Με σκληρές , αλλά ακριβείς διατυπώσεις   και δραματικό τόνο, για την παρουσία του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις. Στον επικοινωνιακό ορυμαγδό της κυβέρνησης που δεν απέχει πολύ από  μια πρωτοφανή προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ανεπάρκειες του πρωθυπουργού, ο Τσίπρας αποστασιοποιήθηκε πλήρως από όλα όσα το κυβερνητικό επιτελείο διοχετεύει ως δήθεν ικανοποίηση . Τα μεγάλα ερωτηματικά που εύλογα αναδύονται αφορούν στην σκοπιμότητα της κυβερνητικής στάσης. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσουν ούτε μια θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας. Με ανησυχητική προθυμία , σχεδόν δουλικότητα έκανε όλα όσα ζητούν οι Σύμμαχοι και ακόμη περισσότερο και τελικά εισπράττει ραπίσματα .  Η εικόνα του Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Ερντογάν γιατί απέσυρε το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι καταθλιπτική για τον άφαντο Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ρεσιτάλ διπλωματίας, προώθησε τα συμφέροντα της χώρας του, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, γυρίζει με την Ελλάδα σε χειρότερη θέση.
Χαρακτηριστική και η υπόθεση του Tourkaegean που κατοχύρωσε η Τουρκία στην ΕΕ. Καμία ευαισθησία , με τον Άδωνη Γεωργιάδη να ζητά ΕΔΕ!!!


       

Είμαστε ανήσυχοι- πολιτική υποταγής



  Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή με την οποία σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις.

“Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων, ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, σοβαρότατους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της χώρας. Προφανώς και δεν θα επεκταθώ αναλυτικά πριν ολοκληρωθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και πριν υπάρξει και μια επίσημη ενημέρωση, θέλω να πιστεύω, προς όλα τα κόμματα της Βουλής.

Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι, πρώτα απ’ όλα, πριν από λίγα λεπτά η βοηθός υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 του στόλου της Τουρκίας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ.


Και αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά «παπαγαλάκια» από το πρωί να μας μιλάνε για τον “απομονωμένο” Ερντογάν, για την “κωλοτούμπα” του Ερντογάν, για την “ήττα” του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής. Αν θα συνεχίσουν να αλλάζουν τη συζήτηση στο κρίσιμο αυτό θέμα, που θυμίζω ότι εδώ στην Ολομέλεια το είχα θέσει λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πρωθυπουργός, διότι και τότε υπήρχαν δημοσιεύματα -όχι επίσημες δηλώσεις τότε- που μίλαγαν για προχωρημένες συζητήσεις, για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ακόμα και για πώληση καινούργιων F-16 στην Τουρκία. Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι είναι όλα ψέματα -είναι όλα ψέματα!- και του είχα ζητήσει ότι όλα είναι ψέματα να το πει ο Μπάιντεν, όχι να μας το λέει εδώ από τη Βουλή πριν πάει. Σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται, δυστυχώς, για τη χώρα ότι τίποτα δεν είναι ψέμα. Είμαστε, λοιπόν, ανήσυχοι γι’ αυτό, για τα ανταλλάγματα.


Δεύτερον, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί χθες μόλις με τα άρθρα 7 και 8 παράγραφος 7 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία η Φιλανδία και η Σουηδία υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και στο μέλλον ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη.
Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, επίσης, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά ούτε καν να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά τον ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που κλιμακώνει με πρωτοφανή τρόπο τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο.
Είμαστε ανήσυχοι γιατί, μέσα σε αυτό το κλίμα των παράνομων διεκδικήσεων, η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου. Δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα «Turkaegean», με ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα, ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο.


Είμαστε επίσης ανήσυχοι γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την -επιτρέψτε μου να πω- επιλεκτική όραση και ευαισθησία των μεγάλων συμμάχων, προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.
Και είμαστε τέλος ανήσυχοι ακόμα πιο πολύ γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη γι’ όλα αυτά. Και αυτό μας κάνει ακόμα πιο πολύ ανήσυχους.
Και όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη. Για ποιο πράγμα ακριβώς από όλα τα παραπάνω μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι; Γιατί να είμαστε ικανοποιημένοι; Να είμαστε ικανοποιημένοι που αντί να καταθέσουμε ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφήσαμε την Τουρκία να μονοπωλεί και επισήμως τον όρο Αιγαίο; Καλά, εσείς δεν ήσασταν, η παράταξή σας εννοώ, που μας λέγατε ότι το όνομά μας είναι η ψυχή μας; Τώρα πού πήγαν όλα αυτά; Εσείς δεν ήσασταν που κοντέψατε να αναποδογυρίσετε τον κόσμο για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία; Τώρα που η Τουρκία οικειοποιείται όλο το Αιγαίο δεν έχετε να πείτε κάτι; Πού είναι ο υπεύθυνος υπουργός για όλα αυτά; Ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε ούτε, αν θέλετε, την εντιμότητα να βγει και να πει “mea culpa”. Δεν λέω να παραιτηθεί, αν και θα έπρεπε να παραιτηθεί κανονικά. Όμως, έσπευσε να κάνει ένορκη διοικητική εξέταση για να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους. Λες και δεν είναι πολιτικές ευθύνες, λες και δεν είναι προϊστάμενος, λες και δεν έπρεπε ο ίδιος να έχει γνώση και να προβάλει εγκαίρως ενστάσεις και αντιρρήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα όπου κατοχυρώθηκε αυτό το σήμα. Όμως, είναι η λογική όλων αυτών που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους.


Είστε λοιπόν ικανοποιημένοι γι’ αυτό; Και είστε ικανοποιημένοι, όπως δήλωσαν επίσημες κυβερνητικές πηγές, για το χθεσινό μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας; Ακούστε ανακοίνωση από επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης: «Ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας». Αυτό δήλωσαν χθες. Αλήθεια, δεν επηρεάζει; Τι απέγιναν οι κορώνες για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία; Πώς ακριβώς θα μπορεί αύριο αυτή η κυβέρνηση, η οποία σήμερα δηλώνει ικανοποιημένη από αυτή τη συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα σε Σουηδία και Φινλανδία να άρουν το εμπάργκο και να πουλάνε όπλα στην Τουρκία, να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα για πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία; Πώς θα ζητήσει από τη Γερμανία να μην πουλήσει νέα υποβρύχια, από την Ισπανία αεροπλανοφόρα, από την Ιταλία και τη Γαλλία, που παρά το ότι έχουμε την ελληνογαλλική συμφωνία, αντιαεροπορικά συστήματα; Πώς θα στηρίξει αυτή η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ικανοποιημένη από τη συμφωνία αυτή που έχει το άρθρο 8 παράγραφος 7 για τη στήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Άμυνας, το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αφού δηλώνουμε λοιπόν ικανοποιημένοι με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πώς εμείς θα βάλουμε βέτο;


Πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα. Διότι με τη στάση του αυτή, η οποία βλέπει περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας και όχι στη διεθνή σκακιέρα, αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αλλά ικανοποιείται και από πάνω με την παροχή στήριξης στην Τουρκία μ’ αυτό τον τρόπο, όταν η Τουρκία εκβιάζει, διεκδικεί και κερδίζει και υπαναχωρούν εις βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Είναι αδιανόητο εμείς να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί, οι οποίοι μας το ζητάνε αυτό και εμπλεκόμαστε σε έναν πόλεμο, να στέλνουν εκσυγχρονισμένα F-16 να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Ζητάμε να ξεκαθαρίσει -και θα το πω με δυο λόγια- ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας δεδομένος σύμμαχος. Δεν είμαστε δεδομένοι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας.


Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω εκ των προτέρων ότι στον βαθμό που θα υπάρξει μια τέτοια στάση και πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα και έξω από τη συμμαχία, εμείς θα το κρίνουμε θετικά όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια. Διαφορετικά, όμως, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει σε αυτή τη ΙΧ εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και εσχάτως ταυτόχρονα και ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει."

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο