Αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας τις δημόσιες δηλώσεις τους, ποιος είναι πιο επικίνδυνος. Ο Τράμπ ή ο Κιμ Γιονγκ Ούν, καθώς οι εκατέρωθεν πολεμικές ιαχές μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα σκορπώντας ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αν προσθέσουμε και τις πολεμικές απειλές Τράμπ προς την Βενεζουέλα του Μαδούρο. «Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδος προς τους δημοσιογράφους στο γκολφ του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση του ούτως ή άλλως προκλητικού και επικίνδυνου Βορειοκορεάτη δικτάτορα, δήλωσε ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.
Ο Τραμπ, ο οποίος κάνει διακοπές εργασίας σε μια ιδιοκτησία του, ένα θέρετρο για γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, περιέγραψε με έντονους όρους την αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα.
«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο», έγραψε στο Twitter. «Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο!»
Συνεχίζοντας τη φραστική πλειοδοσία των τελευταίων ημερών, ο αμερικανός πρόεδρος διατήρησε την πίεση επί της Βόρειας Κορέας μια ημέρα αφού είπε ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μετρίασε αργότερα χθες , στις 10 Αυγούστου, τις σκληρές δηλώσεις του Τραμπ λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».
Απο την αλλη πλευρά ο Κίμ Γιόνγκ Ούν συνεχίζει να προκαλεί δηλώνοντας οτι στο ραντάρ των πυραύλων του έχει κλειδώσει τη νήσο Γκουάμ, το πιο κοντινό αμερικανικό έδαφος, ένα νησί νοτίως της Ιαπωνίας και ανατολικά των Φιλιππίνων, που είναι αμερικανική κτήση. Απέχει 3.500 μίλια απο την Βόρειο Κορέα.
Ο κόσμος όμως ανησυχεί, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων, ενώ πιο ψύχραιμη εμφανίστηκε η Μέρκελ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.
«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, στις 11 Αυγούστου. Για να προσθέσει οτι η Μόσχα δεν επιθυμεί η Β. Κορέα να κατέχει πυρηνικά όπλα. Η Δήλωση Λαβρόφ δείχνει τους φόβους της Μόσχας, δείχνοντας ότι ο Ούν είναι πραγματικά ανεξέλεγκτος και απο την Μόσχα οπως και απο το Πεκίνο.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.
Αντίθετα η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν βλέπει στρατιωτική λύση σε αυτή τη διαμάχη . «Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας», είπε η Καγκελάριος.
Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι κινέζοι οι οποίοι επίσης καλούν και τα δύο μέρη να μιλάνε λιγότερο.
Ειμαστε πολύ κοντά στο λάθος, στην παρεξήγηση και στην πιθανότητα απο μια ανοησία να ζήσουμε την Αποκάλυψη.
Οι απειλές Τράμπ και προς την Βενεζουέλα, ξύπνησαν τους λατίνους ηγέτες, οι οποίοι με μια φωνή ζητούν τώρα απο τις ΗΠΑ, να μην προχωρήσουν σε στρατιωτικές λύσεις σε βάρος του Μαδούρο. Οι δεξιές κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής αφού επι μήνες κατηγορούν τον Μαδούρο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις απειλές Τράμπ, είδαν και πάλι το φάντασμα των αμερικανικών επεμβάσεων, στην νότιο Αμερική. “Η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική” λένε όλοι μαζί.
Το θέμα μήπως ο Τράμπ αντιμετωπίζει ολ αυτα σαν μια ...παρτίδα Γκόλφ.