Άνω κάτω έγιναν η κυβέρνηση και τα κόμματα, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές , το Μάιο του 2019. Αυτόματα αναπτύχθηκε έντονη φημολογία για την επίσπευση και των εθνικών εκλογών και μάλιστα την στιγμή που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είχε ήδη σχεδιάσει έναν ριζικό κυβερνητικό ανασχηματισμό. Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας θέλει να τροποποιήσει ριζικά την εικόνα της κυβέρνησης αναβαθμίζοντας τα νεότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως τον Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο ή τοποθετώντας νέους άγνωστους και άφθαρτους, ώστε όταν λίγους μήνες αργότερα γίνουν οι εθνικές εκλογές να έχει αφομοιωθεί μια νέα εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.
Όπως λένε οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις και το παρασκήνιο κανείς υπουργός, αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός, με εξαίρεση τρεις, δεν είναι σίγουρος στη θέση του. Ο πρώτος είναι ο Πάνος Καμμένος που είναι ειδική περίπτωση και στηρίζει την κυβέρνηση, οπότε μόνο όταν ο ίδιος θελήσει να αποχωρήσει θα φύγει από το υπουργείο Άμυνας, κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, οπότε παραμένει. Ο δεύτερος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ειδικό βάρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ και στην διεθνή εικόνα της κυβέρνησης, ο οποίος ταυτόχρονα βρίσκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με ορισμένους υπουργούς . Ο τρίτος είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο πολιτικός κύκλος του οποίου κλείνει με τις εθνικές εκλογές, εν μέσω έντονων επικρίσεων για ανεπάρκεια , παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προς τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, κάτι που φυσικά δεν θα γίνει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τοποθετηθεί νέος ΥΠΕΞ για λίγους μήνες .
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η εικόνα μιας ανασχηματισμένης κυβέρνησης ακόμη και με νέα πρόσωπα θα λοιδορηθεί άγρια καθώς αυτό που θα κυριαρχήσει δεν θα είναι η προσπάθεια ανασυγκρότησης , αλλά η εικόνα του Πάνου Καμμένου δίπλα στους νέους. Γιατί το πρόβλημα της κυβέρνησης , αυτό που την φθείρει δεν είναι μόνο οι αποτυχημένοι υπουργοί, ή η ανάγκη ανανέωσης , είναι πλέον, ο Πάνος Καμμένος.
Ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών που είναι το μείζων ζήτημα είναι ήδη στο τραπέζι σοβαρά πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου και στα άλλα κόμματα, ενώ και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα μετά την τριετία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα λειτουργούν ως εκλογικοί μηχανισμοί και όχι ως οργανισμοί παραγωγής πολιτικής.
Μοιραία η κυβέρνηση, με την τροπολογία που λέγεται ότι προκάλεσε και ενδοκυβερνητική μίνι κρίση καθώς ελάχιστοι την γνώριζαν, προκάλεσε μόνη της διέγερση των αντανακλαστικών όσων υποπτεύονται ότι οδεύουμε πλέον σε πρόωρες εκλογές και ότι ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν θα είναι ο Μάιος του 2019, αλλά νωρίτερα. Η αρχική σκέψη να γίνουν τριπλές εκλογές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές φαίνεται ότι ναυαγεί εν μέσω έντονων ενδοκυβερνητικών διαφωνιών. Κατά συνέπεια, πλέον η ίδια η κυβέρνηση δρομολογεί τις πρόωρες εκλογές μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι από τη ΔΕΘ και μετά η χώρα μπαίνει σε τροχιά εκλογών.
Υπό αυτό το πρίσμα , οι διεργασίες που δεν θα σταματήσουν το καλοκαίρι φέρνουν τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με πολλά διλήμματα, από την διαχείριση των οποίων θα κριθεί και η προεκλογική εικόνα του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Ανασχηματισμός και μετά εκλογές, ή ανασχηματισμός πρώτα και εκλογές λίγο μετά; Και φυσικά πως θα απαντήσει στα ερωτήματα για την αναθεώρηση του συντάγματος και τον απαίτηση του κόμματος θα απόλυτο διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας, για την πολιτική συμμαχιών , για την διαχείριση μακεδονικού –αλβανικού , για την ανάπτυξη , την δικαιοσύνη κλπ. Μάλλον σύντομα θα ξέρουμε….