Κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, ρεαλιστικοί στόχοι. Αυτά τα χαρακτηριστικά έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη και στην ομιλία του και στην συνέντευξη Τύπου. Η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή, εγκαταλείποντας την “Αγία Οικογένεια”  του Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει απο την νέα μεγάλη κρίση στην οποία την  οδηγεί και πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ. Για να γίνει αυτό “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα” στις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να διαμορφωθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Όποιο άλλο ενδεχόμενο οδηγεί στην κρίση και στην αβεβαιότητα, «Δεν θέλουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά. 
Μίλησε όμως και για τις ποινικές ευθύνες σε ότι αφορά  τις υποκλοπές.

Η διαφορά αντίληψης σχετικά με την διακυβέρνηση ενός κράτους, φάνηκε απο τον τρόπο διοίκησης της ΕΥΠ. Όσο ήμασταν κυβέρνηση ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης ενημέρωνε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κοντολέων αντίθετα δεν με ενημέρωσε ούτε μία φορά, αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή τις υποκλοπές. Τονίζοντας και πάλι ότι δεν έδωσε ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός καμία εντολή για παρακολούθηση ούτε και επενέβη στα θέματα αυτά.         

Σε όποια άλλη χώρα οι υποκλοπές θα είχαν οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αποσαφηνίζοντας όμως ότι δεν τον ενδιαφέρει τούτη την ώρα αυτό, θέλει να πάμε σε εκλογές, για να υπάρξει αλλαγή την οποία χρειάζεται η χώρα.  Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας παρέδωσε την διακυβέρνηση στον Κ. Μητσοτάκη, στον ίδιο δεν είχε παραδώσει κανένας τίποτα, λες και ήταν τσιφλίκι τους.
Με αφορμή τις υποκλοπές  ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ανοικτά για τις ευθύνες των ηγεσιών. Έδειξε ότι δεν έχει να πει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πολύ απλά δεν περιμένει τίποτα απο αυτήν. 
Μίλησε όμως και για τις συνολικές ευθύνες της ΝΔ και όχι μόνο του πρωθυπουργού.  Με την στάση της η ΚΟ που στηρίζει την κυβέρνηση έχει την ευθύνη. 
Δεν περιμένω τίποτα απο την Εξεταστική Επιτροπή είπε χαρακτηριστικά, διότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταστρατηγεί  τις όποιες διαδικασίες για να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τονίζοντας και πάλι οι για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Η τερατογένηση

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;» ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.      

Κοστολογημένο μεν, διαφορετικό δε

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας είναι της τάξης των 5,6 δις ετησίως (τόσο περίπου είναι και τα μέτρα Μητσοτάκη) όμως βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί δεν δίνει τα δις σε λίγες εταιρίες , κυρίως της ενέργειας, τα διαμοιράζει στην οικονομία, σε μικρομεσαίους και ασθενέστερους, σε μια προσπάθεια  ισόρροπης ανάπτυξης.  Η ουσία του προγράμματος δεν είναι ούτε τα επιμέρους μέτρα ούτε το ύψος των χρημάτων. Αλλά η φιλοσοφία τους, η στόχευση τους. Στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη  να αποκτήσει το κράτος και πάλι εργαλεία, ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την ακρίβεια  , να ελέγξει το ενεργειακό κόστος αλλά και την ρευστότητα στην αγορά. Γι αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εξαγγελίες για την απόκτηση απο το κράτος του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ και τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. 

«Δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες» 

Για το στεγαστικό ζήτημα και για την διαφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό ζήτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν η Πορτογαλία έχει εντάξει 1,7 δισ.. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει σε κάποιους συμπολίτες μας τις ανάγκες. Έχει στον πυρήνα του τα χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό που μας προτείνει είναι σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, δεν κάνει λόγο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μιλάμε το Airbnb ενός μικροϊδιοκτήτη που έχει δύο τρία ακίνητα, αλλά για μεγάλες εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 400.000 πολίτες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δίνουμε την δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για ιδιοκτήτες και σε περιορισμένο αριθμό. Το τρίτο είναι η δημιουργία τράπεζας στέγης για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και με κίνητρα σε ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν ακίνητα στο κράτος. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στο κράτος για να ασκήσει στεγαστική πολιτική. Από εκεί και μετά θα δούμε την ανέγερση νέων κατοικιών».  

Τα «γιοκ» πρέπει να λέγονται στην ώρα τους 

Σε οτι αφορά τις απειλές  Ερντογάν είπε:  «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

'Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "γιοκ" στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει "γιοκ". Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε οτι οσο η κυβέρνηση θα βλέπει οτι χάνει, θα καταφεύγει στην ένταση. Σχολιάζοντας δε τα περί ….”ρωσικού δάκτυλου” στις ερχόμενες εκλογές, ζήτησε η έρευνα να ξεκινήσει απο την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών (τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ απέλασε διπλωματικούς υπαλλήλους της Ρωσίας και η ΝΔ ηταν αντίθετη.

Απόψεις

 Toυ Στράτου Βαλτινού Η ΕΕ βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο πόλεμος έχει συνέπειες που οξύνουν την κρίση και έρχεται πάλι στο προσκήνιο η συζήτηση για αλλαγή των συνθηκών και για κατάργηση του βέτο που ήδη πολλές χώρες, κυρίως οι... πλήρες κείμενο
Γιώργος Τσίπρας*Τα σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ1 απομακρύνθηκαν από τα νησιά και ΔΕΝ αντικαταστάθηκαν. «Αντικαταστάθηκαν» με οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δηλαδή, ΔΕΝ αντικαταστάθηκαν. Τελεία και παύλα. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕνώ αναμένονται σύντομα νέες και πολύ σοβαρές εξελίξεις στο θέμα των τουρκολιβυκών συμφωνιών, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να έχει πρέσβη στην Λιβύη, αλλά επιδεινώνει όλο και περισσότερο τη... πλήρες κείμενο
Νίκος ΦίληςΌπως έχει γίνει γνωστό, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου απαντώντας σε ευθεία ερώτησή μου αν θα ενέκρινε την παρακολούθηση ακόμα και της προέδρου της... πλήρες κείμενο
Της Ολγας Νάσση
H άνοδος της φασιστικής δεξιάς -στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού- εξηγείται με την σταδιακή απομάκρυνση της Αριστεράς από την παραδοσιακή κοινωνική της βάση, και την ταύτιση με τη δεξιά σε ζητήματα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μια ακόμη ηχηρή αποχώρηση από το ΜεΡΑ 25 έρχεται να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του κόμματος και προσωπικά του επικεφαλής της, Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την βουλευτή Β΄ Πειραιά Φωτεινή... πλήρες κείμενο