Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διπαραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, "Θέλετε ή όχι συμφωνία;". Αυτό θα είναι το καταληκτικό ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα αν μέχρι τις 8 Απριλίου δεν έχει επιτευχθεί η πρώτη συμφωνία που θα οδηγήσει στην συνολική του Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κυριακή 29 Μαρτίου την Πολιτική Γραμματεία και το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις, και δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί μέτρα που θα καθηλώνουν τη χώρα στην ύφεση, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα προσαρμογής και επιπρόσθετη φορολόγηση στους κατέχοντες. Ωστόσο δεν προσδιορίζεται προς το παρόν το ύψος του εισοδήματος που θα θεωρεί κάποιον «κάτοχο πλούτου» για να φορολογηθεί επιπρόσθετα. Η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό , καθώς το ζήτημα αυτό απαιτεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική προετοιμασία και διάλογο, χρόνος που τώρα δεν επαρκεί. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρήξη, αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν με τα μέτρα και απαιτήσουν άλλα πιο σκληρά , προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, προφανώς θα δοθεί στις 8 Απριλίου. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία και θα τονιστεί το επόμενο διάστημα είναι η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν την κυβέρνηση , αλλά οι μηχανισμοί των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ισχυροί σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Η συζήτηση αυτή είναι ισχυρή στο εσωτερικό και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά όπως τονίζεται από κορυφαία στελέχη οι καταγγελίες πλέον δεν έχουν ιδιαίτερη αξία και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες
Ωστόσο κορυφαία στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και οι συνεργάτες του δεν δείχνουν να ετοιμάζονται για ρήξη , αλλά για συμφωνία. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, είναι νωρίς να προβλεφθεί. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει το «προσύμφωνο» μέχρι την 8η Απριλίου για να υπάρξει η ρευστότητα.
Τα πράγματα είναι δύσκολα είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη της ΠΓ και του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση δεν θα εκτροχιαστεί.
Το πρόβλημα όμως που σιγά σιγά γίνεται πιεστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Πάνος Καμμένος. Ο οποίος στην Νέα Υόρκη αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στις ΗΠΑ να υπάρξει συμφωνία συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αιγαίου, κάτι που δεν μπορεί όμως να γίνει ερήμην της ΕΕ, ενώ το θέμα ουδέποτε συζητήθηκε εντός της κυβέρνησης όπως διαβεβαιώνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ερωτηματικά προκάλεσε επίσης η δήλωση του κ. Καμμένου για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου με την προσθήκη του Ισραήλ. Μάλιστα, ο κ Καμμένος θεωρεί εντελώς φυσιολογικό να δοθεί ελληνικός εναέριος χώρος στα ισραηλινά αεροσκάφη για ασκήσεις . Ανακύπτουν ερωτηματικά για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, τις οποίες κυβερνητικές πηγές θεωρούν μονομερείς και ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση. Αν όμως δεν την εκφράζουν ας αντιμετωπίσουν το πρόβλημα….