Η σκληρή στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Ρούτε στην αντιπαράθεσή του με την Τουρκία, συνέβαλε σημαντικά στην εκλογική νίκη της 15ης Μαρτίου, καθώς πήρε την ατζέντα του Βίλντερς και συσπείρωσε τους πολίτες στο πλευρό του. Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν και με την συμμετοχή του απέτρεψαν από τον ακροδεξιό Βίλντερς να πάρει την πρώτη θέση και βρέθηκε στην δεύτερη κερδίζοντας 19 έδρες αυξάνοντας όμως τις δυνάμεις του..
Η νίκη του Ρούτε , ικανοποίησε την Ευρώπη , αλλά δεν της δίνει μεγάλη ανάσα. Η ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών υπό την πίεση της ακροδεξιάς επηρεάζεται σημαντικά . Ανακούφιση θα υπάρξει αν χάσει και η Λεπέν τις εκλογές στη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο , είναι προφανές, ότι οι εξελίξεις με την ΕΕ πολλών ταχυτήτων θα συνεχίσουν να προκαλούν πολιτικές εντάσεις. Οσον αφορά την Τουρκία, η στάση του Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις με την Ευρώπη και μάλιστα αρνητικά . Τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ημέρα του Πάσχα στην Ελλάδα, η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει. . Είτε επικρατήσει ο Ερντογάν , είτε χάσει, οι παρενέργειες θα είναι σοβαρές και στις σχέσεις με την ΕΕ και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό που δεν απέφυγαν και στην Ολλανδία είναι οτι τα πάντα κινήθηκαν με την ατζέντα του έθεσε ο Βίλντερς. Δηλαδή έξω οι ξένοι και δεν δίνουμε αλλα λεφτά στους νότιους. Και αυτό δεν αποκλείεται να καθορίσει και την πολιτική της νέας κυβέρνησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.
ι Φιλελεύθεροι (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε κέρδισαν καθαρά, αλλά οι Εργατικοί υπέστησαν μεγάλη πανωλεθρία .
Αναλυτικά, τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δίνουν στο VVD του Ρούτε 21,2% και 33 έδρες (η Βουλή έχει 150), στο κόμμα του Βίλντερς 13,2% και 20 έδρες (+5 από το 2012), στους Χριστιανοδημοκράτες (CDΑ) 12,6% και 19 έδρες, στο φιλελεύθερο κόμμα D66 12,1% και 19 έδρες και στους Πράσινους 14 έδρες (+10 από το 2012).
Το ιστορικό Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας (PvdA), το οποίο συγκυβερνούσε με τον Ρούτε από το 2012 και από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ υπέστη συντριπτική ήττα: έμεινε στις 9 έδρες (-29 από το 2012).
Στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου 2012, είχαν αναδειχθεί νικητές τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με το «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και την Δημοκρατία» (VVD) του Μαρκ Ρούτε να καταλαμβάνει 41 έδρες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο και το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Ντίτερικ Σάμσομ (στο οποίο μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Νταϊσελμπλούμ) να παίρνει 38 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 150 εδρών. Το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς (διάσπαση του κόμματος του Ρούτε) είχε πάρει 15 έδρες όσες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα . Επίσης εκπροσωπούνται: Το Χριστιανοδημοκρατικό Κάλεσμα με 13 έδρες, οι «Δημοκράτες 66» με 12 έδρες, η Χριστιανική Ένωση με 5 έδρες, η Πράσινη Αριστερά με 4 έδρες , το «Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα» , με 3 έδρες, το «Κόμμα για τα ζώα με 2 έδρες και «50Plus» επίσης με 2 έδρες.
Ο Ρούτε έχει ανάγκη από συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση και οι σχετικές διαπραγματεύσεις κατά παράδοση διαρκούν αρκετές εβδομάδες.