Ο Πανούσης δεν είναι σχολιαστής, είναι υπουργός, ας εφαρμόσει την πολιτική του κατακεραυνώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ακόμη διευθυντής της «Αυγής», Νίκος Φίλης τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για το άρθρο του στα «ΝΕΑ» που κάνει λόγο για μια αριστερή της ευθύνης.
Ο κ. Φίλης εξελίσσεται σε σχολιαστή των δηλώσεων ή ενεργειών της προέδρου της βουλής και υπουργών και συχνά τους επικρίνει. Προφανώς ο κ. Φίλης δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τους συντονιστές της κυβέρνησης, βλέπει το κενό και είτε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό είτε επειδή έτσι θέλει, παριστάνει τον φύλακα της πολιτικής ορθότητας της κυβέρνησης. Αν όμως ο πρωθυπουργός νομίζει ότι έτσι περιορίζει την πολυγλωσσία και επιβάλλει την πειθαρχία, κάνει μεγάλο λάθος. Τέτοια λάθη έκαναν πολλοί και υπέστησαν μεγάλη πολιτική ζημιά. Προφανώς και ο κ. Πανούσης έχει δικαίωμα να γράφει άρθρα όπως έχει και καθήκον αυτά τα θέματα να τα θέτει στο υπουργικό συμβούλιο ή και στον πρωθυπουργό και αν διαπιστώνει αδυναμία να επιτελέσει το καθήκον του αποχωρεί από την κυβέρνηση. Τέτοιες εικόνες που καθημερινά πληθαίνουν δίνουν την εντύπωση άτακτου στρατού και όχι πειθαρχημένης κυβέρνησης. Στη δήλωσή του ο Φίλης αναφέρει: «Ο κ. Πανούσης απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα αρμόδιος να αρμόσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών. Αν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μία πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής. Να ξέρουμε τους ρόλους, : «Τα όσα περιγράφει ο κ. Πανούσης δεν νομίζω ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Δεν είμαστε Αριστερά του τίποτα, ούτε λέει ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Μιλάει με γενικό τρόπο. Δεν θέλω να κάνει ιδεολογικό διάλογο τώρα. Επαναλαμβάνω είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης». «Επειδή είναι και νομικός ο κ. Πανούσης δεν μπορεί να κάνει τέτοια ατοπήματα, να απευθύνεται στην κυβέρνηση διά πρωτοσέλιδου άρθρου». Προφανώς ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απαντά με πρωτοσέλιδα όπως έγιναν αμέσως οι δηλώσεις του Ν. Φίλη. Το άρθρο του κ. Πανούση έχει ως εξής: Πρέπει να συννενοηθούμε και να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο». Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαίωματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές) όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποιίησης και κοινωνικής συναίνεσης.
ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι αριστεροί» (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των «γνησίων»...
ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;
Ο κ. Πανούσης δημοσίευσε άρθρο και στην Καθημερινή κατά της πρακτικής των καταλήψεων τονίζοντας ότι τις περισσότερες φορές «δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην Κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία». «Αν δεν μπούνε κανόνες και όρια τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Το άρθρο του κύριου Πανούση στην Καθημερινή. Οι καταλήψεις – οι οποίες όταν δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα – συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μια ανομική διεκδίκηση του τύπου «όλα επιτρέπονται», «όλα είναι δικαίωμα», «νόμος είναι το δίκιο του καταληψία» που δυστυχώς έγινε μέρος της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Η Αριστερά δεν αντελήφθη ότι αυτή η λογική και πρακτική είναι αυτεπίστροφον όπλο (γνωστό ως μπούμερανγκ) και ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην Κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία. Αν δεν μπούνε κανόνες και όρια τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς.
Το άρθρο του Γ.Πανούση προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να κάνει λόγο για ατόπημα. «Είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής» παρατήρησε. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το κύμα των καταλήψεων προκαλεί ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γ.Πανούση ήταν η εισβολή των αντιεξουσιαστών στον περίβολο της Βουλής, καθώς και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης θα περάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δρομολογείται η συγκρότηση ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αστυνόμευση. Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Πανούσης με το άρθρο του αφήνει αιχμές που έχουν αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία δεν φαίνεται να υιοθετεί την άποψη πως ξεπεράστηκε το όριο αντοχής με τις τελευταίες κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών πείνας. Ο κ. Πανούσης λαμβάνει και σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, δηλώνοντας ότι δεν νοείται διάλογος με τους κουκουλοφόρους για κανέναν λόγο. «Η δημοκρατία δεν κάνει διάλογο με αυτούς που δεν έχουν πρόσωπο» είπε.