Δρομολογούνται πολύ πιο σύντομα από ότι αναμένονταν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ. Αναβαθμισμένος μετά την συμφωνία με την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι, είναι έτοιμο, να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια "εμπροσθοφυλακή"».
Σε αυτή την αρχιτεκτονική η Ελλάδα δεν έχει θέση και αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό από την συμφωνία που επιτεύχθηκε, ωστόσο κανείς δεν συζητά τις προοπτικές αυτής της χώρας που ξεπερνούν κάθε συζήτηση για Μνημόνια, καθώς η νέα αρχιτεκτονική θα έχει βάθος δεκαετιών. Αν συμφέρει την Ελλάδα να μείνει εκτός ή να προσπαθήσει να βρει θέση εντός είναι κάτι που πρέπει κάποιος να το εξηγήσει στον ελληνικό λαό και να επιχειρηματολογήσει γι αυτό. «Η ευρωζώνη κατάφερε να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» τονίζει ο Ολάντ στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει τα 90 χρόνια του. Φυσικά η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα οικονομικό τέρας που απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια καθώς το μείζον που ήταν να προστατευθεί η Γαλλία από το ελληνικό GREXIT, επιτεύχθηκε. Ετσι τώρα το Παρίσι θέλει να αναβαθμίσει τη θέση του έναντι του Βερολίνου και να συμπρωταγωνιστήσει στη νέα αρχιτεκτονική, καθώς η σημερινή ευρωζώνη είναι σε μη αναστρέψιμη κρίση. Η θέση της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική είναι άγνωστη, όπως όμως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ολάντ θα υπάρχει ένας στενός πυρήνας, μια δεύτερη , ίσως και μια Τρίτη ταχύτητα, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα γι αυτά τα κράτη. « Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει ο Γάλλος πρόεδρος. «Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να επιθυμούμε μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ», συνεχίζει ο Ολάντ. «Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση με τις χώρες που θα το αποφασίσουν, μια πρωτοπορία. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης». «Αυτή η πρωτοπορία μπορεί να αποτελείται από "τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, την Μπενελούξ», διευκρίνισε στη συνέχεια ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στο περιθώριο μίας επίσκεψης στην Αβινιόν (νότια Γαλλια). Η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά και είναι λογικό. Όμως επείγει να συζητήσει αυτή η χώρα το μέλλον της γιατί όπως είπε ο Ολάντ τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία, κυρίως μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ηταν πάντα έτσι. Οταν οι μεγάλοι διαπραγματεύονται τις μεταξύ τους σχέσεις θυσιάζουν τους μικρότερους παίκτες. Μόνο που αυτή τη φορά και η Γαλλία και η Ιταλία διαπραγματεύονται από τη θέση του λιγότερου ισχυρού. Ειναι μακρύς ο δρόμος...