Ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη- Παυλόπουλου δίνει την δυνατότητα δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης με σχετικά χαμηλά ποσοστά μεταξύ 34%-38%, χωρίς δηλαδή το πρώτο κόμμα να πρέπει να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 40%. Με τον νόμο Σκανδαλίδη προέκυψε η Βουλή του 2007 και του 2009. Ο νόμος τροποποιήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο, το 2008 (ν. 3636/2008), αυξάνοντας το μπόνους στο πρώτο κόμμα, από 40 σε 50 έδρες. Με τον τροποποιημένο νόμο προέκυψε το Κοινοβούλιο του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, δηλαδή το σημερινό κοινοβούλιο. Ο νόμος Σκανδαλίδη ( ΝΟΜΟΣ 3231/2004 ΦΕΚ 45/Α/11.2.2004)  ευνοεί λίγο τα μικρότερα κόμματα κυρίως σε βάρος του δεύτερου όμως:
Εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την ελάχιστη διαφορά, ακόμα και αυτή της μίας ψήφου. Δίνει μεγάλη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα (αν βεβαίως και οι διαφορές του είναι ορατές).
Οι καιροί αλλάζουν και γι αυτό τώρα διαμαρτύρεται το ΠΑΣΟΚ για το μπόνους των 50 εδρών, αν και ο νόμος είναι δικός του με μία μόνο τροποποίηση από τον Παυλόπουλο.
Η αυτοδυναμία εξαρτάται από δύο παράγοντες:
Από το ποσοστό του πρώτου κόμματος
Από το συνολικό ποσοστό όσων κομμάτων μείνουν εκτός Βουλής.

τα ποσοστά της αυτοδυναμίας

Αν τα εκτός Βουλής Κόμματα συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 5%, τότε η αυτοδυναμία ανέρχεται στο 38,4%.
Αν είναι στο 6% τότε η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα θα πέσει στο 38%.
Στο 7%, θα είναι στο 37,6%
Στο 8% θα είναι 37,2%.
Στο 9% θα είναι 36,8%.
Στο 10% θα είναι 36,4%.
Στο 11% θα είναι 36%.
Στο 12% θα είναι 35,6%.
Στο 13% θα είναι 35,2%.
Στο 14% θα είναι 34,8%.
Στο 15% θα είναι 34,4%.


Πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα Σκανδαλίδη- Παυλόπουλου

- Ισχύει το 3% αναγκαίο πλαφόν για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή.
Α. Πρώτα υπολογίζονται  οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή. Υπολογίζεται σε μία κατανομή ουσιαστικά το σύνολο των εδρών που θα πάρει το κόμμα.
Στην συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός σε ποιες ακριβώς περιοχές εκλέγονται οι βουλευτές κάθε κόμματος.
Σε πρώτη φάση  μοιράζονται 250 έδρες, οι 12 της επικρατείας και ακόμα 238.
Για να υπολογισθούν πόσες έδρες από τις 250 παίρνει κάθε κόμμα γίνεται το εξής.
Πολλαπλασιάζεται το σύνολο των εγκύρων πανελλαδικά του κόμματος επί το 250 και το γινόμενο διαιρείται με το  σύνολο των εγκύρων σε όλη την επικράτεια.
Με παράδειγμα τις εκλογές του Ιουνίου του 2012
Π.Χ. έχουμε για την ΝΔ 1,825.497*250/ 6.155.464= 74 έδρες.
Με τον ίδιο τρόπο πήραν σε πρώτη φάση:
ΣΥΡΙΖΑ  67 έδρες, ΠΑΣΟΚ 30, ΑΝΕΛ 18, ΧΑ 17, ΔΗΜΑΡ 15, ΚΚΕ 11.
Το σύνολο των εδρών που μοιράστηκαν στην πρώτη φάση  είναι 232.
Κατόπιν υπολογίζονται οι έδρες Επικρατείας. Βγαίνει το εκλογικό μέτρο ( το σύνολο των εγκύρων δια 12) και βάσει  αυτού   μοιράζονται  οι 12 έδρες επικρατείας.
Ετσι πήραν ΝΔ 4 έδρες , ΣΥΡΙΖΑ 3,  ΠΑΣΟΚ 1, ΑΝΕΛ 1, και ΧΑ 1.
Αφού μοιράστηκαν και οι 12 της Επικράτειας το σύνολο των εδρών που έχει μοιρασθεί  είναι 244 (232 +12).
Οι 6  αδιάθετες έδρες (μέχρι τις 250) μοιράστηκαν  στα κόμματα βάσει των μεγαλύτερων υπολοίπων.
 Σε περίπτωση που κάποιο  από τα κόμματα δεν παίρνει όσες έδρες του αναλογούν τότε αφαιρείται έδρα ή έδρες από το πρώτο κόμμα.
Στην συνέχεια ο νόμος Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου  δίνει τις 50 έδρες (που περισσεύουν από τις  300)  στο πρώτο κόμμα ακόμα και αν έχει προηγηθεί με 1 και μοναδική ψήφο.

Β. Αφού  υπολογισθεί πόσες ακριβώς έδρες παίρνει πανελλαδικά κάθε κόμμα που μπαίνει  στην βουλή αρχίζει ο υπολογισμός για το που , σε ποιες ακριβώς περιφέρειες  παίρνει το έδρες  το κάθε κόμμα. Στην πραγματικότητα  γίνεται η κατανομή των 238 εδρών που μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο αναλογικά.

Σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο (τα έγκυρα της περιφέρειας δια του αριθμού των εδρών). Όσες φορές χωράει το Εκλ. Μέτρο  στον αριθμό των εγκύρων  του κάθε κόμματος τόσες έδρες παίρνει.
Οι αδιάθετες έδρες μοιράζονται  στα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Αν και στην συνέχεια υπάρχουν αδιάθετες έδρες αυτές μοιράζονται σε μια τελευταία φάση που υπολογίζεται πανελλαδικά.
Οι εκλογικές περιφέρειες  που έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά δηλαδή από αυτήν που έχει τις περισσότερες  αδιάθετες προς αυτήν με τις λιγότερες.
Στην συνέχεια παίρνει τις έδρες που του αναλογούν το μικρότερο κόμμα εκεί που έχει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα έως ότου συμπληρώσει τον αριθμό  των εδρών που δικαιούται πανελλαδικά.
Στην συνέχεια παίρνει τις έδρες του το αμέσως μεγαλύτερο κόμμα , μετά το μεγαλύτερο έως και το πρώτο.
Η κατανομή εδρών με βάση τα υπόλοιπα γίνεται έως ότου  συμπληρωθεί το μοίρασμα των 238 εδρών σε όλα τα κόμματα και φυσικά γίνεται και η κατανομή των 12 εδρών Επικρατείας ξεχωριστά. Βεβαίως στις Μονοεδρικές περιφέρειες  την έδρα κερδίζει και πάλι το πρώτο κόμμα  έστω και μία ψήφο παραπάνω.
Το πρώτο κόμμα  παίρνει τις 50 έδρες (μπόνους)  στις περιοχές όπου περισσεύουν αδιάθετες έδρες, μετά το μοίρασμα των 238.
Πρακτικά η Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή κάνει τα πάντα σχετικά με το μοίρασμα  των εδρών. Τα κατά τόπους πρωτοδικεία καταρτίζουν απλώς πίνακες αποτελεσμάτων  χωρίς να μοιράζουν έδρες αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο από αυτούς που έχουν την πανελλαδική εικόνα.

Ομοιότητες και διαφορές των νόμων Σκανδαλίδη και Κούβελα

Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος ήταν του Σωτήρη Κούβελα  (Ν.1907/1990) με τον οποίο έγιναν οι εκλογές από το 1996  έως και το 2004.

Τι άλλαξε ο νόμος Σκανδαλίδη σε σχέση με τον νόμο Κούβελα.
Ο βαθμός αναλογικότητας. Το 70% αναλογικότητας στον νόμο Κούβελα αυξήθηκε στο 90% για τα μικρά κόμματα.
Ο νόμος Σκανδαλίδη έχει μία κατανομή σε διάφορες φάσεις. Είναι επίσης σημαντική η διαφορά ότι όλα αρχίζουν από τον συνολικό υπολογισμό του αριθμού των εδρών που παίρνει το κάθε κόμμα πανελλαδικά.
Ο νόμος Κούβελα είχε τρεις Κατανομές. Η πρώτη κατανομή ήταν σε επίπεδο μικρής περιφέρειας (νομού)  η δεύτερη σε επίπεδο μείζονος Περιφέρειας (περιοχής της Ελλάδας) και η Τρίτη πανελλαδικά.
Αλλάζει επίσης ο τρόπος που έδινε το μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Στο νόμο Κούβελα το μπόνους άλλαζε αναλόγως του αποτελέσματος στον νόμο Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου  είναι σταθερό 50 έδρες.
Η ουσία πάντως είναι ότι και ο νόμος Σκανδαλίδη βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο νόμος Σκανδαλίδη είναι πολύ διαφορετικός  από τον νόμο Κούβελα του 1990,
παρ όλα αυτά το αριθμητικό αποτέλεσμα  είναι σχεδόν το ίδιο.
Να θυμίσουμε  ότι με τον νόμο Κούβελα έγιναν οι εκλογές του 2004 και μπήκαν 4 κόμματα στην Βουλή.
ΝΔ         165 έδρες
ΠΑΣΟΚ  117 έδρες
ΚΚΕ         12 έδρες
ΣΥΝ            6 έδρες
Με τον νόμο Σκανδαλίδη θα έμπαιναν επίσης 4 κόμματα αφού παραμένει  το όριο του 3% για να μπει ένα κόμμα στις κατανομές εδρών.
Η ΝΔ θα έπαιρνε             164 έδρες (μία λιγότερη)
Το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε    111 έδρες (6 λιγότερες)
Το ΚΚΕ                              17 (5 περισσότερες)
Και ο ΣΥΝ                            8 ( δυο περισσότερες).
Μια ακόμα διαφορά είναι ότι με τον νόμο Κούβελα τα δυο πρώτα κόμματα μοιράστηκαν τις έδρες επικρατείας από 6 το καθένα.
Με τον νόμο Σκανδαλίδη πήραν 6 έδρες επικρατείας η ΝΔ, 5 έδρες το ΠΑΣΟΚ και 1 έδρα  το ΚΚΕ.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο