Υποκλοπές γίνονται πράγματι σε όλες τις χώρες του κόσμου. Υποκλοπές τόσο κοντά και τόσο άμεσα απο πρωθυπουργικά γραφεία δεν ξέρουμε σε πόσες περιπτώσεις θα βρούμε. Υπάρχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός αλλά και πριν αναλάβει το αξίωμα, που σύμφωνα με τον Χρήστο Μαυρίκη, ήταν άμεσα εμπλεκόμενος σε υποκλοπές. Τις προκάλεσε, ήταν ενήμερος γι αυτές και μάθαινε αμέσως τα προϊόντα των υποκλοπών. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη , φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών και κατα σύμπτωση είναι και πάλι πρωθυπουργός ενας Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος, γιός του Κωνσταντίνου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Κ. Λαλιώτης, δημοσιογράφοι και εκδότες,  ηταν σταθεροί στόχοι της επιχείρησης υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 90.

Ο άνθρωπος που έκανε υποκλοπές για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του Μητσοτάκη, ο Χρήστος Μαυρίκης μίλησε πολλές φορές στο παρελθόν για τις επιχειρήσεις που συμμετείχε ή οργάνωσε, υποστηρίζοντας οτι τα προϊόντα των υποκλοπών είχαν αποδέκτη απευθείας τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης ο οποίος επίσης βρέθηκε στην συνέχεια σε αντιπαράθεση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Κασέτες στην Ομόνοια

Η υπόθεση Μαυρίκη αποτέλεσε το δεύτερο κατά χρονολογική σειρά σκάνδαλο με αντικείμενο τηλεφωνικές συνομιλίες δημοσίων προσώπων που κυριαρχούσαν μετά το 1989 και συνέβαλαν στην έντονη πολιτική αστάθεια και την πόλωση εκείνης της περιόδου. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο υποκλοπών με πρωταγωνιστή τον Θεοφάνη Τόμπρα , που βρέθηκε στην διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων.

Μετά το βρώμικο 89, την συγκυβέρνηση ΝΔ-Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια, την πολυτάραχη διακυβέρνηση Μητσοτάκη , τις διώξεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως του Ανδρέα Παπανδρέου, το Μάιο του 1992 η Βουλή αποφασίζει την αναστολή της δίωξης του Α. Παπανδρέου. Ολοι πίστεψαν οτι η πόλωση οδηγείται σε μια εκτόνωση .

Όμως τον Απρίλιο του 1993 ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης, καταγγέλλει ότι διενεργούσε υποκλοπές κατ' εντολή του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Μαυρίκης , εμφανίζεται με πλήθος κασετών τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών προσώπων κυρίως του ΠΑΣΟΚ -ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου.Ο ίδιος ο υπάλληλος του ΟΤΕ, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις δήλωνε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών τον διασκέδαζε , εκβιάζοντας έτσι εμμέσως αρκετά πρόσωπα, τα οποία γνώριζαν πλέον ότι παρακολουθούνταν.

Το σκανδαλο των υποκλοπων κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, ενω κασέτες με τηλεφωνικές υποκλοπές κάθε είδους στην κυριολεξία κυκλοφορούν στην Ομόνοια. Ο Μαυρίκης θα χαρακτηριστεί “εθνικός κοριός”.

Τον Μάιο του 1993 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Μαυρίκη σε βάρος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτή τη φορά ο τότε πρωθυπουργός και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Ιούλιο του 1993, δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνταν, υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και το πόρισμα των ανακριτών δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 1993. Η ΝΔ δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση

Τον Ιανουάριο του 1994 οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή. Μετά το πόρισμα της προανακριτικής ακολούθησαν οι παραπομπές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στις 16 Ιουνίου 1994, η Βουλή παρέπεμψε ως «υποκλοπέα» μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς τους πιθανούς συνενόχους του για πέντε αδικήματα με 164 υπέρ, 6 κατά και 5 «παρών», αλλά με απόντες τους βουλευτές της Ν.Δ. Τον Νοέμβριο του 1994, το δικαστήριο παραπέμπει τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ομως στις 16 Ιανουαρίου 1995, ο Α. Παπανδρέου ζητεί από τη Βουλή την αναστολή των ποινικών διώξεων. Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Εβερτ ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μη δοθεί η εντύπωση του συμψηφισμού. Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας οδηγούν στην αναστολή των διώξεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Μεταξύ αυτών και του μαυρίκη ο οποίος ηταν ηδη προφυλακιστέος για 12 μήνες.

Οι “πικάντικες” αποκαλύψεις του Χρήστου Μαυρίκη

Ο πρώην “εθνικός κοριός” έχει βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα. Αναφέρθηκε και πάλι σε ορισμένες από τις “επιτυχίες” του.

Το πως υπέκλεπτε τις συνομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι τις συνομιλίες του ακουγε απευθείας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Φυσικά οι υποκλοπές στην εποχή Μαυρίκη ηταν πρωτόγονες σε σχέση με τις σημερινές, λόγω της τεχνολικής πραγματικότητας.

Τότε τα πάντα σχεδόν γινότανε μέσω των δικτύων του ΟΤΕ, παρα το γεγονός ότι υπήρχαν και υποκλοπές από ιδιώτες (επιχειρηματίες).

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και πάλι για την οικογένεια Μητσοτάκη, ακόμα και για τον Κυριάκο που τότε ήταν φοιτητής και για τον οποίο δεν αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια.

 Το Πόρισμα για τις υποκλοπές Μαυρίκη

 Το πόρισμα της επιτροπής του 1994 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του κ. Μιλτιάδη Έβερτ ως τον Αύγουστο του 1991 και του γραφείου του ως το 1991 και του Υπουργείου Προεδρίας, κατά το διάστημα που ήταν Υπουργός ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Γεράσιμου Κουρή, ως τα τέλη Απριλίου 1990 και της εφημεριδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ως το Σεπτέμβριο του 1990. Του (τότε) Πρωθυπουργού, κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το τριψήφιο τηλέφωνο του, ως τον Ιούνιο του 1990. Του Γεωργίου Ράλλη, πρώην Πρωθυπουργού, ως τα τέλη του 1990. Των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Αντώνη Λιβάνη ως το Σεπτέμβριο του 1991. Του Κυριάκου Γριβέα ως το Δεκέμβριο του 1990, γνωστός σε όλους μας ως αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη». Αναφέρει επίσης ότι υποκλοπές που ομολόγησε ο Μαυρίκης επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΤΕ.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο