Του Σωτήρη Σιδέρη
 

Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και του εκχυδαϊσμού του δημόσιου βίου της χώρας, στην απέλπιδα προσπάθειά του να διασωθεί,  προσπαθεί να επιβάλλει μια νοσηρή αντίληψη περί φίλων και εχθρών. Αφού απέτυχε παταγωδώς να ενοχοποιήσει την Ουκρανία ή την Αρμενία για τις υποκλοπές που έκανε ο ίδιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διολισθαίνει σε ένα νέο πιο επικίνδυνο μονοπάτι. Προσπαθεί τώρα να αμερικανοποιήσει το πολιτικό σκηνικό, διαδίδοντας υποτιθέμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές.
Ήδη διπλωμάτες φοβούνται ότι η Μόσχα θα κινηθεί σύντομα σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο στην Κύπρο , ενώ και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ρωσία θα στηρίξει την Άγκυρα. Το σύγχρονο και πολύ αγαπημένο σπορ των πλέον αποτυχημένων πολιτικών της Δύσης ,αρχής γενομένης από την Χίλαρι Κλίντον είναι ότι, η Ρωσία με κυβερνοεπιθέσεις και χρήματα επηρέασε τις εκλογές εις βάρος της και υπέρ του Τραμπ. Έτσι, οι ΗΠΑ , αντί να μελετήσουν το φαινόμενο Τραμπ, παρασύρθηκαν σε μια πολύ βολική θεωρία συνωμοσίας  και τώρα οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα εμφυλίου. Αυτή η θεωρία  αξιοποιήθηκε και στην Ευρώπη, έφθασε τώρα και στην Ελλάδα από τον άνθρωπο που είναι πρόθυμος να διχάσει τη χώρα του προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.  


Στεγανά και επικοινωνιακός βάλτος



 Είναι βέβαιο ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά ταυτόχρονα οξύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η καταιγιστική επικαιρότητα μας εμποδίζει να δούμε ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διασωθεί, επινοεί συνεχώς διχαστικά σενάρια και θεωρίες που εκτρέπουν την κυβέρνηση σε ακόμη πιο αυταρχικές πολιτικές. Πότε ξένοι που θέλουν αποσταθεροποίηση, πότε η θεωρία ότι η ΕΥΠ υπερέχει του κοινοβουλίου, πότε οι διαρκείς παρεμβάσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ , στη Δικαιοσύνη, δημιουργούν όλα μαζί ένα νοσηρό κλίμα στη χώρα. Το γεγονός ότι οι υποκλοπές,  πρόβλημα ελευθερίας των ΜΜΕ και οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εκθέτουν σοβαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διεθνοποιούν το πρόβλημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αντί να οδηγήσει σε αναδίπλωση , συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να παραμείνει στην εξουσία, ο πρωθυπουργός και το Επιτελείο του γίνονται όλο και πιο αυταρχικοί και ενισχύουν τα στεγανά γύρω τους. 
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε :
«Δεν σας λέω κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά. Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών».
Ένας πρωθυπουργός που σέβεται τον εαυτό του και τους θεσμούς δεν απαγγέλλει κατηγορίες μέσω συνεντεύξεων, αλλά κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς και θεσμούς, αν διαπιστώσει πρόβλημα. Αλλά επειδή όλα αυτά εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό σχέδιο και δεν αποτελούν υπαρκτό πρόβλημα , ούτε απειλή για τη Δημοκρατία, αφήνει να αιωρούνται συκοφαντίες, υποψίες και απειλές.


Το σχέδιο όμως εφαρμόζεται σε διάφορους πυλώνες, καθώς άρχισε μια ενισχυμένη , υπό μορφή ρεπορτάζ προσπάθεια διασποράς υποτιθέμενων ανησυχιών ότι οι Ρώσοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο  «επίθεσης» την ημέρα των εκλογών, με σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Μόνο ένας ανόητος ή ύποπτος θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, χωρίς φυσικά να παρουσιάζει το παραμικρό στοιχείο. Οι “ανησυχίες” δεν είναι στοιχείο, είναι προπαγάνδα..
Ακόμη πιο πέρα το πήγε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκάλεσε σύσκεψη με την διεύθυνση εκλογών και την εταιρεία Singular Logic για να «συζητήσουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στο ενδεχόμενο που υπάρξει προσπάθεια χακαρίσματος στα εκλογικά αποτελέσματα».
Και στον γενικό χαμό πάνω εμφανίστηκαν οι ΗΠΑ , απ όπου προέρχεται όλο αυτό το αφήγημα να μας πουν ότι οι Ρώσοι έχουν διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια  όπως επικαλέστηκε η ΝΔ αμέσως  που δόθηκαν σε ξένα πολιτικά κόμματα, πολιτικούς και αξιωματούχους σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 και έπειτα, με σκοπό να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική.
Μιας και η ΝΔ επικαλείται έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ζητά να μάθει αν πήραν χρήματα ελληνικά κόμματα από τη Μόσχα, δεν θα ήταν πιο χρήσιμο για τη χώρα να ζητήσει και εξηγήσεις για τις εκθέσεις των ΗΠΑ και του FBI  για το ποιοί δωροδοκήθηκαν από τη Νοβάρτις;.


Με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους πρόθυμων , δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα και αποκρύπτονται τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Γι αυτό και απαιτείται συλλογική απάντηση, αντίσταση και πολιτικός αγώνας για να αποδομηθούν στο σύνολό τους αυτές οι θεωρίες . Που είναι και επικίνδυνες και για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη και για τη χώρα.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο