Ανησυχία έχει καταλάβει την στρατιωτική ελίτ του Ισραήλ, φυσικά και την κυβέρνηση από την κατάρριψη 21 πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη στο έδαφος της Συρίας. Η συριακή αεράμυνα που είναι έργο των Ρώσων προκάλεσε σοκ στο Τελ Αβίβ με τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτει.


Η ανησυχία εκφράστηκε στο Τελ Αβίβ και γενικότερα στη Δύση καθώς τα δυτικά ΜΜΕ υποβάθμισαν πλήρως ή αποσιώπησαν το όλο ζήτημα καθώς δεν θέλουν να προβάλλουν την ρωσική υπεροχή στον τομέα αυτό. Προφανώς το επεισόδιο αυτό μεταβάλλει τις ισορροπίες στην περιοχή και ίσως περιορίσει την ασυδοσία του Ισραήλ, ελπίζουμε και της Τουρκίας στην συνέχεια,  ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Σίγουρα το κόστος  των πυραύλων που καταστράφηκαν είναι τεράστιο και είναι μια  ακόμη σημαντική παράμετρος των γεγονότων
Στα γεγονότα. Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση κατά στόχων στην Συρία  την νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου . Η  συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε με ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα Buk και Pantsir τους 21 από τους 24 ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με τον ρώσο αντιναύαρχο Βάντιμ Κούλιτ, αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης των εμπολέμων μερών στη Συρία.
Ειδικότερα δήλωσε:
«Γύρω στη 01:30 της 3ης Σεπτεμβρίου, τέσσερα μαχητικά F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν 24 κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον στόχων της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου», δήλωσε ο Κούλιτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το sputniknews.com.
Ο ρώσος αντιναύαρχος σημείωσε ότι η συριακή αεροπορική άμυνα κατέστρεψε 21 πυραύλους με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα Buk-M2E και Pantsir-S1 σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρα τους είχε εμπλακεί με πολλούς «εχθρικούς πυραύλους» στον ορίζοντα της Δαμασκού, λίγες στιγμές αφότου οι χρήστες του Διαδικτύου σε αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τον Λίβανο.
Από την πλευρά τους, οι  ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα συστήματα S-400 Triumph εναντίον ισραηλινών μαχητικών και ισραηλινών πυραύλων. Οι επικρίσεις κατά της Μόσχας  διατυπώθηκαν μετά το σοκ της καταστροφής των πυραύλων . Από τους 24 πυραύλους, οι 21 καταστράφηκαν και οι άλλοι τρεις δεν βρήκαν τον στόχο τους. α.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των IDF, ο βασικός λόγος για τα ανεπιτυχή χτυπήματα στο συριακό έδαφος ήταν η χρήση από τη Ρωσία των συστημάτων αεράμυνας S-400 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ και κοντά στο Μασγιάφ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χάρη στα ρωσικά συστήματα S-400 η συριακή αεράμυνα πέτυχε μέγιστη αποτελεσματικότητα στην απόκρουση των ισραηλινών επιθέσεων.
Από τον Λίβανο

Σύμφωνα με τις IDF, κατά την πρόσφατη επίθεση (της προηγούμενης Παρασκευής), ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά απλώς προέβησαν σε εκτοξεύσεις, κρυμμένα πίσω από ορεινό έδαφος στον γειτονικό Λίβανο.

Οι IDF πιστεύουν ότι με αυτήν τη στρατηγική επίθεσης, το συριακό δίκτυο ραντάρ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τον πύραυλο από τον τόπο εκτόξευσής του.

Αλλά αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια του ρωσικού συστήματος S-400 που βρίσκεται στις συριακές περιοχές Ταρτούς και Λατάκια.
«Ο ρωσικός στρατός είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι τα αεροσκάφη των IDF είναι ορατά στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Triumph, με την πρώτη ματιά», αναφέρει στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην avia.pro.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο