Στη ζωή υπάρχουν όρια προς τα πάνω, προς την επιτυχία , την δόξα και την καταξίωση, ενός επιστήμονα ή ενός πολιτικού ή και απλού ανθρώπου. Λέμε ότι κάποιος έφθασε ψηλά και του αναγνωρίζουμε το ήθος, την επάρκεια και την προσφορά του στην κοινωνία και τη χώρα του. Υπάρχει και η αντίστροφη πορεία. Προς τα κάτω, προς τον βούρκο, προς την απαξίωση, την κακεντρέχεια, τον παρασιτισμό.

 

Είναι εκείνοι που η κοινωνία ή η ιστορία δεν θέλει να τους θυμάται, αλλά όταν τους θυμάται νοιώθει αηδία. Όταν ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  από το βήμα της βουλής βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού σοκ από την πορεία πτώσης του ή σε κατάσταση αμόκ κατά των αντιπάλων του και χρησιμοποιεί λέξεις όπως “εκτσογλανισμός” της κοινωνίας, ή αφήνει υπονοούμενα για σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την βία και την τρομοκρατία, τότε μιλάμε για έναν  εκτός ελέγχου και εκτός λογικής, επικίνδυνο πρωθυπουργό.  Έναν μισαλλόδοξο με νοσηρή αντίληψη περί διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης. 



Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδεία ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ όχι με πολιτικούς όρους, αλλά με πρόθεση να καλύψει τα κενά του αστυνομικού δελτίου, να υπενθυμίσει σε όλους την ιδεολογική του ανεπάρκεια και ενοχοποιήσει ένα ολόκληρο κόμμα.  Με αφορμή μια άθλια όσο και ηλίθια δήλωση του Χριστόφοφου Βερναρδάκη, πρώην υφυπουργού που χαρακτήρισε την Κεραμέως “Πισπιρίγκου της παιδείας” ζητώντας όμως άμεσα καθαρή και ρητή συγνώμη και ενώ ήταν γνωστό από χθες ότι ο Τσίπρας δεν θα ήταν σήμερα στη βουλή,  είπε μεταξύ άλλων:

 “Που είναι ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν είναι εδώ; Θα σας πω, δεν είναι εδώ γιατί θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τι απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Είμαι περίεργος εάν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό παιδείας. Αυτό που είδαμε χθες δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αυτός ο βερναρδακισμός, είναι πολακισμός, είναι ο συριζαϊκός φαρισαϊσμός, είναι αυτό που έχει αποκληθεί ως εκτσογλανισμός της κοινωνίας. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας, το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα…...».


Πρόκειται για μια αντίδραση ανθρώπου που βρίσκεται σε πολιτικό  παροξυσμό. Να ζητήσει ο Τσίπρας συγνώμη εκ μέρους του Βερναρδάκη, όταν ήδη το έχει κάνει ο Βερναρδάκης. Και ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι ο Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε συγνώμη , ούτε κανείς από τη ΝΔ για  αθλιότητες πλήθος στελεχών και υπουργών της ΝΔ και της κυβέρνησης; δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι η ακλόνητη και ατσαλάκωτη εικόνα του καταρρέει εν μέσω λαικής αποδοκιμασίας, ότι η πορεία πτώσης του είναι μη αναστρέψιμη και επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα πιο χαμηλά ένστικτα για να συσπειρώσει το κόμμα του. Είναι τα πολιτικά και οικονομικά ερείπια που αφήνει πίσω του, είναι η κρίση ηγεσίας που ήδη υφίσταται καθώς η ΝΔ κατά παράδοση , σύντομα θα αναζητά τον διάδοχό του.


Ο όρος “εκτσογλανισμός της κοινωνίας” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πάλι εντός της βουλής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο  σε μια από τις γνωστές αήθεις επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από κανέναν, ο άνθρωπος που είχε στο σπίτι του επί έναν χρόνο το στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ και τα σχέδια άμυνας της χώρας κατά δήλωση του ιδίου.
Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης. Ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να την παρασύρει στον βάλτο της πολιτικής του παιδείας. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να προκαλέσει ένταση χωρίς όρια για να κρατηθεί, όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία. Και ενώ ο ίδιος παραπαίει η κοινωνία περιμένει τις κάλπες για να του απαντήσει.


Η δε απόπειρά του να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπρηστικά γκαζάκια στη Real News, επειδή, λέει, την προηγούμενη ημέρα ο σταθμός είχε ασκήσει κριτική στον Βερναρδάκη, είναι ανάξια σχολιασμού. Θυμίζει τα υπονοούμενα του πατέρα του για τη σχέση Ανδρέα Παπανδρέου με την τρομοκρατία. Μια οικογένεια που δεν έγραψε ποτέ ένα μέλος της ένα βιβλίο, μια διακήρυξη, που δεν έφερε ποτέ μια ιδέα στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μπορεί να σηκώνει το δάχτυλο σε κανέναν. Κυρίως στην Αριστερά.
Φυσικά αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου θα του απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Και ο λαός στις κάλπες που κοντοζυγώνουν...

Απάντηση Νάσου Ηλιόπουλου

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος του ζήτησε  να ανακαλέσει . Η δήλωση  έχει ως εξής:

"Όσο ο κύριος Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος.Έσπευσε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, για να εκμεταλλευθεί μια άθλια εγκληματική ενέργεια, όπως ο εμπρησμός του Real και να τον αποδώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διατύπωση από τα χείλη του ότι «μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη». Δηλώσεις απαράδεκτες που αποσύρθηκαν αμέσως και ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη.Αυτό δεν είναι μία απλή αθλιότητα. Ο κος Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει. 

Καταλαβαίνουνε τον πανικό του αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα".

Οξύτατη αντίδραση Σκουρλέτη

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε: «δεν είναι δυνατόν πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας να έρχεται στη Βουλή και να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται για την εμπρηστική επίθεση. Εάν αυτό δεν λέγεται μέγιστη πολιτική προβοκάτσια, εάν αυτός δεν είναι πρωθυπουργός της προβοκάτσιας και της τοξικότητας τι άλλο είναι; Είναι επιλογή η τοξική παρέμβαση του πρωθυπουργού σήμερα. Μας θυμίζουν τα όσα λέγονταν το 2015, όταν τότε ήταν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και δείχνουν πανικό και απόσταση από την κοινωνία. Φάγατε τα μούτρα σας το 2015. Τέτοια τοξική παρέμβαση δεν έχει κανένα προηγούμενο και αποσκοπεί στο να μη συζητήσουμε με πολιτική αντιπαράθεση"

 

 


 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο