Tο να λέει ψέματα ένας υπουργός Εξωτερικών και να παραπλανά μάλιστα την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους γύρω από μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Μέχρι τώρα είχαμε fake ειδήσεις, αλλά fake διπλωματία , πρώτη φορά παρακολουθούμε.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων των επικρίνουν για την κυοφορούμενη συμφωνία με την Αλβανία, ιδιαίτερα σχετικά γύρω από την αναθεώρηση της συμφωνίας για την ΑΟΖ και την επήρεια των ελληνικών νησιών στο Ιόνιο λέγοντας μεταξύ άλλων:<< . Και μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα που, στα τρία από τα τέσσερα σημεία της, διευκολύνει και επιβεβαιώνει τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας. Πρέπει να παρακολουθούμε κάθε φορά το πώς σκέφτεται το Διεθνές Δικαστήριο σε αυτά τα θέματα….».
Άλλα αντί άλλων σκοπίμως. Στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχει παραπομπή Ελλάδας –Αλβανίας στη Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά μια διμερής συμφωνία οριοθέτησης, υπογεγραμμένη και από τα δύο κράτη, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με την απόφαση για Κόστα Ρίκα –Νικαράγουα. Δεύτερο, ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής πολιτείας που δικαιώνονται στα τρία από τα τέσσερα σημεία? Και ποιο ακριβώς είναι το τέταρτο που δεν δικαιώνεται και προσφέρει το άλλοθι της υποχώρησης ?
Τρίτο η Ελλάδα, αφού υπέγραψε μια συμφωνία, η Αλβανία για εσωτερικούς λόγους την παγώνει, χωρίς όμως να έχει κάνει άρση της υπογραφής της και μετά η Ελλάδα παραδέχεται ότι η συμφωνία δεν είναι σωστή, ότι δηλ. έχουμε «ρίξει» την Αλβανία και πάμε να υπογράψουμε μια νέα συμφωνία .
Ο ΥΠΕΞ θα κληθεί σύντομα να αποδείξει γιατί η συμφωνία του 2009 ήταν κακή και η νέα θα είναι καλή,ελπίζουμε όχι με επιχείρημα την απόφαση για Κόστα Ρίκα -Νικαράγουα. Στην χειρότερη περίπτωση, θα έπρεπε να είναι η Αλβανία που θα επικαλείται κάποια απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για να ισχυριστεί ότι είναι «ριγμένη» και όχι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος απλά δικαιολογεί την υποχώρηση.
Το δεύτερο επίσης παραπλανητικό σχόλιο κατά των επικριτών του Κοτζιά είναι ότι επικαλέστηκε τη δήλωση Ζάεφ , ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε αλλαγή συντάγματος ή ότι δεν έθεσε θέμα ταυτότητας για να επιτεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έθεσαν το θέμα. Να σημειώσουμε ότι ο Ζάεφ μιλούσε για την δική του διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση και όχι για την διαπραγμάτευση του Γκρούεφσκι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια , ο ΥΠΕΞ συνειδητά παραπλανά και συνειδητά παίζει με λέξεις και δημιουργεί εντυπώσεις με στόχο να εμποδίσει την κριτική στο πρόσωπό του, αν είναι δυνατόν.
Η πιο ενδιαφέρουσα φάση στη διπλωματία είναι η τελική. Εκεί οι μάσκες πέφτουν, τα παραμύθια τελειώνουν και ο κάθε κατεργάρης πηγαίνει στον πάγκο του ή στο σπίτι του ενίοτε..