που πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.
Η Ιταλία προτείνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Ρέντζι λέει ότι με βάση τη πρόταση αυτή θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Κομισιόν διαφωνεί επειδή ερμηνεύει διαφορετικά τους κανόνες, ουσιαστικά επειδή η Γερμανία δεν το επιτρέπει. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες αλλων χωρών, γι αυτό και ο Σόιμπλε λέει όχι.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, οι μετοχές τους δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ. Η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις πιο αδύναμες. Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στο 135% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βρίσκεται στα χαμηλόιτερα επίπεδα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. (πλην της Ελλάδας).Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή. Οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι νευρικοί, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και το 50ετές ελβετική επιτόκιο διαπραγματεύεται πλέον με αρνητικές αποδόσεις.
Ολ αυτά γιατί ο σύγχρονος Νέρωνας θέλει μόνο τα γερμανικά ταμεία να γεμίζουν.