Μια ιδιαίτερα κοπιαστική, ίσως και βαρετή  επίσημη προεκλογική εκστρατεία  δύο μηνών (πάνω από 3 μήνες με τις δεύτερες) άρχισε με την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαίου, με την προοπτική οι δεύτερες να γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Ουσιαστικά η χώρα διανύει προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές του χρόνου, όταν όλοι ετοιμάζονταν για εκλογές στις 9 Απριλίου αλλά οι διαρκείς αναβολές και τελικά η τραγωδία των Τεμπών οδηγούν στις κάλπες του Μαϊου. Η παγίδα από τον κόπωση είναι μεγάλη και τα κόμματα που θα φθάσουν στην κάλπη με τις πιο φρέσκες δυνάμεις και ιδέες είναι αυτά που θα καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Προς το παρόν ένα είναι βέβαιο. Ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρέουν και η πορεία προς την πτώση είναι μη αναστρέψιμη. Η οργή στην κοινωνία δεν θα καταλαγιάσει, αλλά είναι νωρίς να εκτιμηθεί ποια χαρακτηριστικά θα πάρει στην πορεία το αντικυβερνητικό κλίμα. Από το σύνολο των ενεργειών του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες, το συμπέρασμα είναι εμφανές: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει και ο ίδιος σημάδια κόπωσης, γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα επιβιώσει πολιτικά και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να επενδύει περισσότερο στην ήττα της ΝΔ παρά σε μια ανατροπή που θα προκαλέσει ο ίδιος.



Έχουμε λοιπόν εκλογές. Στο υπουργικό συμβούλιο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να δώσει ένα ιδεολογικό περίγραμμα της προεκλογικής του εκστρατείας και να το διανθίσει με κάποιες νέες προτάσεις και θέσεις, αρκέστηκε για πολλοστή φορά σε ένα διαρκές ανθολόγιο επιθυμιών που έχουν προ πολλού κουράσει τον κόσμο. Πιθανόν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η πορεία είναι αναστρέψιμη.  Αναφέρθηκε λοιπόν στο υπουργικό συμβούλιο για νιοστή φορά στην  «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική, τονίζοντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει.


Οι τετριμμένες αναφορές του δεν πείθουν όμως ούτε το δικό του κοινό. Γιατί ακριβώς αυτό το “πως θα κυβερνήσει” είναι η πρώτη και βασική αιτία της δικής του ήττας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Μητσοτάκης, αν εκλεγεί θα συνεχίσει να κυβερνά με το ίδιο ακραίο πρόγραμμα, με λεηλασία του δημοσίου πλούτου και με πολιτική ανισοτήτων , φυσικά και εν μέσω σκανδάλων. Δηλαδή θα συνεχίσει μια πολιτική που τον οδηγεί στην πτώση, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από το 2019. Είναι επίσης εμφανές ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά, σχεδιασμένα φυσικά να πει στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους του , γιατί από το 40% του 2019 έχει φθάσει τώρα κάτω από το 30%. Δηλαδή ποιοι είναι οι λόγοι που εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι τον έχουν εγκαταλείψει.
Κατά συνέπεια το δίλημμα “πως θα κυβερνήσει” η επόμενη κυβέρνηση είναι υποκριτικό , γιατί ο ίδιος δεν δείχνει καμία τάση αλλαγής. Οπότε , από την στιγμή που η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, αναζητά λεκτικά σχήματα για να θολώσει τα νερά.
       

Ο ΣΥΡΙΖΑ



Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος νικητής. Πιστεύει πλέον ακράδαντα ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα από τις πρώτες εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές. Η συνεργασία παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ , αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας λέει γιατί το ΠΑΣΟΚ  έχει αλλάξει και τώρα μπορεί να είναι κυβερνητικός εταίρος. Και κυρίως γιατί δεν προτείνει επίσημα , από τώρα διάλογο επί συγκεκριμένων προγραμματικών αλλαγών και ανατροπών, ώστε να γνωρίζει ο λαός αυτό το “πως θα κυβερνήσει” η επόμενη κυβέρνηση.


Πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής των εκλογών. Είναι η μοναδική εναλλακτική λύση. Από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη να διεκδικήσει την εξουσία και δεν υπάρχει σίγουρα καμία άλλη δύναμη που να πετύχει ένα ποσοστό άνω του 20% στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης.
Τα άλλα κόμματα θα κυμανθούν λίγο παραπάνω από τα συνήθη ποσοστά τους στις πρώτες εκλογές, καθώς η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή, αλλά στις δεύτερες εκλογές, η πόλωση θα τα πλήξει, οπότε προς το παρόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα κυμανθούν τα ποσοστά τους.
Οι τρεις μήνες είναι πολύς χρόνος για την κοινωνία. Το θέμα είναι η κόπωση να μην καταβάλλει τους ψηφοφόρους και να υπάρξει μαζική προσέλευση στις κάλπες. Η αποχή είναι ήττα για όλους..

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο