Του Σωτήρη Σιδέρη

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο τραγικό σημείο , να του υποδεικνύει ο Ερντογάν και το περιεχόμενο των δηλώσεών του.  Το μορατόριουμ  αποσκοπεί στον κατευνασμό της Άγκυρας, αλλά ο  κατευνασμός δεν είναι εθνική στρατηγική, όπως δραματικά επιβεβαιώνεται καθημερινά από την εικόνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  Η  τεχνητή όξυνση που προκάλεσε με την επίθεση κατά του Δένδια ,  επινοήθηκε  για να δημοσιοποιηθεί η νέα στρατηγική,  για την αναθεώρηση των ιστορικών δεδομένων και της εισβολής στην Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων , υπάρχει πλέον μια ολική αναθεωρητική στρατηγική από την Τουρκία, για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο,  που είναι θέμα χρόνου να προσπαθήσει να  την επιβάλλει  διπλωματικά και στρατιωτικά. Άρα , εκτός από την στρατιωτική αποτροπή, απαιτείται κυρίως, η διπλωματική αναχαίτιση αυτών των σχεδίων, αλλά η Αθήνα είναι  σχεδόν ληθαργική.  Ταυτόχρονα, το διπλωματικό υπέδαφος στα βαλκάνια,  δονείται από εθνικισμούς, βία, απειλές, αστάθεια και τρομακτικές ανισότητες που πιθανόν φέρνουν μεγάλες ανατροπές, με την Ελλάδα να μην είναι σε θέση να διαδραματίσει τον παραμικρό ρόλο  και ενώ διαφαίνεται η δημιουργία νέων ζωνών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή .

Εκρηκτικό μείγμα

Στα βαλκάνια η Σερβία έχει αναβαθμίσει την εξωτερική της πολιτική για να υπονομεύσει την ύπαρξη του Κοσόβου και είναι θέμα χρόνου να εμπλακεί και στο Μακεδονικό υπέρ των Σκοπίων ,  όσο ο πρωθυπουργός και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ασκούν ιδιωτική εξωτερική πολιτική στο Κόσοβο.

Το Βελιγράδι απλώνει τα δίχτυα του στη Γαλλία αγοράζοντας Ραφάλ, έχει σχέσεις με την Κίνα που θέλει το σερβικό λίθιο, που θέλουν και οι ΗΠΑ, πουλάει όπλα και πυρομαχικά και στην Ουκρανία και στην Ρωσία και στο Ισραήλ. Η ένταση με την Ελλάδα διαρκεί, όσο ο πρωθυπουργός και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη κινούνται στο πλευρό του Κοσόβου.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει τακτική, το Βελιγράδι να κάνει αντιπερισπασμό με τη Βόρεια Μακεδονία. Με απλά λόγια έστω και μια λέξη , αρνητική για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπέρ του Μίτσκοσκι, είναι αρκετή για να προκαλέσει ρίγη στην Αθήνα.

Όλα αυτά όμως είναι συνέπεια μια μεγάλης αταξίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μια κυβέρνηση που εκτελεί τυφλά εντολές, δεν είναι σε θέση να δει ούτε τα δικά της συμφέροντα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Επιδείνωση παρουσιάζει και η εικόνα των σχέσεων με την Αλβανία. Τα διμερή προβλήματα , όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουν αποσυρθεί από την διμερή ατζέντα. Η εμπιστοσύνη , στοιχείο απαραίτητο για  συνομιλίες δεν υπάρχει, η κατάσταση της μειονότητας επιδεινώνεται και ταυτόχρονα, τα Τίρανα, δείχνουν ικανά να δημιουργήσουν τον δικό τους πόλο επιρροής στα βαλκάνια, αξιοποιώντας το αλβανικό στοιχείο σε μια σειρά από χώρες της περιοχής.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την επιρροή τους, οπότε το αλβανικό στοιχείο  σε όλα τα βαλκάνια και  το κύμα εθνικισμού σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία συνθέτουν ένα εν δυνάμει εκρηκτικό μείγμα που έπρεπε να απασχολεί έντονα την Ελλάδα.
 
 

Παρατηρήσεις για την  τουρκική διπλωματία

Παράλληλα, οι σχέσεις με την Τουρκία όπως ήδη έχουμε υπογραμμίσει αρχίζουν να οξύνονται με την Τουρκία να περνά σε νέα φάση οξύτατη μάλιστα, απαγορεύοντας ουσιαστικά στην Αθήνα και να μιλάει ή ο Ερντογάν ζητά από τον πρωθυπουργό να μιλάει μόνο υπό όρους όπως συνέβη με την επίσκεψη στην Κύπρο. Είναι πρωτοφανείς οι εξελίξεις και περικλείουν πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Δεν είναι ανάγκη να δραματοποιούμε τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα υστερεί σε επίπεδο στρατηγικής. Πολλές φορές, η Αθήνα τρέχει ασθμαίνουσα να διαμαρτυρηθεί στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ για κινήσεις ή δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που δεν δίνουν μία . Εδώ και πολλούς μήνες, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να πιέσουν ή έστω να κουνήσουν το δάχτυλο στην Άγκυρα, για δικούς τους λόγους φυσικά.


Ο Ερντογάν κινείται παντού, έχει σχέδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να το επιβάλλει. Η διεθνής αταξία όμως, της προσφέρει ευκαιρίες, που δεν θέλει να χάσει. Γι αυτό και οξύνει τους τόνους,  στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι η νίκη Τραμπ, σε συνδυασμό με την επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα αλλάξει δραματικά τις εξελίξεις. Ο Τραμπ αδιαφορεί για την Συνθήκη της Λωζάννης, για το Κυπριακό και αντιμετωπίζει τα δυτικά βαλκάνια  ως ενόχληση και μάλλον έχει άγνοια τι έχει συμβεί τους τελευταίους τρεις αιώνες στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στους πολεμικούς χάρτες της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Ο Τραμπ υπόσχεται να λύσει το ουκρανικό σε 24 ώρες, αλλά αν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επεκταθεί, θα έχει πρόβλημα όλος ο κόσμος και οι ΗΠΑ θα χάσουν και άλλο έδαφος. Το οποίο θα προσπαθήσει να κερδίσει ο Ερντογάν.

Νέο σχέδιο στο Κυπριακό δεν φαίνεται να ετοιμάζεται. Η Κύπρος όμως είναι υψηλής γεωστρατηγικής αξίας και για τον λόγο αυτό, η Γαλλά, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία ενδιαφέρονται για την κατάστασή της. Οπότε αυτό που ίσως βρούμε μπροστά μας είναι να προωθηθούν από δυτικές χώρες συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία σε στρατιωτικό επίπεδο και όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να διευκολυνθεί η δυτική πολιτική στο πλευρό του Ισραήλ και αποφυγής γενίκευσης του πολέμου. Αυτό προφανώς αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και επισπεύδει την στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων εδαφών.

Εν κατακλείδι, η Τουρκία αναβαθμίζει την διπλωματική πίεση προς την Ελλάδα, καραδοκώντας ίσως και για μια στρατιωτική ευκαιρία που θα αλλάξει την ροή της ιστορίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει:
1. Να αναβαθμίσει την διπλωματική της δράση σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ προειδοποιώντας ότι μια κίνηση της Άγκυρας δεν θα είναι δεκτή, και ότι το 2024 δεν είναι 1074.
2. Να κινηθεί πιο επιθετικά στους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας όταν και όσο χρειάζεται τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν, τις απειλές κατά της Ελλάδας και τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο και την Κύπρο.
3. Να “επανιδρύσει” την διαβαλκανική συνεργασία και να θέσει μια πλήρη πολιτική ατζέντα, παρεμβαίνοντας ως διαμεσολαβήτρια χώρα σε διμερείς διενέξεις, όπως μεταξύ Σερβίας -Κοσόβου και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και το κύρος της μεταξύ των χωρών της περιοχής.
4. Πριν από τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη να πραγματοποιήσει στην Αθήνα διεθνή διάσκεψη με θέμα την εισβολή -κατοχή και την εξεύρεση λύσης με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο, ώστε η Τουρκία να πάρει μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Τουρκία έδρασε κυριαρχικά στο Κυπριακό, όταν η Ελλάδα, είναι από αδράνεια, είτε από προδοσία, όπως το 1974 αποστασιοποιήθηκε.
5. Η κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, είτε μέσω της βουλής, είτε μέσω σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που οδεύουν οι διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Απόψεις

Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο
Μανόλης Γ. Δρεττάκης* Οσοι πολίτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με απογοήτευση και θλίψη τα όσο διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές και στα δύο κόμματα μετά από αυτές. Ορισμένα, μάλιστα, από αυτά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕίναι ένα τρομερό γεγονός στην μακραίωνη ιστορία των Εβραίων. Ένα έθνος που έχει κυνηγηθεί, έχει βασανιστεί, έχει υποφέρει τα πάνδεινα για χιλιάδες χρόνια, κατηγορείται τώρα για γενοκτονία και ο Εισαγγελέας... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

  • Το κράτος -κτήνος του Ισραήλ, οι συνεργοί του στο έγκλημα και η συντριβή του Δικαίου του Πολέμου.

    Του Στράτου ΒαλτινούΕίναι πόλεμος ή το τέλος της ηθικής; είναι άμυνα ή βαρβαρότητα;. Η εποχή που υπήρχε μια επίσημη και τυπική διαδικασία  κήρυξης πολέμου μέσω τελεσιγράφου δεν υπάρχει πια. Πλέον δεν γίνονται απλά πόλεμοι, αλλά μαζικά εγκλήματα για...

  • Όχι, τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο

     Φρεντ ΣβάλερΜία νέα μελέτη 5.000 ερευνών των τελευταίων 28 ετών διαπίστωσε πως τα κινητά τηλέφωνα και οι ασύρματες τεχνολογίες δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  • Δραματική έλλειψη νερού στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

    Μάθιου Γουόρντ ΆγκιουςΟξύνεται συνεχώς το πρόβλημα της λειψυδρίας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τουλάχιστον ο ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πλέον ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

  • Χαμηλή ευρωπαϊκή συγκομιδή σιταριού φέρνει τη Ρωσία προ των πυλών

    Οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν στην επιφάνεια τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά μαλακού σιταριού, με την Ευρώπη να παλεύει με χαμηλές σοδειές και τη Ρωσία να διαβρώνει το μερίδιο εξαγωγών της ΕΕ, δήλωσαν ειδικοί στο Euractiv.

  • Νικητής η ακροδεξιά σε Θουριγγία και Σαξονία (Τα πρωτα exit polls)

    Αλλαγή σκηνικού στην ανατολική Γερμανία, εφεραν οι τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία, αναδεικνύοντας ουσιαστικά σε κυρίαρχη δύναμη την ακροδεξιά του  AfD, ενω κερδισμένη είναι και η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία περυσι διέσπασε το κόμμα της...

  • Πώς θα γυρίσουν οι αστροναύτες στη Γη;

     Κριστίν Χόρστεν, dpa Οι δύο αστροναύτες του Starliner βρίσκονται πλέον σχεδόν δύο μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – και η NASA βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα για την επιστροφή τους.

  • Ο Ισλαμισμός φουντώνει στα Δυτικά Βαλκάνια

    Κλάουντια Μέντε Θα φέρει ο πόλεμος της Γάζας ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης; Η απόπειρα επίθεσης εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Βελιγράδι προκαλεί ανησυχίες. Έντονος είναι ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνημα με αφορμή τον...

  • ΗΠΑ - Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

    Ίνες ΆιζελεΈνα μανιφέστο για την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία, αν όχι πανικό. Οι συντάκτες του Project 2025 μιλούν για «Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση».Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και...

  • Γκρίζοι Λύκοι στα γήπεδα της Γερμανίας

    Το κάνουν συχνά κάποιοι  Τούρκοι, να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο με τον παρανοικό εθνικισμό τους στην πιο ακραία μάλιστα μορφή, εκφράζοντας την λατρεία τους στον φασισμό των Γκρίζων Λύκων. Οι αντιδράσεις κατακλυσμιαίες, ακόμη και από Τούρκους, με...

  • Τουρκία: Μια χώρα μεταξύ Σαρίας και Δημοκρατίας

    Είναι η Σαρία ένα καλό νομικό σύστημα; Δύο YouTuber συζήτησαν λάιβ γι' αυτό πριν από μερικές ημέρες και έκτοτε η συζήτησή τους απασχολεί σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Τώρα ωστόσο το κύριο θέμα είναι το κατά πόσο ο YouTuber Ντάιαμοντ Τέμα πρόσβαλε τα...

  • Ο Φάρατζ αναστατώνει τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Αυτό που υποψιάζεται όλος ο κόσμος,  ότι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς ανατολάς είπε δημόσια ο Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας Reform UK, προκαλώντας οργή και...

  • Γερμανία: νέα τάξη πραγμάτων, κόλαση στη βουλή με αποδοκιμασία Ζελένσκι

    Το νέο σκηνικό στη Γερμανία  μετά τις ευρωεκλογές, έκανε πρεμιέρα με την εκτόξευση πρωτοφανών καταγγελιών κατά του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Bundestag. Το ακροδεξιό AfD  και η Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) , που είναι στους...

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία