«Το πάρτι τελείωσε πρωθυπουργέ. Το μόνο ζήτημα είναι αν το βρετανικό κοινό θα σε πετάξει έξω. Το κόμμα σου πρώτα ή θα έχεις  την αξιοπρέπεια να παραιτηθείς;». Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του  Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων τον  Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή σε πάρτι στον κήπο της Ντάουνιγνκ Στριτ εν μέσω αυστηρού lockdown τον Μάιο 2020. 

Εεπειδή η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι Ελλάδα και η Ντάουνιγκ Στρήτ δεν είναι ....Ικαρία, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι καλά για τον Μπόρις Τζόνσον που κατάφερε να κερδίσει με σκληρή τακτική  την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, ενώ ολοκλήρωσε και το brexit. Όμως τα πάρτι  τα οποία οργανώθηκαν εν μέσω πανδημίας στην πρωθυπουργική κατοικία, κάνουν την πρωθυπουργική καρέκλα να τρίζει.

Ο Τζόνσον ζήτησε συγνώμη αλλά φαίνεται πως δεν αρκεί,  την συμπεριφορά του αποδοκιμάζει μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης  στην Βρετανία. 

Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα για τον Βρετανό  πρωθυπουργό  που όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, περιορίστηκε να πει ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Προηγουμένως, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την συμμετοχή του στην γιορτή στον κήπο της κατοικίας του και δήλωσε ότι κατανοεί την οργή που έχει αυτό προκαλέσει.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη». Και συνέχισε λέγοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, «Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα, για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες». 

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε.

«Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους», είπε.                                

Το θέμα αρχικώς του ενός  πάρτι έχει απασχολήσει και στον παρελθόν αλλά τώρα έρχονται συνεχώς όλα και περισσότερα στοιχεία στην δημοσιότητα, ειδικά και λόγω των μέτρων λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Μάλιστα ο Τζόνσον έχασε και ψηφοφορία για σχέδιο νόμου στη Βουλή απο τους δικούς του βουλευτές που διαμαρτυρόμενοι για τα  πάρτι και τα ψέματα που ακολούθησαν για να κρυφτεί η αλήθεια, καταψήφισαν. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  Ντόμινικ Ράαμπ, στηρίζει  τον  Τζόνσον.  Αλλά ο αρχηγός των Σκωτσέζων Τόρις (των σκωτσέζων βουλευτών που ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα, Ντάγκλας Ρος και οι ανώτεροι οπαδοί της ομάδας Γουίλιαμ Ραγκ και Καρολάιν Νόουκς τον κάλεσαν να φύγει.

Ο κ. Ρος,  είπε ότι είχε μια «δύσκολη συνομιλία» με τον κ. Τζόνσον μετά την απολογία του πρωθυπουργού στους βουλευτές την Τετάρτη. Ο Ρος είπε ουσιαστικά οτι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Αν  τον ακολουθήσουν και αλλοι , το λιγότερο  54 βουλευτές, τότε θα τεθεί θέμα ηγεσίας.  

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο