του Σπύρου Σουρμελίδη 

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποχωρεί απο την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά απο δέκα χρόνια, αλλά δεν στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματος του. Υποστηρίζει τον κεντροαριστερό Νίκο Χριστοδουλίδη, εκλεκτό πολλών ακόμα παραγόντων στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Αυτή η παραδοξότητα είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των προεδρικών εκλογών  της Κυριακής (5.2) στην Κύπρο. Με τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, ανοίγει ο κύκλος των εκλογών στο τρίγωνο Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σημαντικό για τις εξελίξεις της ενεργειακής μοιρασιάς στην Ανατολική Μεσόγειο.  Και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάντα στο επίκεντρο μιας συνολικής "διαπραγμάτευσης" της Ευρώπης με τις χώρες της περιοχής και με τις αμερικανικές εταιρίες να εμπλέκονται στην εξόρυξη. 

 

Οι υποψήφιοι 

 

Τρεις είναι οι επικρατέστεροι για κερδίσουν την εκλογική μάχη για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και εκλεκτός του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης.  Ο Χριστοδουλίδης στηρίζεται από το  ΔΗΚΟ το  Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ , την  Αλληλεγγύη και τη ΔΗ.ΠΑ. Ηταν υπουργός των κυβερνήσεων Αναστασιάδη απο το 2013 εως το 2022. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου,  πρόεδρος του  "Δημοκρατικού Συναγερμού", τον οποίο όμως δεν στηρίζει  ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης αν και ήταν ο επί χρόνια ηγέτης του. 

Ακολουθεί ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης, διπλωμάτης, που είναι στηρίζεται απο το ΑΚΕΛ. Ηταν υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα (2011-2013)

Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ακολουθούν οι Νεοφύτου και με μικρή διαφορά ο Μαυρογιάννης. 

Υποψήφιος είναι και ο Χρίστος Χρίστου  πρόεδρος του εθνικιστικού "Εθνικού Λαϊκού Μετώπου", με το πσοστό του όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να μην ξεπερνούν το 4%. 

Υποψήφιοι επίσης είναι, ο Αχιλλέας Δημητριάδης (υποστηρίζεται από το κόμμα  Αμμόχωστος για την Κύπρο), ο  Γιώργος Κολοκασίδης, ο Χαραλαμπος Αριστοτελους  (στηρίζεται κυρίως από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς),  Τσελεστίνα Ντε Πέτρο  (πρώην στέλεχος του  ΕΛΑΜ), ο Αλέξιος Σαββίδης και ο Λουκάς Σταύρου, Πρόεδρος  της  Εθνικιστικής Κοινοτιστικής Ανασυγκρότησης.

Αποσύρθηκε απο την κούρσα ο Μάριος Ηλιάδης, υπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Κυπριανού (1978-1980), της γενιάς δηλαδή του Αναστασιάδη.  

 

Η αντιπαράθεση στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

 

Απο το 2013 το ΔΗΣΥ , κυριαρχεί στις πολιτικές εξελίξεις κερδίζοντας και τις προεδρικές εκλογές με τον Νίκο Αναστασιάδη και τις βουλευτικές.

Σήμερα όμως το κόμμα έχει διχαστεί λόγω της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη τον οποίο στηρίζει ο Ανασταδιάδης, ενω το κόμμα (ΔΗΣΥ) στηρίζει τον Νεοφύτου. 

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, κατηγορεί τον Χριστοδουλίδη ότι ηγείται "μιας ετερόκλητης κοινοπραξίας κομμάτων, που μέχρι πρότινος και επανειλημμένα, χαρακτήριζαν τις πολιτικές του ίδιου, αλλά και του προέδρου Αναστασιάδη, ως αποτυχημένες". Τον κατηγορούν (εμμέσως τον Νίκο Αναστασιάδη) για "συναλλαγές που παραμένουν μυστικές, και χωρίς καν τη στοιχειώδη συμβατότητα αντιλήψεων στα προβλήματα της χώρας. Και ειδικότερα στο Κυπριακό. Πώς γίνεται οι πολέμιοι της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, Σιζόπουλος και η Θεοχάρους και οι απορριπτικοί του πλαισίου Γκουτέρες, Παπαδόπουλος, Σιζόπουλος και Θεοχάρους να υποστηρίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάποιον που δηλώνει ότι αποδέχεται και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και το πλαίσιο Γκουτέρες;".

 Ο Χριστοδουλίδης πάντως φαίνεται να είναι πολυσυλλεκτικός,  συσπειρώνει δυνάμεις και της δεξιάς και της  κεντροαριστεράς. 

Η στήριξη  που έχει απο τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και απο το κέντρο, του εξασφαλίζει πλεονεκτήματα, ενώ ο ίδιος παρουσιάζεται ως καλύτερος διαχειριστής της οικονομικής κατάστασης.  

Το ΑΚΕΛ  δεν δείχνει μια δυναμική που να μπορεί να στηρίξει  την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Όμως ο διχασμός του ΔΗΣΥ δεν αποκλείεται να δημιουργήσει άλλες ισορροπίες οι οποίες αυτή την ώρα δεν διαφαίνονται. Κανείς αλλωστε δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι  του ΔΗΣΥ στον β γύρο ιδιαίτερα αν περάσει ο Μαυρόγιαννης με τον Χριστοδουλίδη. 

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Χριστοδουλίδη να συγκεντρώνει ποσοστά ανω ατου 30%  με τον Μαυρογιάννη δεύτερο γύρω στο 20% και τον Νεοφύτου τρίτο. 

 

Οι προεδρικές εκλογές 1998-2023 και τα θέματα που κυριάρχησαν 

 

Στις Προεδρικές εκλογές το 1998, κύριο θέμα ήταν η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Επανεξελέγη ο Γλαύκος  Κληρίδης (ΔΗΣΥ) με μικρή διαφορά από τον Γιώργο Ιακώβου (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ).

Στις εκλογές του 2003 το κυρίαρχο θέμα ήταν το σχέδιο Ανάν ως λύση για το Κυπριακό.  Επικράτησε από τον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ)   με διαφορά απο τον Γλαύκο Κληρίδη (ΔΗΣΥ). Το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. 

Στις εκλογές του 2008 το βασικό ζήτημα ήταν η διαχείριση του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Νικητής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έναντι του Ιωάννη  Κασουλίδη (ΔΗΣΥ). 

Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του 2013 ήταν η διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Νικητής  ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) έναντι του Σταύρου Μαλά (ΑΚΕΛ).

Το 2018 το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών ήταν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Συνεταιρισμών (που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κυπριακής οικονομίας). Ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε και πάλι του Σταύρου Μαλά (ΑΚΕΛ) με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία απο το 2013. 

 

Οι εξουσίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συγκεντρώνει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, είναι αυτός που διορίζει κυβέρνηση. 

Οι Προεδρικές εκλογές του 2023 θα είναι οι δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα στις 5 Φεβρουαρίου 2023.  Ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών Εκλογών θα διεξαχθεί μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Φεβρουαρίου 2023. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από τον λαό για πενταετή θητεία.   Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, διεξάγεται μια επαναληπτική εκλογή, την αντίστοιχη μέρα της επόμενης εβδομάδας, στην οποία συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι. 

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου  561.000. 

Θα λειτουργήσουν περίπου 1. 150 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 35 είναι στο εξωτερικό. 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο