«Το πάρτι τελείωσε πρωθυπουργέ. Το μόνο ζήτημα είναι αν το βρετανικό κοινό θα σε πετάξει έξω. Το κόμμα σου πρώτα ή θα έχεις  την αξιοπρέπεια να παραιτηθείς;». Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του  Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων τον  Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή σε πάρτι στον κήπο της Ντάουνιγνκ Στριτ εν μέσω αυστηρού lockdown τον Μάιο 2020. 

Εεπειδή η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι Ελλάδα και η Ντάουνιγκ Στρήτ δεν είναι ....Ικαρία, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι καλά για τον Μπόρις Τζόνσον που κατάφερε να κερδίσει με σκληρή τακτική  την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, ενώ ολοκλήρωσε και το brexit. Όμως τα πάρτι  τα οποία οργανώθηκαν εν μέσω πανδημίας στην πρωθυπουργική κατοικία, κάνουν την πρωθυπουργική καρέκλα να τρίζει.

Ο Τζόνσον ζήτησε συγνώμη αλλά φαίνεται πως δεν αρκεί,  την συμπεριφορά του αποδοκιμάζει μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης  στην Βρετανία. 

Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα για τον Βρετανό  πρωθυπουργό  που όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, περιορίστηκε να πει ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Προηγουμένως, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την συμμετοχή του στην γιορτή στον κήπο της κατοικίας του και δήλωσε ότι κατανοεί την οργή που έχει αυτό προκαλέσει.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη». Και συνέχισε λέγοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, «Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα, για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες». 

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε.

«Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους», είπε.                                

Το θέμα αρχικώς του ενός  πάρτι έχει απασχολήσει και στον παρελθόν αλλά τώρα έρχονται συνεχώς όλα και περισσότερα στοιχεία στην δημοσιότητα, ειδικά και λόγω των μέτρων λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Μάλιστα ο Τζόνσον έχασε και ψηφοφορία για σχέδιο νόμου στη Βουλή απο τους δικούς του βουλευτές που διαμαρτυρόμενοι για τα  πάρτι και τα ψέματα που ακολούθησαν για να κρυφτεί η αλήθεια, καταψήφισαν. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  Ντόμινικ Ράαμπ, στηρίζει  τον  Τζόνσον.  Αλλά ο αρχηγός των Σκωτσέζων Τόρις (των σκωτσέζων βουλευτών που ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα, Ντάγκλας Ρος και οι ανώτεροι οπαδοί της ομάδας Γουίλιαμ Ραγκ και Καρολάιν Νόουκς τον κάλεσαν να φύγει.

Ο κ. Ρος,  είπε ότι είχε μια «δύσκολη συνομιλία» με τον κ. Τζόνσον μετά την απολογία του πρωθυπουργού στους βουλευτές την Τετάρτη. Ο Ρος είπε ουσιαστικά οτι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Αν  τον ακολουθήσουν και αλλοι , το λιγότερο  54 βουλευτές, τότε θα τεθεί θέμα ηγεσίας.  

Απόψεις

Δεν υπάρχουν λόγια πια, για να περιγράψει κανείς, τις απίθανες καταστάσεις, που διαδραματίζονται στον ΕΦΚΑ, μετά την εφαρμογή του θεσμού των «fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης», του ν.4921/2022. Την ώρα, που ο Υπουργός... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ πολιτική δοκιμάζει φιλίες ανθρώπων, οι κρίσεις και οι πόλεμοι δοκιμάζουν φιλίες και ιστορικές σχέσεις κρατών. Πολλά ανατρέπονται, μετά διορθώνονται, άλλοτε όχι. Η μεταπολιτευτική δεξιά ήταν πάντα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Όπως αναμένονταν και το είχαμε προβλέψει στο Omegapress.gr , ο Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όχι φυσικά γιατί έχει πρόβλημα, αλλά γιατί θα εκβιάσει μέχρις... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌχι μόνο δεν άδειασε το Άδωνη Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσληψη της κόρης της συζύγου του στη lamda development του Λάτση, αντίθετα σιώπησε ενοχικά. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΔεν τους αρκεί ότι τα κανάλια τους βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας . Έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν έχουν πάτο.. Το όργιο παρακμιακής τηλεόρασης που ...ποτίζει με τόνους Κεταμίνης το τηλεοπτικό... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας καταδικάστηκαν για εθνική προδοσία για να έχει σήμερα εταιρική σχέση με την ακροδεξιά. Άλλωστε η συμμετοχή των Βορίδη,... πλήρες κείμενο