Μια  απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ στέλνει μήνυμα για την αξία της Δικαιοσύνης στον ταραγμένο κόσμο μας, όπου οι ισχυροί του χρήματος κάνουν συχνά επίδειξη της αχαλίνωτης βουλιμίας για κέρδη. Κυρίως των φαρμακευτικών πολυεθνικών …


Πρόκειται για την απόφαση που ακυρώνει  τη συμφωνία για την κήρυξη πτώχευσης της φαρμακευτικής εταιρείας Purdue, διότι προβλέπει πρακτικά την ασυλία των ιδιοκτητών της, της οικογένειας Σάκλερ, με αντάλλαγμα τη χορήγηση ποσού 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θύματα και θεσμούς που επλήγησαν από την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.
Στην απόφασή της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η δικάστρια Κολίν Μακμάον τονίζει πως το δικαστήριο πτωχευτικού δικαίου το οποίο επικύρωσε τη συμφωνία αυτή τον Σεπτέμβριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να απαγορεύσει κάθε ενδεχόμενη μελλοντική άσκηση ποινικής δίωξης και αγωγής σε βάρος των μελών της οικογένειας, εκτός εάν προκύψει ότι ενήργησαν με δόλο.
Η Περντιού ανακοίνωσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Το σχέδιο για την πτώχευση της βιομηχανίας που παρήγαγε το ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό OxyContin είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των πιστών της και 40 και πλέον αμερικανικών πολιτειών.


Όμως αρκετά μέρη αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση, ανάμεσά τους αντιπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης και εννέα πολιτειών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μέρικ Γκάρλαντ, εξέφρασε ικανοποίηση για την  απόφαση, εκτιμώντας σε ανακοίνωση Τύπου πως το πτωχευτικό δικαστήριο «δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει από τα θύματα της κρίσης των οπιοειδών το δικαίωμα να προσφύγουν εναντίον της οικογένειας Σάκλερ».
«Πρόκειται για τεράστια νίκη για τη δικαιοσύνη και για την υποχρέωση να δίνεται λόγος», που θα ανοίξει ξανά το ζήτημα της πολύ αμφιλεγόμενης πτώχευσης της Περντιού και «θα αναγκάσει την οικογένεια Σάκλερ να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή που προκάλεσε», ήταν η αντίδραση του εισαγγελέα της πολιτείας Κονέτικατ, του Ουίλιαμ Τονγκ, που είχε επίσης ασκήσει έφεση.
Η επιθετική προώθηση του OxyContin από την Περντιού, με παρότρυνση των Σάκλερ παρότι γνώριζαν πόσο εθιστική ήταν η δραστική του ουσία, θεωρείται από πολλούς ο πυροκροτητής της κρίσης των οπιοειδών – στην οποία αποδίδονται πάνω από 500.000 θάνατοι τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ.
Η Περντιού, οι Σάκλερ και το OxyContin έχουν πλέον μετατραπεί σε σύμβολα των ακροτήτων μιας φαρμακευτικής βιομηχανίας έτοιμης να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει κέρδος.


Η φαρμακευτική βιομηχανία κήρυξε στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο του 2019, προτείνοντας ένα σχέδιο πτώχευσης για να απαλλαγεί από τη χιονοστιβάδα των μηνύσεων σε βάρος της και αποδεχόμενη να παραδεχθεί την ενοχή της.
Στην απόφασή της, η δικάστρια Μακμάον αναγνωρίζει ότι η άρση της ασυλίας που παραχωρήθηκε στους Σάκλερ θα οδηγήσει «σχεδόν σίγουρα στην ακύρωση ενός σχεδίου καταρτισμένου επιμελώς», που είχε και θετικά στοιχεία, όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα οπιοειδή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας Ουάσινγκτον, ο Μπομπ Φέργκιουσον, επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για τη χθεσινή απόφαση: «δεν μπορούν να υπάρχουν δύο συστήματα δικαιοσύνης, ένα για τους απλούς Αμερικανούς κι ένα για τους δισεκατομμυριούχους», τόνισε και πρόσθεσε πως «είμαι έτοιμος να συνεχίσω τη μάχη ως το ανώτατο δικαστήριο, αν χρειάζεται, για να εξασφαλιστεί αληθινή λογοδοσία της οικογένειας Σάκλερ».

Απόψεις

Δεν υπάρχουν λόγια πια, για να περιγράψει κανείς, τις απίθανες καταστάσεις, που διαδραματίζονται στον ΕΦΚΑ, μετά την εφαρμογή του θεσμού των «fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης», του ν.4921/2022. Την ώρα, που ο Υπουργός... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ πολιτική δοκιμάζει φιλίες ανθρώπων, οι κρίσεις και οι πόλεμοι δοκιμάζουν φιλίες και ιστορικές σχέσεις κρατών. Πολλά ανατρέπονται, μετά διορθώνονται, άλλοτε όχι. Η μεταπολιτευτική δεξιά ήταν πάντα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Όπως αναμένονταν και το είχαμε προβλέψει στο Omegapress.gr , ο Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όχι φυσικά γιατί έχει πρόβλημα, αλλά γιατί θα εκβιάσει μέχρις... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌχι μόνο δεν άδειασε το Άδωνη Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσληψη της κόρης της συζύγου του στη lamda development του Λάτση, αντίθετα σιώπησε ενοχικά. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΔεν τους αρκεί ότι τα κανάλια τους βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας . Έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν έχουν πάτο.. Το όργιο παρακμιακής τηλεόρασης που ...ποτίζει με τόνους Κεταμίνης το τηλεοπτικό... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας καταδικάστηκαν για εθνική προδοσία για να έχει σήμερα εταιρική σχέση με την ακροδεξιά. Άλλωστε η συμμετοχή των Βορίδη,... πλήρες κείμενο