Προκαλούν πολλά και εύλογα ερωτηματικά οι αντιδράσεις πολιτικών και πανεπιστημιακών στην πρόσκληση που απηύθυνε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζουμε δύο.
Μία χυδαία, του πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή της ΝΔ Φορτσάκη που συνέκρινε την αποδοχή της πρόσκλησης από τον πρωθυπουργό με ενέργεια που μόνο επί χούντας συνέβη. Και μία ιδιαιτέρως χαμηλού επιπέδου, της καθηγήτριας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης κυρίας Βάσως Κιντή. Δεν γνωρίζουμε την επιστημονική επάρκεια του Φορτσάκη, η πολιτική του όμως είναι μηδενική και πολλές φορές θα πρέπει να επισημαίνεται . Η ομιλία του πρωθυπουργού την ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου και όχι από έναν καθηγητή ιστορίας όπως συνηθίζονταν, δεν είναι πράξη καταδικαστέα, είναι πράξη αυτονόητα αποδεκτή σε μια δημοκρατικά δομημένη κοινωνία που περιλαμβάνει και τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό. Μια εθνική επέτειος αφορά και την πολιτική και την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα και ο πρωθυπουργός , οποιοσδήποτε πρωθυπουργός , έχει καθήκον να απευθύνεται σε ένα ειδικό κοινό και αυτό το ειδικό κοινό, οφείλει να τον ακούσει, τα συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την ομιλία του.
Η δεύτερη αντίδραση, ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου που επίσης πήρε δημοσιότητα είναι η δήλωση της καθηγήτριας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης κυρίας Βάσως Κιντή η οποία εθίγη από ένα e-mail που έστειλε στους καθηγητές η Πρυτανεία και περιγράφει: «Πήραμε πριν λίγο e-mail από το Γραφείο του Πρύτανη στο ΕΚΠΑ το οποίο μας καλεί, λόγω πιθανώς αυξημένης προσέλευσης στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου παρουσία του πρωθυπουργού, να επιβεβαιώσουμε ότι θα παραστούμε στέλνοντας σε μία ηλεκτρονική διεύθυνση το ονοματεπώνυμό μας και το Τμήμα/υπηρεσία όπου υπηρετούμε. Το βρίσκω εξαιρετικά ατυχές. Ακόμη κι αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας δεν καταλαβαίνω τι χρειάζονται τα ονοματεπώνυμα και τα τμήματα υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο για αυτή την επέτειο χωρίς ανάλογο μέτρα. Τέτοιοι έλεγχοι θυμίζουν άλλες εποχές». Δηλαδή ποιες εποχές θυμίζουν; Της Χούντας; Και η κ. Κιντή νοιώθει ότι υπηρετεί την πνευματική αποστολή της με τέτοια κείμενα; Πρόκειται για γελοιότητα. Αφού παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον για την ομιλία του πρωθυπουργού, η κυρία Κιντή, προφανώς θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι η Πρυτανεία θα έπρεπε να μεριμνήσει που θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, να υπάρχουν θέσεις και η δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας της εκδήλωσης. Πάντα, όταν διάφοροι φορείς στέλνουν προσκλήσεις και σε δημοσιογράφους για τις εκδηλώσεις τους, ζητούν τα στοιχεία μας και αν θα παραστούμε στις εκδηλώσεις, προφανώς για λόγους σωστής οργάνωσης. Είναι προβληματικό το γεγονός ότι καθηγητές πανεπιστημίων πέφτουν τόσο χαμηλά, είτε επειδή διαφωνούν με έναν πολιτικό, είτε για άλλους λόγους . Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αξιοποίησαν στο έπακρο τους καθηγητές πανεπιστημίων. Τους είχαν στα πολιτικά τους γραφεία υπουργοί και βουλευτές, έγιναν βουλευτές και υπουργοί , έγιναν σύμβουλοι και ευρωβουλευτές, συχνά με οικτρά αποτελέσματα. Ας μην μιλήσουμε για την παρακμή και την διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αφού τόσο πολλοί καίγονται για την Δημοκρατία, όχι μόνο η κυρία Κιντή και ο κ. Φορτσάκης , μήπως θα ήταν χρήσιμο και κοινωνικά ωφέλιμο , η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να κάνει την αυτοκριτική της για την συμβολή της , όχι στην ανάπτυξη, αλλά στην παρακμή της χώρας; Γιατί και η υποκρισία, πρέπει να έχει τα όριά της.