Του Σωτήρη Σιδέρη


Την εικόνα διάλυσης των αρμοδίων υπηρεσιών καταγγέλλει με δήλωσή του στο Omegapress.gr o Γιάννης Μπράχος, πρώην Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την  απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα «Turkaegean» . Ο κ. Μπράχος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει τον καθημερινό έλεγχο των αιτήσεων στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να αποτραπεί  ακαριαία  οποιαδήποτε προσπάθεια για χρήση όρων εθνικού ενδιαφέροντος. Η σημερινή κυβέρνηση όμως αδρανοποίησε την Επιτροπή Ειδικών  για τα σήματα, καθώς πάγωσε ουσιαστικά και την εφαρμογή της Συμφωνίας των  Πρεσπών, με συνέπεια τα όσα παρακολουθούμε σήμερα και  τα οποία είναι συνέπειες πολιτικών επιλογών της  κυβέρνησης. Κατά συνέπεια η ΕΔΕ του Α. Γεωργιάδη είναι για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και την αποποίηση των πολιτικών ευθυνών της, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου.
Ταυτόχρονα, ο Ενιαίος Σύλλογος  Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, με ανακοίνωσή του κατακεραυνώνει τον Ά. Γεωργιάδη, εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα και τον καλεί να ανακαλέσει άμεσα την διενέργεια της ΕΔΕ.

 



Η δήλωση του  Γιάννη Μπράχου έχει ως εξής:




 “Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης η ΓΓ ΔΟΣ του Υπουργείου Εξωτερικών η ΓΓ Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαν προβλέψει τον καθημερινό έλεγχο των αιτήσεων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (EUIPO) και στον Διεθνή Οργανισμό (WIPO), προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν αιτήσεις για σήματα με χρήση όρου εθνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς μετά την πολιτική επιλογή παγώματος της λειτουργίας της Επιτροπής Ειδικών για τα σήματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, κρίθηκε περιττή η σχετική διαδικασία, ενώ η αρμοδιότητα για τα εμπορικά σήματα μεταφέρθηκε πρόσφατα στον εποπτευόμενο φορέα από το Υπουργείο Ανάπτυξης Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης  επιβεβαιώνει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στο χειρισμό του θέματος και επιπρόσθετα θέτει το ερώτημα κατά πόσον παρακολουθούνται σήμερα τυχόν σήματα που κατατίθενται από εταιρείες με χρήση όρων εθνικού ενδιαφέροντος στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης Σημάτων”.

Κεραυνοί από τον Σύλλογο Υπαλλήλων



Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου στον Άδωνι Γεωργιάδη
«Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και  τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο φυσικά δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνονται  στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων.
Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων.
Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος.
Συγκεκριμένα για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας (1) εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε,  ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον  τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης  & Επενδύσεων , σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 ( άρθρο 57).
Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων.


 Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.
Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα.
Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, ψάχνει να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΔΕ
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»
 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο