Άκρως ανησυχητική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η συνολική, όπως εξελίσσεται διαπραγμάτευση Γερμανίας-Τουρκίας με τις πλάτες της Ευρωπαικής Επιτροπής, ενώ η Αθήνα δείχνει εντελώς αμήχανη, παρά το γεγονός ότι το γερμανοτουρκικό παζάρι αγγίζει πολλά μείζονος σημασίας θέματα για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της Μέρκελ στην Άγκυρα μετά την συνάντησή της με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Μετά τις πιέσεις προς την Αθήνα για την συνεργασία Ελλάδας –Τουρκίας στο προσφυγικό με ύποπτες προτάσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, ήρθε και η επόμενη κίνηση του Βερολίνου, η στήριξη και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Αυτή τη φορά οι πιέσεις στρέφονται και προς την Λευκωσία από την οποία η Άγκυρα απαιτεί να άρει το βέτο στα πέντε «παγωμένα» κεφάλαια, τα οποία έχουν βγεί από την διαπραγματευτική ατζέντα εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. (εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για την πρόσβαση της κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας).
Η Τουρκία, χωρίς να κάνει ποτέ, την παραμικρή υποχώρηση ή και να εφαρμόσει όσα υποχρεούται να κάνει, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Η προσφυγική κρίση έχει ήδη προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη Γερμανία και σε όλη την δυτική Ευρώπη . Οι χώρες αυτές πιέζουν την Ελλάδα να κρατήσει στο έδαφός της τους πρόσφυγες χωρίς η Αθήνα να ζητά το παραμικρό αντάλλαγμα, ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως εργαλείο διαπραγμάτευσης .
Η Άγκυρα ζητά την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, περίπου 7 δις ευρώ βοήθεια, την δημιουργία νεκρής ζώνης στην Συρία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετά –όπως εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες να προσαρτήσει τη ζώνη αυτή. Ζητά επίσης να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες , ενώ το εύρος των ανταλλαγμάτων που ζητά για να κρατά του πρόσφυγες στο έδαφός της, δεν είναι πλήρως γνωστό.
Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της δήλωσε ότι "Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο", απαντώντας σε ερώτηση πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς θα προσφέρει η Μέρκελ, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει ότι θέλει στην ΕΕ και να διαπραγματεύεται υπέρ των γερμανικών συμφερόντων και εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών.
Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει το άνοιγμα του 17 κεφαλαίου για την Οικονομία και την Νομισματική Πολιτική στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι το κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν η επίλυση του μεταναστευτικού λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κρίση. Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Τουρκία και η Γερμανία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ ανέφερε ότι συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν εργασίες σχετικά με τα κεφάλαια 17, 23 και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια)
Στην κοινή συνέντευξη τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε πως θα πείσουν την Ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. "Ασφαλώς και τα άλλα κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά. Ασφαλώς για την ένταξη χρειάζεται και η έγκριση όλων των χωρών μελών. Ασφαλώς για την Κύπρο και εμείς θα προσφέρουμε στήριξη", απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Πρόκειται για ένα νέο και πολύ δύσκολο κεφάλαιο για την ελληνική κυβέρνηση το οποίο προς το παρόν διαχειρίζεται με μεγάλη δυσκολία. Το Βερολίνο, είναι βέβαιο ότι θα εκβιάσει και την Αθήνα και την Λευκωσία με όπλα τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, προκειμένου η Μέρκελ να αντιμετωπίσει την συνεχώς διογκούμενη εσωτερική πολιτική κρίση , εξαιτίας του προσφυγικού.
Για μια ακόμη φορά όμως η ΕΕ και η Γερμανία ειδικότερα, διαπραγματεύονται αγνοώντας επιδεικτικά την Ελλάδα. Και κανείς στην Αθήνα δεν έχει υψώσει τους τόνους προκειμένου να οργανώσει την άμυνα της χώρας, καθώς είναι βέβαιο ότι και οι πιέσεις και το πρόβλημα με τους πρόσφυγες θα οξυνθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.