του Σπύρου Σουρμελίδη 
 

Μητσοτάκης ή Τσίπρας, το δίλημμα έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και ας είμαστε κάποιους μήνες μακριά απο τις εκλογές. Τα όσα είπαν,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ,  λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στο φεστιβάλ “Σπούτνικ”, θα μπορούσαν να είναι η αρχή της προεκλογικής μάχης.  Το δίλημμα για τον Κ. Μητσοτάκη είναι ο κυβερνήτης και η κυβερνησιμότητα. Μην ψηφίσετε μια κυβέρνηση , “τερατογένηση” αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων,  μας είπε ο πρωθυπουργός  για να τρομάξουμε. Μην δώσετε μια ακόμα ευκαιρία στο καθεστώς Μητσοτάκη, που είναι το αληθινό τέρας για την πλειοψηφία της κοινωνίας,  μας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος πρωτίστως στην νεολαία  την οποία κάλεσε να πάει μαζικά στις κάλπες όταν έρθει η ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε άμεσα στο αφήγημα του πρωθυπουργού, θέτοντας  το δικό του πολιτικό πρόσταγμα: Ανένδοτος αγώνας για να φύγει το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Είναι ορατό πως ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην παγίδα που έστησε για τους άλλους αλλά έπεσε ο ίδιος μέσα, στο σκάνδαλο των υποκλοπών.  Δεν μπορεί λοιπόν να προκηρύξει τώρα εκλογές, χρειάζεται χρόνο γι αυτό και ανακοίνωσε οτι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας του, πρακτικά μετά τον Μάρτιο.

Ομως είναι τόσο μεγάλο το βάρος του σκανδάλου που αναγκάστηκε να ρίξει  ολα τα χαρτιά του στην πολιτική μάχη, προκειμένου να ξεφύγει απο την αθλιότητα των υποκλοπών, από  τον κίνδυνο των αποκαλύψεων που έρχονται για την φάμπρικα των παρακολουθήσεων που έχει στηθεί. 

Μετά τις απειλές της Ντόρας , που θέλει να επιβάλλει ομερτά για να μην έρθουν και αλλα στοιχεία στην επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός έβαλε αναγκαστικά όλα τα “όπλα” του στο τραπέζι , απο τώρα, αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές και πριν απο τον δύσκολο χειμώνα.

Με την λογική ότι “δεν πρόκειται να πέσουμε για μια κωλοπαρακολούθηση” ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε και πάλι ότι  θα εξαντλήσει την τετραετία. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο (δεν αξίζει  για 1 η 2 μονάδες μείωσης του ποσοστού αυτοδυναμίας) ενω είπε οτι δεν θα κάνει ούτε ανασχηματισμό. Μάλλον δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό για να μην ταρακουνήσει τις επικίνδυνα εύθραυστες ισορροπίες  στην παράταξη του. 

     

Μόνος χωρίς δυνατότητα συμμαχιών

 

Ο Κ. Μητσοτάκης  είναι πλέον μόνος στην πολιτική σκηνή, δεν μπορεί να επιδιώξει πολιτικές συμμαχίες. Ελπίζει στο να φτιάξει κυβέρνηση μόνος του, παίρνοντας ψηφοφόρους απο το κέντρο και την ακραδεξιά. Δεν είναι τυχαίο που είπε ευθέως πως  σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Γι αυτό και καταριέται τις πιθανές συμμαχίες άλλων. 

Έριξε απο τώρα το βασικό δίλημμα που θα θέσει στους ψηφοφόρους “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”.

Χαρακτήρισε  πολιτική τερατογένεση το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων, υποδηλώνοντας με κάποιο τρόπο “εγώ η το χάος”. 

Άνοιξε τα ταμεία του κράτους (των φορολογουμένων δηλαδή) όσο μπορεί, υποσχόμενος επιδόματα,  επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές, αυξήσεις συντάξεων αλλά και αύξηση μισθού απο τον Μάιο του 2023!. 

Ο Κ. Μητσοτάκης με το γνωστό αλαζονικό στυλ, παρουσίασε και πάλι ένα δικό του κόσμο, ένα κράτος που μεταμορφώθηκε σε τρία χρόνια, μια οικονομία  που πάει καλά παρά τις διεθνείς δυσκολίες. 

Σε οτι αφορά   τις υποκλοπές, κράτησε τη γραμμή της  Ντόρας. Υπάρχει απόρρητο , διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν το αντίθετο (Βενιζέλο,ς Παυλόπουλος, Καραμανλής). Χαρακτήρισε μάλιστα την παρακολούθηση Ανδρουλάκη “τεκμηριωμένη”. 

Επετέθη στον Νίκο Ανδρουλάκη περισσότερο και απο τον Αλ. Τσίπρα, αντιλαμβανόμενος οτι οπως ηρθαν τα πράγματα δεν μπορεί να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ να γίνει δεκανίκι του και μετά τις εκλογές. Ετσι έδειξε οτι προτιμά να πάρει τους ψηφοφόρους του  ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας οτι οι περισσότεροι είναι κεντροδεξιοί και οχι πια κεντροαριστεροί.  

Πρόσκληση στην δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία 

 Ο κ. Μητσοτάκης είχε το βλέμμα χθες το βράδυ στη “δεξιά” πολυκατοικία, την οποία προσπάθησε να “μαγεύσει” με τη στάση του απέναντι στις απειλές της Τουρκίας και στο μεταναστευτικό.

Αν και δήλωσε ανοικτός στον διάλογο με την Τουρκία, είπε και την ατάκα «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» ή το σύνθημα  “οχι κύριε Ερντογάν.  

Χωρίς την ψήφο των σκληρά δεξιών,  αλλά και των ακροδεξιών  ψηφοφόρων, ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε χαμηλά ποσοστά                                    .

Γι αυτό προσπαθεί να τρομάξει  τους ψηφοφόρους του λεγόμενου ακραίου κέντρου (τον κορμό του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου) και να χαιδέψει με πατριωτικά συνθήματα τους ψηφοφόρους απο την κεντροδεξιά και πέρα.

 

Η στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα  

 

Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί πλέον ανοικτά το αντιΜητσοτάκη μέτωπο, επικαλούμενος όμως τα αποτελέσματα της πολιτικής της δια;κυβέρνησης των τριών τελευταίων ετών. Τα οποία είναι άκρως αρνητικά για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. 

Το θέμα της δημοκρατίας είναι βασικό επιχείρημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος αυτή τη φορά ασφάλεια  για τους πολλούς σε όλα τα επίπεδα.

Υποσχόμενος επίσης επανίδρυση του κοινωνικού κράτους όπως και επαναφορά μιας καλύτερης ευκαιρίας νέους, μικρομεσαίους και εργαζόμενους.

Η πτώση του  καθεστώτος Μητσοτάκη που στήθηκε για να αρπάξει τον πλούτο των Ελλήνων είναι ο βασικός στόχος. Και σ αυτή την προσπάθεια ο Τσίπρας κάνει ένα ευρύ κάλεσμα. 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο