Χιλιάδες στρέμματα γης που επί δεκαετίες καλλιεργούνταν ή χρησιμοποιούνταν από την ελληνική μειονότητα για κάθε χρήση, ακόμη και κατοικίες, κατάσχονται από τις αλβανικές αρχές , στημένα δικαστήρια γίνονται κατά δεκάδες που φυσικά δικαιώνουν τους Αλβανούς καταπατητές, ενώ η Ελλάδα, παρακολουθεί παθητικά τα γεγονότα. Η υφαρπαγή γης είναι προφανώς κρατική πολιτική της Αλβανίας , αλλά στην Ελλάδα επικρατεί απόλυτη παραλυσία. Η Ελλάδα, απλά αδυνατεί να αντιδράσει, δεν έχει σχέδιο, ούτε πολιτικό προσωπικό να ηγηθεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν  εν καιρώ ειρήνης και υποτίθεται καλών σχέσεων με την Αλβανία  την οποία μέχρι τώρα η Αθήνα στηρίζει σχεδόν άκριτα, καθώς κανένας ευρωπαικός κανόνας δεν τηρείται από τα Τίρανα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα πετά στα σκουπίδια το διεθνές δίκαιο και όλους τους κανόνες καλής γειτονίας που υποχρεούται να σέβεται καθώς βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 

Το πρόβλημα με τις περιουσίες των Ελλήνων στην Αλβανία οξύνεται τα τελευταία χρόνια. Στα αλβανικά δικαστήρια έχουν προσφύγει δήμοι και κοινότητες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διεκδικώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας στην μεθοδευμένη -όπως καταγγείλουν- υφαρπαγή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης από Αλβανούς, οι οποίοι με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες.

Πηγές των μειονοτικών δήμων της Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, ανέφεραν ότι έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερες από 220 χιλιάδες στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η όλη διαδικασία υφαρπαγής με πλαστά έγγραφα, «στημένες» δικαστικές αποφάσεις και εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου, κ.ά., εξελίσσεται τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, προκαλώντας αναστάτωση στη μειονότητα

Όπως καταγγέλλεται στις μηνυτήριες αναφορές ομογενών και φορέων τους, οι παράνομες διεκδικήσεις των Αλβανών στηρίζονται σε δήθεν τίτλους ιδιοκτησίας από την οθωμανική αυτοκρατορία «υποστηριζόμενους» με έγγραφα εμφανώς πλαστογραφημένα κατά πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο. 

Μειονοτικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα πως τα δικαστήρια, επωφελούμενα από το γενικώς νοσηρό κλίμα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την αλβανική δικαιοσύνη, κάτι για το οποίο κατηγορείται ανοιχτά η Αλβανία από διεθνείς οργανισμούς και δυτικές κυβερνήσεις, πολλές φορές τάσσονται προκλητικά με την πλευρά των καταπατητών, εκκινώντας μάλιστα από εθνικά κριτήρια.

Παραθέτουν μάλιστα, ενδεικτικά, περιπτώσεις στη Λιβαδειά, στην Κουλουρίτσα, νομού Αγίων Σαράντα, στο Κώσταρι του νομού Δελβίνου, στο Ραντάτι Αργυροκάστρου και αλλού, όπου καταπατητές εκτάσεων συμπεριφέρθηκαν βίαια εναντίον ομογενών.

Όπως έλεγαν κάποιοι εξ αυτών αξίωναν από τους μειονοτικούς να εγκαταλείψουν και τα σπίτια τους, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς τους, τα έχουν κτίσει στις «περιουσίες» τους. 

Στο Κώσταρι του Δελβίνου άτομα αλβανικής καταγωγής, περιέφραξαν δια της βίας περισσότερα από 120 εκτάρια γης, ιδιοκτησία της κοινότητας, και απειλούν τους κατοίκους της να παραιτηθούν από το αίτημά τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας. 

Δεκάδες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξης, πολλές από τις οποίες παρακολουθεί η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Αργυρόκστρο.

Υπάρχει Ελλάδα να διεκδικήσει τα αυτονόητα για την μειονότητα, όταν παντού στα βαλκάνια και παντού στον κόσμο, οι κυβερνήσεις εγείρουν πολύ σοβαρά ζητήματα σχέσεων με επίκεντρο την προστασία των μειονοτήτων τους. Σημειώνεται ότι η Τουρκία , πίεσε , εξαγόρασε, δώρισε και  τελικά κατάφερε να αναγνωριστούν ως τουρκική εθνική μειονότητα διάσπαρτες κοινότητες στην ΠΓΔΜ και  το Κόσσοβο, ενώ είναι γνωστή η  μειονοτική στρατηγική τους στη Βουλγαρία και την Δυτική Θράκη. 

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία έχουν διασαλευθεί σοβαρά. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλά και συμπεριφέρεται περιφρονητικά έναντι της Ελλάδας καθώς καμία δυτική χώρα δεν τον πιέζει , γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ από τον Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, μιλάει με το Βερολίνο και θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να ανησυχεί για την Ελλάδα. 

Τα προβλήματα είναι πολλά και συνεχώς επιβαρύνονται. Όταν η ΠΓΔΜ κάλεσε ή πήγαν με το έτσι θέλω αστυνομικοί από άλλες χώρες για να κλείσουν τα σύνορα, ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς έκανε δηλώσεις παντού  και διαβήματα. Όταν τα Τίρανα κάλεσαν Ιταλούς αστυνομικούς στα σύνορά τους με την Ελλάδα, σιωπή. 

Η Ελλάδα λυγίζει όλο και πιο πολύ και η χαμένη αξιοπρέπειά της δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανακτηθεί. Αντίθετα, τα πιο δύσκολα προβλήματα, είναι μπροστά της. 

 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο
Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία