Η υπόθεση (σκάνδαλο) Novartis φέρνει νέες ισορροπίες στην πολιτική σκηνή και συγχρόνως ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα για όλες τις εξουσίες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μία ακόμα εκκρεμότητα, για ένα ακόμα σκάνδαλο που θα σέρνεται πολιτικά και δικαστικά για δέκα και πλέον χρόνια (όπως η Siemens, τα ομόλογα, η Λίστα Λαγκάρντ, τα λεφτά στο ΠΑΣΟΚ κλπ). Η Βουλή δεν είχε περιθώρια παρά να ψηφίσει την άμεση διερεύνηση του σκανδάλου και την πιθανή εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην δικογραφία. Η συζήτηση στη Βουλή έδειξε επίσης ότι το σκάνδαλο Novartis λειτουργεί ήδη ως πυροκροτητής, για την αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής. Ο Α. Σαμαράς, και ο Ε. Βενιζέλος επετέθησαν πρώτα στον Κώστα Καραμανλή και μετά στον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμώντας ότι η «τρίτη συνιστώσα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια του Παπαγγελόπουλου, «έστησε» την εναντίον τους σκευωρία.
Όλες οι παρατάξεις και όλοι (ακόμα και οι εμπλεκόμενοι) παραδέχονται-αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκανδαλώδης αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δια της υπερτιμολόγησης και της υπερσυνταγογράφησης. Όμως δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και σαν συνέπεια αυτής έρχεται και η τυχόν ποινική εμπλοκή. Η συνταγματική πρόβλεψη για την σύντομη παραγραφή, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην εξεταστεί το σκάνδαλο που είναι τα 23 δις ευρώ που έχασε το ασφαλιστικό ασφαλιστικό και νοσοκομειακό σύστημα λόγω της σκανδαλώδους συμπεριφοράς πολιτικών, κρατικών και ιατρικών λειτουργών. Έχουμε γράψει αναλυτικά τις προηγούμενες μέρες στο Omegapress για την ουσία του σκανδάλου. Λέμε και σήμερα ότι το σύστημα υγείας στην περίοδο 1999-2016, έχασε 34 δις ευρώ. Πλήρωσε δηλαδή παραπάνω 34 δις ευρώ. (Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και αναλυτική περιγραφή).
Ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της Βουλής, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου, όπως είχε κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 27.9.1989 για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο Κώστας Καραμανλής στις 16.12.2008 για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Αντί όμως ο Κ. Μητσοτάκης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, σύρθηκε πίσω από την τακτική των Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι σήκωσαν το λάβαρο της αντίστασης κατά του Τσίπρα, κατά όλων όσων τους πολεμούν, υποσχόμενοι ότι θα «πάρουν» τα κεφάλια των πολιτικών τους αντιπάλων όταν επιστρέψουν στην εξουσία. Θα στείλουν δηλαδή στην φυλακή τον Τσίπρα και όλους όσους τους κατηγορούν.
Οι ομιλίες Σαμαρά- Βενιζέλου έδειξαν αυτομάτως ότι έχει προκληθεί ρήγμα (αν όχι ρήγματα) και μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων αλλά και μέσα στην ίδια την ΝΔ. Ο πιο αποκαλυπτικός στην διαδικασία ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατηγόρησε σχεδόν για όλα (κυρίως για την σκευωρία) εμμέσως τον Κώστα Καραμανλή. Όπως είπε η «τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης» είναι αυτή που στηρίζει την σκευωρία. Μίλησε για προσπάθεια καθυπόταξης της Δικαιοσύνης, κάλεσε τους δικαστές να αντισταθούν. Και στο τέλος είπε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές. Γιατί η επόμενη Βουλή έχει ένα βαρύ καθήκον να ανατρέψει όλη αυτή την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει την χώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε σ ένα πόλεμο κατά της κυβέρνηση, εφ όλης της ύλης, για όλα τα ζητήματα. Και άφησε να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές η βουλή θα εξετάσει τα αδικήματα της σημερινής κυβέρνησης. Και στο ίδια γραμμή ακριβώς κινήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς που διαδέχθηκε τον Ε. Βενιζέλο στο βήμα της Βουλής. Ο πρώην πρωθυπουργός α. Σαμαράς έγινε δεκτός στο βήμα της αίθουσας της Ολομέλειας με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους «γαλάζιους» βουλευτές, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χειροκρότησε ακόμη εντονότερα όταν ο Μεσσήνιος πολιτικός τελείωνε την ομιλία του. Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν χθες να επισημάνουν ότι ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χειροκροτηθεί τόσο από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ορισμένοι πήγαιναν τη σκέψη τους ακόμη... παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι χθες στη Βουλή φάνηκε ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ.
Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το σκάνδαλο Novartis είναι η αφορμή για να φανούν οι αληθινές διαχωριστικές γραμμές στη ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει και στην κεντροαριστερά, αν και προς το παρόν προσπαθούν να το κρύψουν, να μην είναι τόσο εμφανές όσο στη ΝΔ.
Η κυβερνητικές παρατάξεις συσπειρώνονται ενώ τα μικρότερα κόμματα φοβούνται μην συνθλιβούν υπό το βάρος των εξελίξεων.
Η ελληνική Δικαιοσύνη, όχι μόνο βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αυτή τη φορά, καλείται να επιλέξει αν θα κινηθεί προς την έξοδο από την κρίση, από τις πολλές θεσμικές κρίσεις, που η χώρα βιώνει εδώ και χρόνια.
Πρώτον καλείται να διερευνήσει το παραδεκτό απ όλους σκάνδαλο. Την ουσία του. Να δείξει το κόστος για την ελληνική κοινωνία, να φέρει όλους τους τυχόν ενόχους στο εδώλιο και να αποφασίσει. Η ανακριτική διαδικασία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, οι ανάγκες όμως είναι ακόμα μεγαλύτερες. Δεν υπάρχουν αντοχές για άλλες εκκρεμότητες.
Δεύτερον, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει την ευκαιρία να διεκπεραιώσει το συγκεκριμένο έργο μόνη της, κλείνοντας αυτιά και μάτια, αδιαφορώντας για κραυγές ή πιέσεις.
Τρίτον, είναι μια ευκαιρία να αποδειχθεί ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Κοιτώντας προς το αύριο, ακόμα και το δικό της αύριο. Όχι προς τα πίσω, όχι προς την επαναφορά των σκιών που έφερε το παραδικαστικό κα, όχι με την «καρδιά» κολλημένη στις πολιτικές αντιπαλότητες.
Ο πήχης είναι ψηλότερα και για την κυβέρνηση. Γιατί σύντομα θα κληθεί να πάρει ακόμα πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της προκλητής αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης ιατρικών υλικών. Καλείται να συντονίσει όλα τα εργαλεία, (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες κλπ) ώστε να μειώσει το κόστος. Καλείται να αλλάξει την συμπεριφορά ενός συστήματος που δημιουργήθηκε το 1982 (ΕΣΥ) με τους καλύτερους οιωνούς, και το οποίο κατέρρευσε στο βούρκο το 2011, υπό το βάρος του σκανδαλώδους κόστους και της συνολικής χρεοκοπίας. Οι Ξανθός και Πολάκης έδειξαν μιλώντας στη Βουλή, ότι έχουν πλήρη εικόνα και γνώση της κατάστασης, ότι γνωρίζουν το σύστημα. Καλούνται να το αλλάξουν. Και αυτό είναι δυσκολότερο.
Το ελληνικό κράτος, από κοντά και ο ιατρικός κόσμος, ειδικά των νοσοκομείων, καλούνται να εγκαταλείψουν τα ψέματα. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η χώρα δεν αντέχει να πληρώνει κέρδη που φτάνουν έως και 3.000% και να μοιράζονται χιλιάρικα από αίθουσα σε αίθουσα.
Οι κρατικοί λειτουργοί καλούνται να αναδιοργανώσουν και να λειτουργήσουν ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα που θα εξασφαλίσει δουλειές, στηρίζοντας όμως τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, που διήρκησε 21 ώρες,
Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές. Η ΝΔ, παρευρέθη στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετράται ως άκυρο.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε "παρών".
- Το Ποτάμι έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)" το οποίο καταμετράται ως άκυρο.
1.Αντώνης Σαμαράς: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 182 βουλευτές, κατά 3 βουλευτές, παρών 6 βουλευτές, Ακυρα 27.
2.Παναγώτης Πικραμμένος: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 170, Κατά 8, παρών 12, Άκυρο 28.
3.Γιάννης Στουρνάρας: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 182, Κατά 2, Παρών 6, Άκυρο 28.
4.Ευάγγελος Βενιζέλος: ψήφισαν 217 βουλευτές, Υπερ. 185, Παρών 6, Άκυρο 26.
5.Δημήτρης Αβραμόπουλος: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 188, Παρών 4, Άκυρο 26.
6.Ανδρέας Λοβέρδος: ψήφισαν 217 βουλευτές, Υπέρ 186, Παρών 4 , Άκυρο 27
7.Ανδρέας Λυκουρέντζος: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 180, Κατά 2, Παρών 8 , Άκυρο 28
8.Μάριος Σαλμάς: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 159, Κατά 17, Παρών 16, Άκυρο 26
9.'Αδωνις Γεωργιάδης: ψήφισαν 218 βουλευτές, Υπέρ 186, Παρών 6, Άκυρο 26
10. Γιώργος Κουτρουμάνης: ψήφισαν 217 βουλευτές, Υπέρ 180, Κατά 1, Παρών 11, Άκυρο 25