«Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πολέμων και των συγκρούσεων σε άλλες χώρες. Έχω ήδη καλέσει τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Φρανσουά Ολάντ σε συζητήσεις για το μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία θα δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.»
Η αλαζονική , όσο και αυταρχική Γερμανία, όσο και να θέλει δεν μπορεί να κρυφτεί. Το παραπάνω απόσπασμα από την δήλωση της Μέρκελ, δείχνει ανάγλυφα πόσο επικίνδυνη είναι η Γερμανία και πόσο απολαμβάνει τον ρόλο της κυρίαρχης δύναμης, όσο και αν δέχεται πυρά. Χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους θεσμούς της ΕΕ, η Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Τουσκ σε συζητήσεις, θέλοντας προφανώς να δείξει σε όλη την Ευρώπη, ότι η ίδια είναι κυρίαρχη και όλοι οι υπόλοιποι , όποια θέση και να κατέχουν στο ευρωπαικό οικοδόμημα, οφείλουν να υπακούσουν.
Η Μέρκελ δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Θα μπορούσε να προτείνει μια σύνοδο κορυφής, μια έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης ή οτιδήποτε άλλο. Το να απαιτεί από τους ηγέτες της ΕΕ να πάνε στο Βερολίνο δείχνει ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία, το Βερολίνο αναλαμβάνει πλήρως τα ηνία, κατά τρόπο πραξικοπηματικό. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο ορατό στο άμεσο μέλλον. Το να επικαλείται η Μέρκελ πολέμους και συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κάνει ακόμη πιο εφιαλτικό τον ρόλο της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η Μέρκελ ζητά από τα ευρωπαικά κράτη να μην φωνάζουν, να μην απαιτούν , στοιχηθούν πίσω από το Βερολίνο , γιατί υπάρχουν και χειρότερα.
Η δήλωσή της είναι ένα κράμα αλαζονείας και έπαρσης, ένα μείγμα ισχύος και επιταγής, που κρύβονται πίσω από γενικόλογες ευχές και άνευ ουσίας λέξεις για την Ευρώπη . Η Μέρκελ δεν είπε ούτε λέξη για την ακροδεξιά απειλή, προφανώς γιατί την βολεύει ως ένα βαθμό, ούτε λέξη για την λιτότητα. Η δήλωσή της έχει ως εξής:
«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να υποβαθμίσουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την απόφαση του βρετανικού λαού. Η σημερινή μέρα είναι τομή για την Ευρώπη. Τις συνέπειες αυτής της τομής θα τις δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαρτηθεί από το πως οι υπόλοιποι 27 θα αναλύσουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. Πρέπει να την αξιολογήσουμε με σωφροσύνη και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής. Υπάρχουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης καταλαβαίνουν πόσο η ΕΕ βοηθά στη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής. Η ΕΕ είναι από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους. Είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης εγγυητής για την σταθερότητα και την ευημερία των λαών. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ιστορική συνείδηση. Η Ε.Ε. αποτέλεσμα της μεταπολεμικής προσπάθειας για ειρήνη.
Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πολέμων και των συγκρούσεων σε άλλες χώρες. Έχω ήδη καλέσει τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Φρανσουά Ολάντ σε συζητήσεις για το μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία θα δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε..
Η ΕΕ είναι ισχυρή ώστε να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα. Θα το στηρίξω αυτό με την κυβέρνησή μας.».