Η ΕΕ δεν έδειξε ίχνος ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πόλεμος εναντίον του ήταν και είναι ανελέητος. Οι προκλητικές δηλώσεις για τον Τσίπρα και τον κόμμα του , ηχούν ακόμη στα αυτιά των Ελλήνων, όταν στο σύνολό τους Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι λοιδορούσαν την ελληνική κυβέρνηση και τον Τσίπρα γιατί υπογράφοντας το μνημόνιο υπέστη μεγάλη ιδεολογική ήττα και δεν μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Άλλο όμως αριστερά, άλλο ακροδεξιά. Η ΕΕ και προσωπικά ο ανεκδιήγητος και φιλικά προσκείμενος στις πολυεθνικές πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πολύ προσεκτικός έναντι της ακροδειξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας. Όπως και όλη η ΕΕ που βλέπει τον ακροδεξιό κατήφορο της Ευρώπης και χαϊδεύει τις ακροδεξιές κυβερνήσεις και κόμματα, γιατί αυτό ευνοεί το ισχυρό κεφάλαιο.
Όπως είναι γνωστό η πολωνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τον απόλυτο, επιπέδου Χούντας, έλεγχο των δημοσίων ΜΜΕ. Στην αρχή ακούστηκαν κάποια σχόλια κατά του νόμου, στη συνέχεια όμως σιωπή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γιούνκερ επεδίωξε να αμβλύνει την ένταση με την Βαρσοβία όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για μια "πολύ εποικοδομητική προσέγγιση" και διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ δεν θέλει "να χτυπήσει" τη χώρα αυτή.
Σε δήλωσή του στις 7 Ιανουαρίου, ο Γιούνκερ είπε ότι "Δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε υπερβολικά τις καταστάσεις. Η προσέγγισή μας είναι πολύ εποικοδομητική. Δεν πρόκειται να χτυπήσουμε την Πολωνία».
Η Επιτροπή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά το αίτημα αξιωματούχου της ΕΕ να τεθεί υπό διαδικασία εποπτείας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας αυτής να ψηφίζει στην 28μελή ένωση.
Ωστόσο ο Γιούνκερ έκρινε απίθανο να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, γνωστή ως Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Πολωνία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεπάγονται μια εφαρμογή του Άρθρου 7. Δεν έχουμε φτάσει εκεί και δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί", κατέληξε ο Γιούνκερ.
Τέσσερις οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας προσέφυγαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει ο επίμαχος νόμος.
Με βάση τον νόμο, τερματίζεται άμεσα η θητεία των διευθυντών της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να διορίζει και να παύει τους νέους διευθυντές. Η ψήφιση του νόμου, δύο μήνες μετά τη νίκη του συντηρητικού κόμματος PiS ("Νόμος και Δικαιοσύνη") του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στις εκλογές, προκάλεσε σάλο διεθνώς και ανησυχίες στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία στις 13 Ιανουαρίου.
Κλονίζεται το Ευρώ και η ΕΕ
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η ακροδεξιά διολίσθηση, η απομάκρυνση από τις κοινωνικές ανάγκες, η υποταγή στις τράπεζες και το κεφάλαιο γενικότερα δεν περνά απαρατήρητη, επηρεάζει τους Ευρωπαίους πολίτες που γυρνούν την πλάτη στην ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ORB, η υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ εμφανίζει μεγάλη κάμψη, ενώ ενισχύεται η τάση στην Αγγλία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.
Όσον αφορά το κοινό νόμισμα ωστόσο, ενισχύεται στις χώρες της Ευρωζώνης η τάση εναντίον του ευρώ -με την εντονότερη μεταστροφή να καταγράφεται στην Ιταλία.
Αφαιρώντας τους αναποφάσιστους, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα στην οποία όσοι θα ήθελαν αποχώρηση από την ΕΕ είναι περισσότεροι από όσους θέλουν παραμονή (46% έναντι 54%). Με τους αναποφάσιστους, υπέρ της παραμονής θα ήταν 36% των Βρετανών, υπέρ της αποχώρησης το 43% ενώ το υπόλοιπο 21% δεν εκφράζει γνώμη.
Στην Ιταλία, το 58% είναι υπέρ της ΕΕ και το 42% κατά. Έναν χρόνο νωρίτερα, κατά ήταν μόνο το 25%.