«Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν θα το σηκώσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δεν άφησε όμως χωρίς απάντηση την εμφυλιακή επίθεση του πρωθυπουργού κατά  του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε και τα όσα ακολούθησαν με τις «ιστορικές αναλύσεις»   του Άγγελου Συρίγου, έδειξαν  ότι δεν πρόκειται για εν θερμώ δηλώσεις αλλά για μια μεθοδευμένη πολιτική, που αποσκοπεί στην πόλωση.

 

«Στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται όχι ένας άνθρωπος που είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά κυρίως που είναι αλαζόνας, κυνικός, διχαστικός», υπογράμμισε, ο Αλ. Τσίπρας, δείχνοντας τελικώς ότι δεν φοβάται την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη.  «Είναι  ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι στη καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιπαραβάλει την ορολογία τού χαμαιτυπείου από το βήμα της Βουλής και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη;», διερωτήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας  για να απαντήσει πως «αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού» ενώ έκανε λόγο για «ύβρη», «όχι απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και στην ίδια τη δημοκρατία».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στα περι  «εκτσογλανισμού» της πολιτικής ζωής, κατηγορία που προσπαθεί να επιρρίψει ο κ. Μητσοτάκης στην Αριστερα .  

Θα σας απαντήσω τι είναι  "εκτσογλανισμός", είπε ο Τσίπρας.

Η  αποφυλάκιση του «εκλεκτού» της ΝΔ, Δημήτρη Λιγνάδη και γενικότερα για το κατά πόσο υπάρχει «δίκαιη δικαιοσύνη» σχολιάζοντας πως «όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών, περιβάλλεσαι από ασυλία, ακόμη και αν είσαι βιαστής ανηλίκων», αλλά και για «το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας» που του μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου. «Αυτό είναι εκτσογλανισμός», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά, όπως η έξωση της συνταξιούχου από την πρώτη της κατοικία στου Ζωγράφου για χρέη 15.000 ευρώ ενώ «ο κ. Μητσοτάκης έχει δάνεια 1,3 εκατ., όλο το υπουργικό μαζί 12,4 εκατ. και το κόμμα πάνω από 350 εκατ.», η «λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη ΔΕΗ των golden boys», η «αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας» και η «τιμητική πολιτογράφηση σε έναν Τούρκο καταζητούμενο από την Ιντερπόλ».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ελλειψη «πολιτικού ήθους» και για ορολογία «χαμαιτυπείου» 

στον Άγγελο Συρίγο για τις πρωτοφανείς του δηλώσεις σχετικά με το Πολυτεχνείο. «Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά» σημείωσε και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση και να αποβάλει τον υφυπουργό Παιδείας. 

«Μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας. Ήταν γραπτό, όχι εν τη ρύμη του λόγου. Προαποφασισμένη και μελετημένη ομιλία. Βουλευτής της ΝΔ είστε όχι του ΛΑΟΣ, ούτε της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είπατε δεν υπήρξε αντίσταση στην χούντα παρά μεμονωμένα περιστατικά. Είναι πρωτοφανής ιστορικός αναθεωρητισμός. Είπατε μύθο της μεταπολίτευσης το Πολυτεχνείο. Ρόλο πυθίας ο Θεοχάρης. Είναι αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κ. Καραμανλή; Σας εκφράζουν ως ΝΔ και κυβέρνηση όσα είπε ο Συρίγος για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο ή συνολική γραμμή Μητσοτάκη που μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός γιατί έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ».

«Να ανακαλέσει ο Συρίγος και ο αρχηγός σας να πάρει θέση. Ή να αποβάλλει τον Συρίγο από την Κ.Ο. ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Δεν θα γίνει και η μετάλλαξη της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν θα γίνει μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου στον τόπο μας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Αλήθεια, με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Πάρτε θέση. Όχι γενικά αν τα είπε καλά ο Συρίγος. Ειδικά, αν θα συνεργαστείτε με αυτούς μετεκλογικά».

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο