Kερδίζουν έδαφος οι Podemos στην Ισπανία, πάνω απ όλα όμως κερδίζει το «κίνημα» κατά των εξώσεων. Οι Πολωνοί εξέλεξαν Πρόεδρο τον ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Ντούντα και στην Ιταλία ο Ρέντζι ανησυχεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και των δημοτικών εκλογών, για το μέλλον της Ευρώπης. Από κοντά ο Ντ. Κάμερον άρχισε εκστρατεία υπέρ της αλλαγής των κανόνων της ΕΕ.
«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν, αντιθέτως, προς αντίρροπες κατευθύνσεις, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και εγώ ελπίζω η Ιταλία να φέρει, να στηρίξει δυνατά την φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Όσοι δεν θέλουν να βλέπουν τι πραγματικά συμβαίνει στην «γερμανόπληκτη» Ευρώπη, δεν μπορούν να δουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Συνεχίζουν να βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το απόλυτο κακό, παραβλέποντας πως οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν, πως η χώρα δεν αντέχει άλλες εξώσεις και πως πράγματι δεν αντέχει και άλλες απολύσεις. Το ελληνικό σκηνικό επαναλαμβάνεται τώρα και στην Ισπανία. Οι αυτοδικοικητικές εκλογές (όπως συνέβη και στην Ελλάδα) θεωρούνται προάγγελος των προγραμματισμένων για τον Νοέμβριο εθνικών εκλογών, αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση του Ραχόι. Πρωτίστως έδειξαν ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν τις περικοπές και τη λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του, καθώς το Partido Popular συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών. Παρά τους αρχικούς πανηγυρισμούς για την πτώση των Podemos, τελικώς τα δύο μεγάλα κόμματα, το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οι Σοσιαλιστές (αξιωματική αντιπολίτευση) υποχώρησαν σε σχέση με τα ποσοστά τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2011 κατά 13 μονάδες στο σύνολό τους. Τα ποσοστά τους πήγαν κυρίως στην Αριστερά και στα νέα κόμματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, με μεγαλύτερο κερδισμένο το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο αν και δεν σημείωσε θεαματική αύξηση ωστόσο, κατάφερε να πάρει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα του Ραχόι αν και παραμένει πρώτο σε πανεθνικό επίπεδο, τα ποσοστά του σε σχέση με το 2011, συρρικνώθηκαν κατά 10 μονάδες, ενώ αναλυτές επισημαίνουν και τη θεαματική και υπολογίσιμη άνοδο του νέου κόμματος του Ciudadanos (Πολίτες) που τάσσεται υπέρ των αγορών.
Δημοτικές εκλογές
Sτον Δήμο της Μαδρίτης, η 71χρονη πρώην δικαστική λειτουργός Μανουέλα Κάρμενα, είναι η νέα δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας εκτοπίζοντας τη «μεγάλης κυρίας» του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε. Σημειώνεται ότι έπειτα από 24 χρόνια συνεχούς κυριαρχίας του PP (Λαϊκού Κόμματος) στη Μαδρίτη, όπου πάντα συγκέντρωνε πάνω από το 50% των θέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, φέτος η Αγκίρε εκλέγει από το ψηφοδέλτιό της 21 συμβούλους και η Καρμένα 20. Ωστόσο, η Καρμένα του Podemos θα είναι λογικά η επόμενη δήμαρχος, καθώς όλα δείχνουν πως θα συμμαχήσει με τον υποστηριζόμενο από τους Σοσιαλιστές Αντόνιο Μιγέλ Καρμόνα ο οποίος και καταλαμβάνει το 15,3% των ψήφων. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 29 θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η Κάρμενα ήταν επικεφαλής μετωπικού σχήματος που εκτός από το Podemos περιλάμβανε κινήματα κατά των εξώσεων, αριστερούς οικολόγους, στελέχη της Ενωμένης Αριστεράς κ.ά.
Στη δεύτερη μεγάλη πόλη τη Βαρκελώνη, νικήτρια αναδείχθηκε η ακτιβίστρια και αγωνίστρια κατά των εξώσεων η Αντα Κολάου υποστηριζόμενη από το Podemos. Οπως αναγράφει η εφημερίδα El Pais, η Κολάου σημείωσε μια ιστορική αλλαγή στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, όμως αν και πρώτη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές οι οποίοι έχασαν τους 7 από τους 11 συμβούλους τους, για να διοικήσει. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Ciudadanos (Πολίτες). Η Κολάου αν και ήρθε πρώτη, εκλέγει 11 συμβούλους, κάτι που την αφήνει πολύ πιο πίσω από την απόλυτη πλειοψηφία, τους 21.
Περιφερειακές εκλογές
Στις περιφέρειες, σημειώθηκε σχεδόν μια τέλεια διαίρεση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα κρατήθηκε στη ζωή και κέρδισε την Περιφέρεια της Μαδρίτης με την Κριστίνα Θιφουέντες η οποία όμως έπεσε κατά πολύ στα ποσοστά της σε σχέση με το 2011. Έλαβε το 33% των ψήφων και εκλέγει 48 συμβούλους. Την ακολουθεί ο Σοσιαλιστής Άνχελ Γκαμπιλόντο με 25% και 37 συμβούλους, ενώ o υποψήφιος του Podemos καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 18% και 27 συμβούλους και οι Ciudadanos (Πολίτες) έρχονται τέταρτη με 12% και 17 συμβούλους.
Πολωνία
Στην Πολωνία κέριδσε την μάχη των προεδρικών ο ευρωσκεπτικιστής , υπερμαχος της λαικής δεξιάς Αντρέι Ντούντα, με 51,6% έναντι 48,4% που πήρε ο έως χθές Πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι. Εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο, η ήττα του Κομορόβσκι, συμμάχου της Πρωθυπουργού Εύα Κόπατς, θα επιδεινώσει τις πιθανότητες να επανεκλεγεί το κόμμα του στην εξουσία. Η αλλαγή προέδρου της Πολωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντούντα, που θα ορκιστεί στις 6 Αυγούστου, έχει πει ότι η Βαρσοβία θα πρέπει "να εστιαστεί στα συμφέροντά της" και όχι σ' εκείνα των μεγαλύτερων εταίρων της όπως η Γερμανία ή η Γαλλία.