Λίγο πολύ μοιάζουν όλοι τους οι ακροδεξιοί. Με συνθήματα ακραίου λαικισμού, με πραξικοπήματα, με ηθικό πόλεμο και με υποσχέσεις ανέρχονται στην εξουσία. Μετά  αποδεικνύεται πόσο ανίκανοι, επικίνδυνοι και ξεδιάντροποι είναι. Και ανάλογα με τις συνθήκες είτε θα κάνουν πολέμους , είτε δικτατορίες όπως στην Λατινική Αμερική,  ή ξεθεμελιώνουν τις χώρες τους όπως ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αλλά σε κάθε περίπτωση αφήνουν πίσω τους ερείπια.


Το Σάββατο 24 Ιουλίου έγιναν  μεγάλες διαδηλώσεις σε  400 πόλεις της χώρας, με χιλιάδες πολίτες να απαιτούν την απομάκρυνση του Μπολσονάρο από τη θέση του προέδρου, ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό πλησιάζουν τους 550.000.
Όπως μεταδίδεται η οργή ξεχειλίζει για τον ανεκδιήγητο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει χειριστεί με απαράδεκτο τρόπο την πανδημική κρίση, ενώ αυτή ήταν η τέταρτη μεγάλης κλίμακας διαδήλωση με το ίδιο αίτημα. Φυσικά με ανήθικο τρόπο ανέβηκε στην εξουσία όταν ένας ολόκληρος μηχανισμός ενοχοποίησε τον Λούλα για σκάνδαλα και του πήρε χρόνια να αποδείξει ότι ήταν αθώος. Και τώρα φυσικά ετοιμάζεται να επιστρέψει πανηγυρικά.
Ο  ακροδεξιός Μπολσονάρο,  βρίσκεται εξάλλου στο στόχαστρο έρευνας για ενδεχόμενες ατασθαλίες στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 από την κυβέρνησή του.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, χθες, στο Σάο Πάολο σε κεντρική λεωφόρο κρατώντας πανό και πλακάτ στα οποία μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «παύση τώρα» ή «κάτω ο Μπολσονάρο».

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή διαπράττει γενοκτονία καθώς είναι υπαίτια για το ότι δεν αποκτήθηκαν αρκετά εμβόλια. Πολύς κόσμος πέθανε λόγω της έλλειψης εμβολίων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αδαλμπέρτο Πεσόα, καθηγητής πανεπιστημίου, 60 ετών.

Σε όλη τη χώρα, οι οργανωτές είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», την «υπεράσπιση της ζωής των Βραζιλιάνων» και για να «πέσει ο Μπολσονάρο».

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως και στις 400 πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις, οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν την καθυστερημένη έναρξη της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης στη Βραζιλία, τη μαζική ανεργία, και αξίωσαν να προσφερθεί βοήθεια στους φτωχότερους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019. Το ποσοστό της δημοτικότητάς του βρίσκεται στο ναδίρ, στο 24%, κατά δημοσκοπήσεις, που υποδεικνύουν ότι θα χάσει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το Κόμμα Εργαζομένων του οποίου υποστήριξε τις χθεσινές διαδηλώσεις.

.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο