Απειλούσαν εισαγγελείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους επί χρόνια. Νόμιζαν ότι ήταν ανέγγιχτοι, απλησίαστοι, υπεράνω των νόμων . Και τώρα με την ουρά στα σκέλια, προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Ο Άδωνης Γεωργιάδης εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, όπου ομολόγησε ότι δεν υπάρχει σκευωρία, άρα οι καταγγελλόμενοι είναι αθώοι οπότε “πάμε παρακάτω”, όπως είπε. Ο Γεωργιάδης έδινε ρεσιτάλ επί  χρόνια κατά όλων. Ήξερε ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Και τώρα που ανοίγει πάλι ο φάκελός του με τις αδιευκρίνιστες καταθέσεις, έχει χάσει τον ύπνο του. 

 

Έχει όμως πολιτική σημασία ότι έστω και έτσι, η άτακτη υποχώρηση και η μισή συγνώμη του Γεωργιάδη γίνεται λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στη βουλή, την Τετάρτη 5 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση περιμένει πως και πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη ο Γεωργιάδης είναι σε άλλη γραμμή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που κάνει δηλώσεις που του υπαγορεύει ο πρωθυπουργός.   Ο καθένας για τον εαυτό του δηλαδή .Το ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης εμφανιστεί στη βουλή στη γραμμή Γεωργιάδη ή στη γραμμή Οικονόμου. 
Όπως είχαμε εκτιμήσει , είναι θέμα χρόνου η κρίση να γίνει ενδοκυβερνητική. Θα είχε επίσης θεσμικό και πολιτικό ενδιαφέρον να εμφανιστεί στη βουλή και να μιλήσει ο “κυνηγός” Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος σχεδόν ωρυόμενος από τη βήμα της βουλής, απειλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τους πάει μέχρι τέλους.

Τώρα όμως και αφού η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί τελεσίδικα, είναι ο Τσίπρας που δηλώνει ότι θα τους πάει μέχρι τέλους και πρώτον τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πολιτικό σκηνικό εκ των πραγμάτων αλλάζει και θα επηρεαστεί καταλυτικά το επόμενο διάστημα, όσο θα συνεχίζει η υπόθεση αυτή να αναλύεται πολιτικά και νομικά.
Το γεγονός ότι η επίδραση της υπόθεσης Νοβάρτις θα είναι σημαντική είναι πιθανότατο να επηρεάσει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αν ο  Μητσοτάκης διαψεύσει και πάλι τον εαυτό του ή αρνηθεί να τοποθετηθεί θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με το λαό καθώς η αναξιοπιστία του θα φθάσει στα ύψη. Αν πάλι δηλώσει ότι θα πάει σε εκλογές, η αντιπολίτευση τον περιμένει για να του τονίσει ότι πλέον σύρεται σε εκλογές. Υπό αυτή την οπτική , είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Πέραν αυτών το πολιτικό σκηνικό είναι ήδη πολύ βαρύ για την κυβέρνηση. Η πανδημία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, η ενεργειακή κρίση προκαλεί σεισμικές δονήσεις σε όλη την Ευρώπη, η ακρίβεια είναι στα ύψη. Ακόμη και αν προσπαθήσει, η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να αναχαιτίσει την λαική οργή. Ο λαός τιμωρεί αυτόν που κυβερνά, όχι αυτόν που θέλει να κυβερνήσει.


Αναλυτικά ο διάλογος στο action 24:
Δημήτρης Τάκης: «Αφού λέτε ότι σέβεστε την υπόθεση της δικαιοσύνης, θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για τα περί σκευωρίας;»
Άδωνις Γεωργιάδης: «Ως προς την σκευωρία, ασφαλώς. Αποσύρονται αφού αποφάνθηκε έτσι η δικαιοσύνη».

Δημήτρης Τάκης: «Θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη και για τους δημοσιογράφους για τους οποίους είχαν ακουστεί βαριές κατηγορίες στη Βουλή;»
Άδωνις Γεωργιάδης: «Από την ώρα που αμετάκλητα και τελεσίδικα η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε, για μένα έχει τελειώσει. Είναι αθώοι».
Δημήτρης Τάκης: «Θα τους ζητήσετε συγγνώμη;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν χρειάζεται να τους ζητήσετε συγγνώμη, αποσύρονται όλα. Είναι σαν λες στον ανακριτή ότι ζητήσαμε συγγνώμη».
Δημήτρης Τάκης: «Άρα δεν υπάρχει σκευωρία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ούτε για τους δημοσιογράφους».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Έληξε, πάμε παρακάτω». ]

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο