Του Σωτήρη Σιδέρη


Εικόνα  αποσύνθεσης παρουσιάζει το υπουργείο Εξωτερικών με τρομακτικό αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της χώρας.  Είναι πλέον κατανοητό ότι είναι άλλο πράγμα η πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας και άλλο πράγμα η “εθνική ασφάλεια” όπως ορίζεται από τον πρωθυπουργό, την ΕΥΠ και τους εταίρους τους στην κυβέρνηση . Η ΕΥΠ πρέπει να είναι η μόνη ευρωπαική μυστική υπηρεσία που μισεί ο λαός, καθώς είναι διαχρονικά , παράγοντας ανωμαλίας  και πάντα υπό την ευθύνη της ΕΡΕ προδικτατορικά, της ΝΔ μεταπολιτευτικά .
 Εδώ και μήνες όλες οι μεγάλες ή και σημαντικές πρεσβείες δεν έχουν καμία καθοδήγηση για παρεμβάσεις και υπεράσπιση θέσεων.  Δεν έχουν πόρους. Το ρουσφέτι  οργιάζει , οι ομάδες εργασίας στις Βρυξέλλες δεν έχουν αντικείμενο και ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε την πορεία του προς την Ανατολική Μεσόγειο. .   Να σημειωθεί  ότι η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, πράγμα επικίνδυνο.  Η τελευταία απαντητική επιστολή της κυβέρνησης προς την Τουρκία που κατατέθηκε στον ΟΗΕ συντάχθηκε από την Μ . Τελαλιάν την οποία έδιωξε κακήν κακώς από το ΥΠΕΞ ο Ν. Δένδιας και την πήρε ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου, καθώς εκεί υπήρχε τεράστιο κενό νομικής στήριξης


       

Πράσινη  ζώνη


Το ΥΠΕΞ δεν είναι οποιοδήποτε υπουργείο. Και δεν πρόκειται για τυπικές δυσλειτουργίες, αλλά για σοβαρά προβλήματα διοίκησης, πολιτικής καθοδήγησης, αποτελεσματικότητας των διευθύνσεων, τα κενά στο προσωπικό, σε πόρους και κυρίως για δραματικό πολιτικό έλλειμμα .
Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Επιτελικό Κράτος έχει επίσης τεράστιο, αρνητικό αντίκτυπο Η κρίση είναι πολυπαραγοντική και επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Για την Ευρώπη δεν γίνεται λόγος γιατί οι ευρωπαικές πρωτεύουσες που είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει.  Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει ελληνικές ιδέες , απευθύνονται απευθείας στις ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική είναι σε κώμα.   Η Τουρκία έκανε τεράστια άλματα στην αναθεωρητική της πολιτική επί Δένδια -Μητσοτάκη και αυτό πρέπει να τους καταλογιστεί.


Εκπνοές ανακούφισης για την παραίτηση Δημητριάδη ακούστηκαν έντονα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας καθώς όλα περνούσαν από τον Δημητριάδη, όπως επισημαίνει διπλωμάτης μιλώντας το omegapress.gr. Ακόμη , όπως λέγεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος απολογούνταν στον Δημητριάδη, το μόνο προσόν του οποίου είναι η συγγενική σχέση του με τον πρωθυπουργό.
 Μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών υπάρχουν τυπικές επαφές,  αλλά όχι στρατηγικός σχεδιασμός. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε εντός του ΥΠΕΞ, ούτε εντός του υπουργείου Άμυνας , ποια θα είναι επί του πεδίου η αντίδραση της Ελλάδας αν το τουρκικό γεωτρύπανο κινηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή εντός του τουρκολιβυκού συμφώνου ή αλλάξει πορεία και έρθει προς την Ελλάδα. Οι πληροφορίες προς το παρόν λένε ότι η Τουρκία φέρεται να έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκαλέσει όπως έκανε με το Ουρούτς Ρέις , αλλά αυτές οι υποσχέσεις σχετική αξία έχουν. Αυτό που μετά βεβαιότητας θα συμβεί θα είναι ένα όργιο τηλεοπτικής προπαγάνδας με επίκεντρο το γεωτρύπανο και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ώστε να αποσπαστεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων από την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης. Ο πολιτικός χώρος μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας θυμίζει Πράσινη Ζώνη.


Ο Νίκος Δένδιας έχει επιδοθεί εδώ και πολλούς μήνες σε μια άνευ ουσίας και ενδιαφέροντος ταξιδιωτική διπλωματία , σπαταλώντας πολύτιμους πόρους που θα έπρεπε να κατευθυνθούν στις πρεσβείες και σε  συγκεκριμένες ενέργειες στα βαλκάνια, στα κέντρα λήψης και επηρεασμού των αποφάσεων , ακόμη και στην προβολή των θέσεων της χώρας στο εξωτερικό. Πήγε στα βαλκάνια, πηγαίνει στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, την Αφρική και δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε μια πολιτική πρόταση, πρωτοβουλία ή ιδέα . Παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι με το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αντίκρισμα και οικοδομεί το πολιτικό του προφίλ αναμένοντας την πτώση Μητσοτάκη για να πάρει σειρά στην κούρσα διαδοχής.
       

Η ανάγκη υπέρβασης



Όπως αναφέρουν αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, σπάνια ο Δένδιας να οργανώσει κύκλους συσκέψεων, να αναλύσει να συζητήσει , να ακούσει ιδέες και προτάσεις ή να δώσει κατευθύνσεις.  Είναι περιχαρακωμένος  στο υπουργείο ταξιδεύει συνεχώς έχοντας ξεχωριστή συμπάθεια στα Εμιράτα, αλλά οι πρεσβείες δεν έχουν εντολές για χειρισμό πλήθους ζητημάτων που ανακύπτουν. Στο υπηρεσιακό επίπεδο ο πρώην γενικός γραμματέας Δεμίρης που ανέλαβε διοικητής της ΕΥΠ έφυγε πλήρως αποτυχημένος. Με τον ένα ή άλλο  τρόπο η πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον Παπαδοπούλου  αφού συνέβαλλε στην  στρατηγική υποβάθμιση της χώρας στο επίπεδο του προκεχωρημένου φυλακίου  προώθησε φίλους, φίλες και συγγενείς σε θέσεις κλειδιά αποδυναμώνοντας κάθε έννοια σωστής αξιολόγησης.
Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέο γύρο προκλήσεων στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, αλλά το ΥΠΕΞ είναι εντελώς ανέτοιμο να αντιπαραθέσει ένα ελληνικό σχέδιο υπονόμευσης της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής. Αν το κάνουν οι ΗΠΑ έχει καλώς. Αν δεν το κάνουν, την έχουμε άσχημα.
Πολλά λόγια για την εθνική ασφάλεια, αλλά μηδενική πολιτική εθνικής ασφάλειας. Αρλούμπες και περικοκλάδες για εθνικά θέματα και αναβάθμιση της Ελλάδας , ξανά για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ξανά για αλλαγές στην ΕΥΠ, ξανά για ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις που μόλις εκδηλώνονται  τα υποτιθέμενα πολιτικά σχέδια ναυαγούν στο Αιγαίο.  
Η πολιτική της κυβέρνησης από κομματοκεντρική έχει γίνει προσωποκεντρική. Ο Μητσοτάκης το παλάτι του, ο Δένδιας τον εαυτό του, τα Επιτελεία σε έξαρση βλέποντας ότι υπάρχει  στρατηγικό κενό, η χώρα μοιραία σε κρίσιμο σημείο.
Ας μην δίνουμε σημασία στις διαρκείς αναφορές με ναπολεόντειο ύφος περί εθνικής ασφάλειας. Δεν εννοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα πατριωτισμού έναντι εχθρών, τέτοιο δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως πρόβλημα υπέρβασης από μια κατάσταση νοσηρή που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα σε μια κατάστασης ενεργητικής πολιτικής ασφάλειας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο