Ακόμη και στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας κυκλοφορεί , με κάποια δόση θαυμασμού μάλιστα , το σχόλιο ότι Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που μελετά τα πάντα και όταν ανοίγει ένα μέτωπο «το πηγαίνει μέχρι τέλους».  Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Και στην Συρία και πάντα όταν δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα ο Ερντογάν κάνει τις δικές του κωλοτούμπες . Πολλές κόκκινες γραμμές ύψωσε και κατά των Κούρδων  και κατά των Ευρωπαίων, ακόμη και κατά της Ελλάδας , αλλά τελικά σε πολλές περιπτώσεις αναδιπλώθηκε. Τελευταίο και σχεδόν φαιδρό παράδειγμα η απόλυτη αναδίπλωση έναντι της Κίνας. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη 3 Ιουλίου,  ότι οι άνθρωποι ζουν "ευτυχισμένοι" στην Σιντζιάνγκ, σε μια εμφανή μεταστροφή της Άγκυρας μετά την αυστηρή καταδίκη της κινεζικής πολιτικής για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε χθες, Τρίτη, με τιμές στο Πεκίνο ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έκρινε ότι η μεταχείριση των μουσουλμάνων στην περιοχή αυτή στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας συνιστά "ντροπή για την ανθρωπότητα". Έπειτα από μια σειρά από αιματηρές επιθέσεις στην Σιντζιάνγκ που αποδόθηκαν σε μέλη της τουρκικής μειονότητας των Ουιγούρων, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην  περιοχή . Και ο Τούρκος πρόεδρος άδειασε την τουρκόφωνη μειονότητα με την ίδια ευκολία που υποτίθεται θέλει την προστασία της. Στον διεθνή τύπο υπάρχουν καταγγελίες ότι περίπου 1.000.000 Ουιγούροι βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά  «επιμορφώνονται» σύμφωνα με την κινεζική εκδοχή. 

Η Τουρκία ήταν μέχρι σήμερα η μόνη στην πλειονότητά της μουσουλμανική χώρα που κατήγγειλε δημοσίως  την ύπαρξη των δομών αυτών. Ωστόσο σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι γνωστό πως οι κάτοικοι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ ζουν ευτυχισμένοι χάρη στην ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σπείρει τη διχόνοια στις σινοτουρκικές σχέσεις". 
Κατά το κοινώς λεγόμενο, κότα ο Ερντογάν εκεί που δεν τον παίρνει….

 

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.