του Σπύρου Σουρμελίδη

Προσπαθεί να απομακρύνει  υπόνοιες και ευθύνες,  για την τυχόν ανάμειξη της στην προσπάθεια υποκλοπής σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη η κυβέρνηση, με κινήσεις βιαστικές που δεν κρύβουν τον εκνευρισμό της.  Το ερώτημα  όμως παραμένει. Ποιος προσπαθεί να εκβιάσει, να κρατήσει όμηρο,  τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λίγους μήνες πριν απο τις εκλογές; Για την κυβέρνηση όμως πλέον το ερώτημα είναι: Πόσα μυστικά ακόμα μπορεί να δουν τι φως της δημοσιότητας; Πόσες παρακολουθήσεις με το σύστημα Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σε βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; 

Η ομολογία  του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι οι ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Θανάση Κουκάκη μετά απο αίτημα “ξένης υπηρεσίας” ήταν η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να μπει τέλος στην αλυσίδα των αποκαλύψεων, που μπορεί να προκύψουν μετά τις καταγγελίας Ανδρουλάκη.. Επέλεξε να ομολογήσει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, με την δικαιολογία του ξένου αιτήματος. Χωρίς φυσικά να ξέρουμε γιατί έγινε άμεσα (και εύκολα;) αποδεκτό. Μια παρακολούθηση με το κακόβουλο λογιστικό Predator (“αρπακτικό”) το οποίο απασχολεί  πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Του οποίου όμως την απόκτηση και χρήση αρνείται ο κ. Κοντολέων.  
Το ερώτημα είναι: Τι έκανε την κυβέρνηση να ομολογήσει ένα φαινομενικά ασχετο θέμα (παρακολούθηση Κουκάκη) μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη; 
Μήοως η απάντηση είναι το Predator; Το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις; Του οποίου την κτήση αρνείται η ΕΥΠ: 

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη και την προσφυγή του στην Δικαιοσύνη, έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνδράμει όπως μπορεί  για την διερεύνηση της παράνομης ενέργειας.  Μετά τις έντονες αντιδράσεις  του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης,  ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε την σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου και ο κ. Κοντολέων ομολόγησε και την παρακολούθηση Κουκάκη.  Εμφανίστηκε  και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας , ο οποίος επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο  ζητώντας να δοθεί άμεση προτεραιότητα απο την Δικαιοσύνη για το ζήτημα των καταγγελιών της απόπειρας υποκλοπών , μέσω παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων τηλεφώνων.  Επίσης  τόσο η ευρωβουλευτής Ευα Καιλή (ΚΙΝΑΛ) όσο και και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (ΝΔ)  αποκάλυψαν μετά απο μήνες οτι είναι και αυτές θύματα της προσπάθειας υποκλοπής των επικοινωνιών τους.  Ολα αυτά ομολογούνται και αποκαλύπτονται ξαφνικά μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη.

Ποιός προσπαθεί να εκβιάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη;                                       

Το πρώτο ερώτημα είναι το ποιος και με ποιο τρόπο  προσπάθησε να υποκλέψει τις επικοινωνίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη; Και επειδή  ξέρουμε ήδη ότι η προσπάθεια έγινε με το κακόβουλο λογισμικό Predator, μένει να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους  αυτό το  όχι και τόσο φτηνό σύστημα υποκλοπής δεδομένων; 

Το δεύτερο  ερώτημα είναι «γιατί;». Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κρατάνε τον κ. Ανδρουλάκη και για ποια θέματα; Ποιοι θέλουν να ξέρουν τα μυστικά του  για να τον εκβιάζουν; 

Το θέμα γνωστοποιήθηκε, άρα τώρα δεν μαζεύεται κατά το κοινώς λεγόμενο. Η υπόθεση ήδη συζητιέται σε επίπεδο υπηρεσιών , έχει όμως και πολιτικές διαστάσεις σε πολλά επίπεδα. Γιατί ένα σκάνδαλο υποκλοπών φέρνει πάντα στην επιφάνεια όλο και νέες αποκαλύψεις, εκθέτει υπηρεσίες και παράγοντες .

Ο κ. Ανδρουλάκης με το πληροφορήθηκε από την υπηρεσία  του ευρωκοινοβουλίου που ασχολείται με τις υποκλοπές σε βάρος των ευρωβουλευτών, προσέφυγε αμέσως στην Δικαιοσύνη. Η κίνηση του αυτή προλαβαίνει και τις επόμενες κινήσεις όσων θέλουν να τον βλάψουν. Γιατί όπως είπαμε αυτός που θέλει να υποκλέψει θέλει να σε κρατάει, να σε εκβιάζει. Η αγωνία του Νίκου Ανδρουλάκη

Η  ΕΥΠ αρνείται ότι έχει το Predator, το οποίο  όμως δεν είναι εύκολο να έχουν ιδιώτες. Αρα είμαστε ακόμα στην αρχή της διερεύνησης  του σκανδάλου υποκλοπής. 

Τα εως  τώρα γνωστά γεγονότα   δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιοι θέλουν όμηρο τον κ. Ανδρουλάκη;» Και είναι αυτό που πρωτίστως απασχολεί και τον ίδιο, γιατί  το τεχνικό ζήτημα στην σημερινή εποχή  δεν αποτελεί και κάποια ανακάλυψη. Είναι πάμπολλες οι τεχνολογικές δυνατότητες υποκλοπής φωνής, εικόνας και άλλων δεδομένων.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπως και προσωπικά ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκονται σε μια διαρκή πίεση. Μπορεί δημοσκοπήσεις να τους δίνουν κάποια καλά ποσοστά , άνω του 10% ακόμα και κοντά στο 20%, όμως όλοι γνωρίζουν  ότι την ώρα της κάλπης  η πίεση από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα είναι αφόρητη.

Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα με ποιόν θα συγκυβερνήσει, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα δεχθεί για πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα, θέση εξαιρετικά αντιφατική και μη ρεαλιστική. 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  παραμένει και στο εσωτερικό του αντιφατικό. Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (Λοβέρδος, Γιαννακοπούλου κα) ή αντιθέτως κάποιοι που δεν βλέπουν συνεργασία με την ΝΔ  ( Παπανδρέου, Καστανίδης κα).

Υπάρχει πάντα ο φόβος  της διασποράς δυνάμεων από τώρα (πριν από τις κάλπες) αν ο Ν. Ανδρουλάκης διαλέξει κατεύθυνση. 

Η αλήθεια είναι ότι η θέση του  για μια προοδευτική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δείχνει κατεύθυνσή  πολιτική. 

Όλα αυτά έχουν αλλάξει την παλαιότερη εντύπωση (σχεδόν βεβαιότητα) ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τελικά θα επιλέξει Μητσοτάκη. Και είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που δείχνει εδώ και καιρό ότι χρειάζεται  τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τις  ψήφους του ΠΑΣΟΚ. 

Υπάρχουν και ισχυροί  επιχειρηματικοί παράγοντες  που θέλουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ξανασυνεργαστεί  με την ΝΔ , ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , όπως έκανε και ο Ε. Βενιζέλος με τον Α. Σαμαρά.

Ολο αυτό το πάζλ είναι που ...φοβίζει  τον κ. Ανδρουλάκη ειδικά τώρα που διαπίστωσε  με στοιχεία ότι κάποιοι προσπαθούν να μάθουν τα πιο προσωπικά του μυστικά. 

Και γι αυτό σπεύδει να δημοσιοποιήσει αυτός το όλο θέμα υποχρεώνοντας πολλούς ακόμα και σε αποκαλύψεις.

Ειμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Γιατί πράγματι έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων.    

 

 Υποκλοπή και αποκάλυψη 

 Τα γεγονότα είναι γνωστά, (έχει δημοσιεύματα και το Omegapress τις προηγούμενες μέρες) 

Τον Σεπτέμβριο  του 2021 τότε που ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης ήταν μόνο υποψήφιος  για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του που έγραφε: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του.

Στις 28 Ιουνίου του 2022 , ο Ν. Ανδρουλάκης για προληπτικούς λόγους προσέφυγε στην  Ειδική  Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. 

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες. Η προσπάθεια υποκλοπής είχε διαπιστωθεί αν και με μήνες καθυστέρησης.  

 

Το δημοφιλές και σκοτεινό «Predator»

 

Δεν ηταν η πρωτη φορά  που το λογισμικό Predator εμφανιζότανε στην επικαιρότητα. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης , ηταν θύμα υποκλοπής μεσω του λογισμικού Predator.  Ενημερώθηκε από το εξωτερικό , αλλά οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες (ΑΑΔΕ) αρνήθηκαν να του πουν οτιδήποτε.

Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών). Δίνει τη δυνατότητα στους «επιτιθέμενους»  να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

 

 

Ο  ...φόβος και η ξαφνική κρίση ειλικρίνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη 

 

Η άμεση αντίδραση Ανδρουλάκη υποχρεώνει πλέον τους πάντες να πάρουν θέση.

 

Πολύ απλά το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως κατάλαβε ότι έρχεται τσουνάμι, ότι η ιστορία θα έχει συνέχεια και γι αυτό πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις απενοχοποίησης.

 

Οι φόβοι της κυβέρνησης για τσουνάμι αποκαλύψεων την οδήγησαν να ...ομολογήσει  ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Έχει σημασία να μάθουμε γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση έγινε ειλικρινής. Μάλλον για να προκύπτουν από αλλους στοιχεία τα οποία θα την επιβαρύνουν.

Στην συνεδρίαση  της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπήρξαν ενδιαφέροντες διάλογοι και ερωτήματα, εκτός φυσικά απο την ομολογία Κοντολέοντα. 

Ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να επεσήμανε στους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά και στον διοικητή της ΕΥΠ, ότι η Google, η Meta και το εξειδικευμένο καναδικό εργαστήριο Citizen Lab διαβεβαιώνουν ότι το Predator δεν έχει πουληθεί ποτέ σε ιδιώτη. 

Εχουν σημασία και οι παρατηρήσεις του Χάρη Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) ο οποίος  φέρεται να ρώτησε τον διοικητή της ΕΥΠ αν γνώριζε από την επαγγελματική του πορεία πριν διοριστεί στην ΕΥΠ, τους ιδιοκτήτες της Intellexa, η οποία προμηθεύει το Predator. Ο κ. Κοντολέων απάντησε αρνητικά . Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η Intellexa δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Αρχή, παραπέμποντας στην κυβέρνηση και την ΕΥΠ.

«Δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator», φέρεται να είπε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25. 

Για τις συνακροάσεις που γίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης λέγοντας πως «όταν κάναμε την καταγγελία για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Περισσού, η ΑΔΑΕ απάντησε ένα μήνα μετά ρωτώντας ποιο είναι το τηλέφωνο του Περισσού για να το ελέγξει!».

Σαν να μην έφταναν αυτές οι νέες ομολογίες, διάφοροι παράγοντες όπως ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης (Εστία, Δημοκρατία) ζητάει παράλληλα με την καταγγελία Ανδρουλάκη, νε εξεταστούν και οι υποκλοπές σε βάρος 17 βουλευτών , του ιδίου , δικηγόρων , στελεχών και συνεργατών της «Δημοκρατίας» και αλλων παραγόντων.

Το ξαναλέμε, είμαστε μόνο στην αρχή των αποκαλύψεων ενός σκανδάλου υποκλοπών. 

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο