Του Σωτήρη Σιδέρη


Ξέρει κανείς τι είναι το “ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα;”.  Πέραν του αυτονόητου νοήματος , ελάχιστοι  το γνωρίζουν ως δόγμα της Ουάσιγκτον. Το ξέρουν φυσικά, το Μέγαρο Μαξίμου και εσχάτως κάποιοι διπλωματικοί παράγοντες. Δημόσια τουλάχιστον,  δεν το έχει αναφέρει κανείς. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ προς τις συμμαχικές χώρες και στην περιοχή μας προς την Ελλάδα. Το δόγμα αυτό ταυτίζεται με την κουλτούρα των όπλων, ότι για κάθε πρόβλημα η λύση είναι τα όπλα, που κυριαρχεί στις ΗΠΑ. 

 

Στις διεθνείς σχέσεις εμπεριέχει το δόγμα της υπεροχής έναντι του αντιπάλου μέσα από μια φρενήρη πολιτική εξοπλισμών.  Η νοοτροπία του προκεχωρημένου φυλακίου που υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακριβώς η αντίληψη που  έχουν  οι ΗΠΑ για την Ελλάδα στις σχέσεις με την Τουρκία. Το υποστήριξαν και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου που επισκέφθηκαν την  Αθήνα,  και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το υποστηρίζουν και επιφανείς  λομπίστες στην Ουάσιγκτον από την Βικτώρια Νούλαντ μέχρι τον  Michael Rubins. Ένα δόγμα -θάνατος της διπλωματίας και της ελληνικής οικονομίας.         

Στο μυαλό των Αμερικανών



 Η Ελλάδα παίζει το παιχνίδι των πιο σκληρών κύκλων της Ουάσιγκτον και το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική της καταστροφή αν δεν μπει ένα φρένο, όπως με στοιχεία θα δούμε στη συνέχεια.

Πηγές με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας μας αποκάλυψαν ότι κατά την προ μηνών επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  για θέματα Πολιτικών Υποθέσεων Βικτώριας Νούλαντ, είχε τεθεί από την κυβέρνηση και  το ζήτημα των F-16 προς την Τουρκία, δηλαδή πολύ πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τότε η  ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να μην εκσυγχρονίσουν οι ΗΠΑ τα τουρκικά αεροσκάφη και κυρίως να μην πουλήσουν νέα. Η Νούλαντ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας μάλιστα ότι “δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αφού εσείς θα πάρετε τα F-35”.  

Τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως τα είχε προβλέψει, άσχετα από το γεγονός ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι κάνει ό,τι μπορεί για να απορριφθούν τα τουρκικά αιτήματα. Μπορεί να καθυστερήσουν, αλλά δεν θα αποτρέψουν την συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας.  Το δόγμα υπερισχύει των προθέσεων.
Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εδώ . Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό εφαρμόζουν  αυτό το  δόγμα, που προφανώς είναι γνωστό στο παρασκήνιο, αλλά τώρα γίνονται κοινωνοί και διπλωματικοί και πολιτικοί παράγοντες σε όλη την Ευρώπη με στόχο την υπεροχή έναντι της Ρωσίας. Τα δις ρέουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το δόγμα αυτό συμπυκνώνεται στη φράση “ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα”. Σημαίνει ότι για κάθε αγορά που θα κάνει η Τουρκία , η Ελλάδα θα πρέπει να απαντά με πιο σύγχρονα όπλα. Τα πιο σύγχρονα όμως είναι και πιο ακριβά. Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει ποιοτική εξοπλιστική υπεροχή. Λες και η Τουρκία , που ανήκει και στους G-20 και έχει και ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία,  θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ακόμη και στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος και το Στέητ Ντηπάρτμεντ πιέζονται να δίνουν ό,τι ζητά η Τουρκία με το επιχείρημα ότι αν δεν πουλήσουν οι ΗΠΑ,  θα τα πάρει από την Κίνα από την Ρωσία. Αλλά η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό αποσιωπάται για προφανείς λόγους.

 

Ο θάνατος της διπλωματίας



Η ισορροπία τρόμου είναι ένα δόγμα που κυριάρχησε στον ψυχρό πόλεμο, αλλά η Σοβιετική Ένωση δεν κατέρρευσε σε πόλεμο , αλλά σε καιρό ειρήνης και για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και μάλιστα στρατιωτικά υπερείχε.
Πρόκειται για μια καταστροφική πολιτική που ικανοποιεί την αδηφάγο αμερικανική πολεμική βιομηχανία, πιθανόν και να την πιστεύουν. Με απλά λόγια, αν συνεχίσει η Ελλάδα την ίδια πολιτική θα βιώνει συνεχείς κύκλους χρεοκοπίας για να ικανοποιούνται τα αμερικανικά σχέδια. Ήδη η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περί τα 17 δις σε λιγότερο από δύο χρόνια και συνεχίζει..
Αντί για όλα αυτά, καταλυτική και πολύ πιο ωφέλιμη για την Ελλάδα θα ήταν μια παρέμβαση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αμφισβητείται...

      

Τα προβλήματα Ελλάδας -Τουρκίας είναι πολιτικά, είναι νομικά, είναι διαφορές πάνω διαφορετικές προσεγγίσεις του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι στρατιωτικά. Η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατιωτική πίεση για να ικανοποιήσει το αναθεωρητικό της  δόγμα, το οποίο φυσικά και δεν υποτιμά κανείς. Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας είναι και μάλιστα υψηλού επιπέδου, η σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, η διπλωματία με πρωτοβουλίες διαλόγου και ειρήνης και φυσικά και η Άμυνα της χώρας. Εννοείται ότι οι διαρκείς κραυγές του πρωθυπουργού εντός και εκτός βουλής ότι η Άμυνα είναι υπέρτατη προτεραιότητα και αυτοσκοπός δείχνουν την ενσωμάτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξοπλιστικό δόγμα των ΗΠΑ. Υποστηρικτική προσθήκη στην κυβερνητική πολιτική είναι οι εκατοντάδες πύραυλοι που εκτοξεύονται στα βραδινά δελτία ειδήσεων από πλοία, αεροπλάνα και άρματα μάχης  για να συντηρούν την μονοδιάστατη αντίληψη περί άμυνας, όπως τη θέλουν οι Αμερικανοί.  Η απουσία διπλωματίας μειώνει την ισχύ της χώρας. Αυτό δυστυχώς , αν και το γνωρίζει,  δεν θέλει να το ασπαστεί το Μέγαρο Μαξίμου.
       

       

Το κείμενο -σηματοδότης




Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του δόγματος είναι ένα κείμενο του  Μάικλ Ρούμπιν  συνεργάτη του Washington Examiner’s Beltway Confidential.  Ο Ρούμπιν είναι επίσης,  ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.


“Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσουν ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας προκειμένου η τελευταία να λάβει το μήνυμα ότι η επεκτατική της ατζέντα δεν θα πετύχει. Θεωρεί κοντόφθαλμη την παροχή οποιονδήποτε προηγμένων όπλων στην Τουρκία δεδομένου ότι η τελευταία θα τα χρησιμοποιήσει για να παρενοχλήσει τους γείτονές της και όχι εναντίον της Ρωσίας. Όπως αναφέρει, καθώς το Κογκρέσο έχει διευρυμένη διακομματική επιφύλαξη για τη συμφωνία του Πρόεδρου Biden με την Τουρκία, είναι καιρός το Κογκρέσο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να ζητήσει, όπως κάνει διαχρονικά για το Ισραήλ προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, οι ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο πιο προηγμένες πλατφόρμες από αυτές που διαθέτει η Τουρκία.

Με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίζονται τα πλεονεκτήματα που έχει η Τουρκία λόγω του μεγέθους της.  Αν η Τουρκία πάρει F-16 τότε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει F-35. Εφόσον η Τουρκία διαθέτει το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Anadolu τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt και σε προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους προκειμένου να αντιμετωπίσει το Anadolu. Τη στιγμή που η Τουρκία κατασκευάζει drones Bayraktar TB2, τότε Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσουν Predators, RQ-170 Sentinels και MQ-9 Reapers προκειμένου να μπορούν να καταρρίψουν τα Bayraktars. Και αν αυτό σημαίνει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ας είναι. Τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα έχει προχωρήσει από την εθνοκάθαρση στην πολιτιστική γενοκτονία και τώρα απειλεί με προσάρτηση του βορείου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, και με δεδομένη την αποτυχία του ΟΗΕ, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η διασφάλιση ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να αμυνθεί εναντίον ενός πολύ μεγαλύτερου γείτονά της, δημιουργεί ένα αποτρεπτικό όριο και συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής καθώς η τρέχουσα ανισορροπία ενθαρρύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και της Κύπρου θα σταθεροποιούσε την Ανατολική Μεσόγειο και θα αύξανε τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ ενώ θα αποθάρρυνε την επιθετικότητα. Ως εκ τούτου, αν ο Erdogan ή ο οποιοσδήποτε μελλοντικής ηγέτης της Τουρκίας καταλάβει ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην απόκτηση νέων όπλων από την Τουρκία με την απόκτηση πιο προηγμένων όπλων από την Ελλάδα και την Κύπρο, τότε θα επανεξέταζε την εκβιαστική πολιτική ως κρατική επιλογή”.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο