Του Στράτου Βαλτινού


Μια ακόμη ηχηρή αποχώρηση από το ΜεΡΑ 25 έρχεται να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του κόμματος και προσωπικά του επικεφαλής της, Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την βουλευτή Β΄ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά γυναίκα βουλευτής που αποχωρεί.

Οι δύο πρώτες ήταν η Κωνσταντίνα Αδάμου και η Αγγελική Αδαμοπούλου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί με καταγγελίες για αυταρχισμό και νεποτισμό.
Από το ΜεΡΑ 25 έχουν αποχωρήσει δεκάδες ακόμη μικρά και μεσαία στελέχη από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα με ανάλογες καταγγελίες. Ο Γ. Βαρουράκης , μέσω του γραφείου τύπου του κόμματος απάντησε ότι “την ώρα που το ΜέΡΑ25 δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Πειραιά, επέλεξε να απέχει από τις μάχες. Όλες και όλοι κρίνονται”. Ωστόσο δεν μπορεί να αποχωρούν τρεις βουλευτές του κόμματος και θεωρείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το ΜεΡΑ 25, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται οριακά γύρω στο 3% στο όριο για να μπει στη βουλή και μάλιστα στις εκλογές με την απλή αναλογική. Οπότε πιθανότατα, στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, που η πόλωση θα είναι τεράστια, δεν θα καταφέρει να μπει στη βουλή.


Το ΜεΡΑ 25 παρά τις ριζοσπαστικές διακηρύξεις του, δίνει την εντύπωση αρχηγικού κόμματος, δεν κατάφερε να γίνει κοινωνικό ρεύμα, ούτε ιδεολογικό, οπότε μοιραία όταν αυτού  του τύπου τα κόμματα αυτοακυρώνονται όταν η κοινωνία θέλει αλλαγές που να είναι εφικτές και εκείνα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Από την άλλη το ΜεΡΑ 25 έχει συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο, είναι σταθερά αντιδεξιό και σχεδόν αντισυστημικό κόμμα, αλλά όπως φαίνεται όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνει και μαζικό κόμμα.
 


Υδρόγειος

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία