Την ώρα που γράφτηκαν οι πρώτες γραμμες του άρθρου η Αθήνα ανακάλεσε την πρέσβη κα Αλειφέρη απο την Βιέννη για διαβουλεύσεις "προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρία". Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα δεν πρόκειται να κοιτάει περατέρω τα κόλπα των ευρωπαίων εταίρων. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στην Μέρκελ με το τηλεφώνημά του την Τετάρτη για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και η ανοιχτή απειλή στη βουλή, ότι θα θέσει βέτο αν δεν υπάρξει αναλογικός διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών, συνιστούν σκλήρυνση της ελληνικής στάσης , μετά από μήνες μιας ιδιαίτερα ήπιας πολιτικής.
Το μήνυμα του Τσίπρα απευθύνονταν προφανώς και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά και στην Γερμανία που προφανώς παίζει διπλό παιχνίδι. Επίσημα το Βερολίνο πιέζει για ανοιχτά σύνορα, στο παρασκήνιο όμως ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ «σπρώχνει» τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου για το κλείσιμο των συνόρων.
Η ΕΕ είναι προφανές ότι έχει σοβαρά προβλήματα συνεννόησης κάτι που επισημαίνει όλος ο ευρωπαικός τύπος. Οι απειλές κατά της Ελλάδας ξεφουσκώνουν, η ακροδεξιά στην Αυστρία είναι κυρίαρχη δύναμη, έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει τον καγκελάριο Φάιμαν. Ας πρόσεχαν όμως οι αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες όταν συνεργάζονταν με τους ακροδεξιούς...και ειδικά με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς. Τα όσα γίνονται σήμερα στην Αυστρία, δείχνουν οτι το φάντασαμ του ακροδεξιού Χάιντερ πλανάται πάνω απο την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου θα είναι πολύ σημαντική και για την Ελλάδα και για την ΕΕ και για την Τουρκία. Από την έκβασή της μπορεί να κριθεί και το προσφυγικό, αλλά και το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας –ΕΕ. Η προειδοποίηση Τσίπρα έγινε την σωστή στιγμή. Εως εδώ με τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ευρώπη. Ή θα συνεργαστεί ή όχι. Και τα παζάρια τελειώνουν κάποτε
Συμβούλιο αρχηγών
Εχοντας σκληρύνει τη στάση του ο Τσίπρας περιμένει τους πολιτικούς αρχηγούς στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναγκαστικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν την πλήρη στήριξή τους χωρίς αστερίσκους. Αυτό γιατί ούτε πολιτική έχει η αντιπολίτευση, ούτε προτάσεις έχει, ούτε θα τολμήσει να πεί στον Τσίπρα να μην θέσει βέτο αν διαπιστώσει ότι θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα ή κλείνουν τα σύνορα.
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. «
«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή άλλη, και χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Από εδώ και στο εξής, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Και θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη».