του Σπύρου Σουρμελίδη 

Η υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ανοιξε την «πόρτα» της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών. Και ίσως είναι η «πόρτα» για να διερευνηθούν όλες οι δράσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που στοχεύουν στο να έχουν όλες τις πληροφορίες των άλλων: των πολιτικών τους αντιπάλων, των δημοσιογράφων, των πολιτών. H  κυβέρνηση αρνείται  ότι έχει σχέση με το λογισμικό υποκλοπής δεδομένων Predator. Αυτό είναι όμως πλέον το ερώτημα για το οποίο καλείται να δώσει εξηγήσεις (και να λογοδοτήσει;)  ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν πλέον υπόνοιες  ότι παρακολουθούνται και αλλα πολιτικά πρόσωπα. Και ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεργάστηκε με την Palantir, την εταιρία εξαγωγής Μεγάλων Δεδομένων (Big Data), με αφορμή τον κορονοιό. Χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς και ποιού όγκου, στοιχεία ελλήνων πολιτών (data) επεξεργάστηκε η Palantir. Και αν ξεπεράστηκαν τα όρια της νομιμότητας. 

 

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν ακόμα έρθει στην κυβέρνηση, θέλησε να ελέγχει κάθε είδους πληροφορία, αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Στον σημερινό κόσμο η πληροφορία και η αξιοποίηση της είναι το υπερόπλο. Γι αυτό και τα social media διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Γιατί παρέχουν μαζικά δισεκατομμυρια πληροφοριών. Μόνο που μπορεί να τις αξιοποιήσει όποιος κατέχει την κατάλληλη τεχνολογία. Φυσικά δεν συγκρίνονται όλες οι δράσεις. Κυρίως δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο η υποκλοπή  των δεδομένων πολιτικών και δημοσιογράφων η αλλων πολιτών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, πράξεις παράνομες και πινικά κολάσιμες. 

Palantir: Ο «Μεγάλος Αδελφός»

 

Η συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον κολοσσό εξαγωγής μεγάλων δεδομένων Palantir, με αφορμή τον κορονοιό, έδειξε τον τρόπο που εργάστηκε προεκλογικά η ΝΔ, αλλά και τις σχέσεις με ένα σύστημα που έδωσε τη νίκη στο Brexit  και στον Τραμπ (το 2016). Η σχέση αυτή, φέρνει στη μνήμη, το σκάνδαλο του face book.  To 2017  αποκαλύφθηκε η  υποκλοπή (όπως ονομάστηκε) των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του face book, από την βρετανική εταιρία εξαγωγής δεδομένων Cambridge Analytica. Αν και ήταν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θέλησε να τιμωρήσει τους ενόχους.

Η συνεργασία με την Palantir δεν είναι  άσχετη με την αγάπη της κυβέρνησης να αξιοποίησει τις πιο προηγμένες δυνατοτητες ελέγχου της πληροφορίας. 

Η Palantir Technologies  έχει συμβάσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της GCHQ και της NSA. Δηλαδή των υπηρεσιών Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Είναι ιδιοκτησία του Peter Thiel, του αμερικανο-γερμανού δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του PayPal, (αυτόματες πληρωμές μέσα από ηλεκτρονικό πορτοφόλι) ο οποίος έγινε και ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο Facebook,  αγοράζοντας το 10% των μετοχών του. Και κατά σύμπτωση ήταν και αυτός από τους πρώτους  φανατικούς υποστηρικτές του Τράμπ στην Silicon Valley. 

Η επίσημη συνεργασία κυβέρνησης -Palantir κράτησε λίγο, μερικούς μήνες. Δεν έγινε γνωστό, δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις τι ακριβώς έκανε η Palantir. Γιατί ηταν χρήσιμη, ποια στοιχεία ελληνών πολιτών επεξεργάστηκε; Και αν όλη αυτή η δραστηριότητα εμεινε στα όρια της νομιμότητας, σε ότι αφορά την επεξεργασία στοιχείων. 

Η επίσημη συνεργασία έδειξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης πριν κερδίσει τις εκλογές, μπόρεσε να αξιοποιησει την σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να διαγνώσει τάσεις, διαθέσεις και συμπεριφορές του εκλογικού σώματος και στην συνέχεια να το επηρρεάσει.

Η εξόρυξη των λεγόμενων Μεγάλων Δεδομένων δεν είναι παράνομη. Η διεθνής εμπειρία όμως (υπόθεση Brexit, νίκη Τράμπ το 2016, Cambridge  Analytica, face book κα) δείχνει ότι μπορεί να ξεπεραστούν τα όρια  της νομιμότητας. 

Συμπέρασμα: Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη κτύπησε …ψηλά. Στον πιο “μεγάλο αδελφό”.

 

Predator: Το καραμπινάτο σκάνδαλο

Το ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα είναι το ερώτημα στο οποίο αποφεύγει να απαντήσει η κυβέρνηση. Αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και μετά του Νίκου Ανδρουλάκη, προφανώς σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλες αποκαλύψεις. Επιμένει όμως ότι η ΕΥΠ δεν κατέχει το Predator. Κάποιος όμως το κατέχει. Είναι ιδιώτης; Και αν ναι, είναι δυνατόν η ΕΥΠ να μην γνωρίζει ποιος το κατέχει και πως το χρησιμοποιεί; (Είναι υποχρεωμένη να  το ξέρει). 

Υπάρχει πλέον και το άλλο ερώτημα: Αν το έχει μια ιδιωτική εταιρία, μήπως αυτή πουλάει υπηρεσίες στην ΕΥΠ; Η στο παράρτημα της ΕΥΠ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ); 

Αντιδράσεις υπάρχουν πλέον και μέσα στην ΝΔ, αφού είναι αρκετοί αυτοί που υποπτεύονται ότι βρέθηκαν ή βρίσκονται υπο παρακολούθηση. Μιλάμε πάντα για πολιτικά πρόσωπα. 

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παίζει για πολύ ακόμα την κολοκυθιά με το Predator. Αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να ομολογεί και τι το ακριβώς συμβαίνει με το κακόβουλο λογισμικό. Με το πόσο είναι πιθανόν, ο παραιτηθείς Γρηγόρης Δημητριάδης να είχε σχέση με πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την εταιρία Intellexa που εκπροσωπεί επιχειρηματικά το Predator  στην Ελλάδα. 

Η ραστώνη του Αυγούστου είναι σύντομη φέτος…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο