To omegapress έγραφε για το "σενάριο Στουρνάρα" απο τον περασμένο Νοέμβριο, πριν δηλαδή οριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Επιδίωξη ευρωπαικών κύκλων αλλά και ελληνικών παραγόντων ήταν και παραμένει η δημιουργία μιας "οικουμενικής ή μεταβατικής κυβέρνησης" η οποία θα μπορέσει να περάσει όλα εκείνα τα μέτρα που δεν μπόρεσε να περάσουν οι Σαμαράς -Βενιζέλος και στα οποία αντιστέκεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης εθωερείτο και θεωρείται ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Γράφαμε στις 3.11.2014: "Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για μια μεταβατική κυβέρνηση είτε πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, είτε μετά τις εκλογές δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες. Και μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε όλα τα σενάρια μεταβατικής κυβέρνησης, ένα πρόσωπο και μόνο ακούγεται για την πρωθυπουργία και δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Στουρνάρα…..". Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι ένας τεχνοκράτης, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συνδυάζει και την τεχνική και διοικητική γνώση. Είναι από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν την είσοδο της χώρας στο ευρώ, ηταν πάντα κοντά στον Κ. Σημίτη και στον Γ. Παπαντωνίου, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών σε μια κρίσιμη περίοδο (μετά τον Ιούνιο του 2012) στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, διατηρώντας πάντα άριστες σχέσεις με την ευρωπαική πολιτική ελίτ. Παρά το γεγονός οτι φωνάζουν και βρίσζουν για τα "ψεύτικα στοιχεία" με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, συνεργάζονται αριστα με αυτόν που έδωσε τα...ψεύτικα στοιχεία. Τον τότε επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Οπως και με τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη της υποκρισίας των ευρωπαίων, ειδικά τνω γάλλων και γερμανών.
Ο Γ. Στουρνάρας έχει ισχυρή άποψη για την οικονομία της χώρας, την οποία δεν έκρυψε όταν ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ. Είναι υπερ των μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεων τις οποίες δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε η κυβέρνηση Σημίτη ούτε και η κυβέρνηση Σαμαράς-Βενιζέλου, που υπέγραφαν μεσοπρόθεσμα και μνημόνια. Πιστεύει και αυτός - όπως και πολλοί ακόμα του τραπεζικού χώρου-0 πως αν εξαφανιστούν οι μικρομεσαίοι και η παρασιτική μεσαία τάξη, η οικονομία της χώρας, θα απογιωθεί. Γεγονός είναι πάντως πωςσοι κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε δεν έκαναν τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που έκαναν είναι να κόβουν μισθούς και να ανεβάζουν τους φόρους. Η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ άλλωστε τον έφερε σε σύγκρουση και με πολλούς απ αυτούς που τον στηρίζουν.
Είναι πάντως σίγουρο πως έχει και την στήριξη του Κώστα Μητσοτάκη.
Ολόκληρο το άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη στις 3.11.2014 οπως δημοσιεύτηκε στο omegapress.
"Με στόχο να αφήσει την κυβέρνηση ένα βήμα πίσω και να την αναγκάσει να έχει εκείνη το δίλημμα των απαντήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έθεσε το δικό του πολιτικό πλαίσιο, για να ελέγξει την ροή των πολιτικών εξελίξεων. Οι κινήσεις τακτικής και από τις δύο πλευρές αυξάνονται , ενώ παράλληλα κλιμακώνουν τις κινήσεις τους στο παρασκήνιο, την στιγμή που η κοινωνική κρίση επιδεινώνεται και αναμένεται η λήψη νέων μέτρων .
Με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και δήλωση του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, η πρόταση Τσίπρα απορρίφθηκε . Μετά από αυτό, είναι βέβαιο ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα οξυνθεί σε δύο μέτωπα. Πρώτο μέτωπο η «διεκδίκηση» των 120 βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα η «διεκδίκηση» των 180 βουλευτών από την πλευρά της κυβέρνησης για να εκλέξουν πρόεδρο.
Το δεύτερο μέτωπο που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το νέο μνημόνιο και το πρόβλημα του χρέους. Ούτε σε αυτό το ζήτημα τίθεται ζήτημα συναίνεσης.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:
1. Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.
2. Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Επεξηγώντας τις προτάσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ δήλωσε ότι αν πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα και θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα. Ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε δεν είναι απειλή κι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα.
Το αρνητικό σενάριο
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο η βουλή θα κληθεί να εκλέξει πρόεδρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, πράγμα μάλλον απίθανο με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και από τα δύο στρατόπεδα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι με την υπεύθυνη στάση του όχι μόνο θα εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία του, αλλά θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, τους αποστασιοποιημένους πολίτες , ακόμη και από τους κεντροδεξιούς. Αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία επιχειρείται να συνδυαστεί με το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και την συνεργασία με πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το άνοιγμα όμως αυτό, συναντά σφοδρές αντιδράσεις στα στελέχη και την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το άνοιγμα προς το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζονταν και θα προκαλούσε σάλο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε μετά από συμφωνία Τσίπρα –Λαφαζάνη, ώστε να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Επίσης άλλη τροπολογία της ΚΟΕ , ενώ είχε ψηφιστεί, στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο της πολιτικής απόφασης
Η τροπολογία, αναφέρονταν ουσιαστικά με τρόπο δραματικό στην ανάγκη αποστασιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και «ιδιαίτερα από τις δυνάμεις και τους πολιτικούς εκπροσώπους του παλαιού δικομματικού συστήματος, τους πρωθυπουργούς και αντιπροέδρους (Παπανδρέου, Παπαδήμα, Σαμαρά, Βενιζέλο), τους υπουργούς σε νευραλγικά πόστα, τους τραπεζίτες και διοικητές χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όλους όσοι έβαλαν τις υπογραφές τους στις μνημονιακές θηλιές».
Το θετικό σενάριο
Έχοντας σταθερό προβάδισμα έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την δική του ανάλυση θεωρεί καμπή για τις πολιτικές εξελίξεις την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Γι αυτό και το σύνολο της πολιτικής του δράσης έχει επικεντρωθεί στο να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Κορυφαία κομματικά στελέχη, αν και διαφωνούν με αυτή την απόλυτη θέση, υποστηρίζουν ότι αν δεν γίνουν εκλογές τους επόμενους μήνες, το σκηνικό ενδέχεται να αλλάξει, η χώρα να μπεί σε νέο μνημόνιο και η κατάσταση στη χώρα να επιδεινωθεί, άρα οι πιθανότητες διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστες. Το μήνυμα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα για να διαπραγματευθεί η δική του κυβέρνηση με τους δανειστές και να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία απ΄ότι θα μπορούσε να πετύχει ο κ. Σαμαράς.
Στις ευρωπαικές πρωτεύουσες σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο αυτό, δηλαδή η διαπραγμάτευση να γίνει με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές, αλλά επειδή ούτως ή άλλως είτε αυτοδύναμα, είτε με συνεργασίες θα είναι στην κυβέρνηση, θα έχει νωπή λαική εντολή και μεγαλύτερη αντοχή για να πετύχει μια νέα συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για μια μεταβατική κυβέρνηση είτε πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, είτε μετά τις εκλογές δίνουν και παίρνουν στις Βρυξέλλες.
Και μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε όλα τα σενάρια μεταβατικής κυβέρνησης, ένα πρόσωπο και μόνο ακούγεται για την πρωθυπουργία και δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Στουρνάρα…..