του Σπύρου Σουρμελίδη

Αρέσει σε πολλούς , πρώτα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να τραβάνε ένα επεισόδιο απο το έργο που λέγεται “ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της  ΕΛΛΑΔΑΣ”, το επεισόδιο “Δημοψήφισμα του 2015”. Φέτος σε μια προεκλογική περίοδο ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο επεισόδιο , για να θυμίσει στους ψηφοφόρους “το καταστροφικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα”. Μόνο που για να γίνει αυτό, κόβονται και ράβονται και “εικόνες” του 2015 στα μέτρα των αναγκών τους. Ακόμα και αν μείνει κανείς στα επεισόδια “Χρεοκοπία και ΣΥΡΙΖΑ” , η εικόνα δεν είναι αυτή που πετσοκόβει η ΝΔ. Έχει την διαπραγμάτευση , τα capital controls, το Δημοψήφισμα, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, την έξοδο απο τα μνημόνια και τα 37 δις ευρώ στα ταμεία του κράτους.

 1. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα χρεοκοπημένο κράτος , χωρίς λεφτά στα Ταμεία, και επίσης χωρίς να μπορέσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (οι υπεύθυνοι της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ) , απο μόνες τους ή σε συνεργασία , να ολοκληρώσουν όλα αυτά για τα οποία δέσμευσαν τη χώρα με τις υπογραφές τους. Έριχναν τις κυβερνήσεις τους , υπέγραψαν δυο Μνημόνια και μετά πέταξαν λευκή πετσέτα , με την ελπίδα να καταστραφεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 5 μήνες. Η χώρα είχε φτάσει ήδη στο Grexit to ….2012 (όπως είπε ο Βίζερ, πρώην επικεφαλής του euroworking group). Η κυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου ηρθε στην εξουσία ανατρέποντας προηγούμένως την κυβέρνηση που στήριζαν,  του Λ. Παπαδήμου, χωρίς στην συνέχεια να κατορθώσουν να  υλοποίησαν την δική τους  υπογραφή. 

 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια δύσκολη και επιθετική διαπραγμάτευση, στηριζόμενος και σε κάποιες υπονοούμενες υποσχέσεις Γάλλων και Αμερικανών.  Διαπραγμάτευση που δεν έληξε καλά, διότι οι δανειστές υλοποίησαν την απειλή τους, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση (που δεν πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά) θα έκλειναν οι τράπεζες. Έκλεισαν , έγιναν τα capital controls, έγινε το Δημοψήφισμα και παρ όλα αυτά το 62% , ψήφιζε κατά  της πρότασης της Κομισιόν. Ουσιαστικά ψηφίζει υπέρ του ο Τσίπρας,  να συνεχίσει την διαπραγμάτευση. Και αυτό επιβεβαιώνεται και στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015.   

  3. Η πετσοκομένη εικόνα που παρουσιάζεται για το 2015 , αποβλέπει  να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πράγματα που δεν γίνονται, διαπραγματεύτηκε χωρίς προτάσεις και στόχους.  Οι δανειστές  (εκ των υστέρων βεβαίως)  Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, παραδέχθηκαν ότι ήταν λάθος που δεν κουρεύτηκε το χρέος πριν απο τα Μνημόνια. Ειδικά δε, το ΔΝΤ παραδέχθηκε επισήμως (Εκθεση του ΔΣ του ΔΝΤ , Απρίλιος 2019) ότι ήταν λάθος και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τι ζήτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απο τους δανειστές τον Φεβρουάριο του 2015.; Δυο πράγματα: Ρύθμιση του χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να δεχθεί ένα “πυρηνικό” πόλεμο απο εσωτερικούς και εξωτερικούς αντιπάλους. Αρα ποιο ακριβώς ήταν το ανεδαφικό και καταστροφικό; Με η χωρίς γραβάτα, με λευκό ή φλοράλ πουκάμισο (Βαρουφάκη), το αίτημα ήταν να διορθωθεί  το λάθος για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα λιγότερο βαρύ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.  

    4. Ο Συριζα ολοκλήρωσε μια διαπραγμάτευση υπο δυσμενείς όρους. Αν κάτι σώθηκε (στη διαπραγμάτευση μετά το Δημοψήφισμα) , είναι η ρύθμιση του χρέους και πολλές ακόμα λεπτομέρειες που στην συνέχεια φάνηκαν υποβοηθητικές. Και αυτό  οφείλεται στο 62%. Η Μέρκελ και τα άλλα παιδιά , το ξανασκέφτηκαν, είδαν  ότι μπορούσε να χαθεί όλη η  παρτίδα όπως την είχαν στήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ   ηττήθηκε στην διαπραγμάτευση, όμως έτσι, ώστε  να μπορεί να διασώσει στο τέλος τα κομμάτια και θρύψαλα που βρήκε. Ούτε τα στελέχη του, ούτε οι οπαδοί του , δεν το παραδέχονται. Γιατί πίστεψαν ότι οι δανειστές έπρεπε να είχαν καμφθεί. Κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Τσίπρας έπρεπε "να κόψει το σχοινί". 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019, όχι όμως για το 2015 και την “καταστροφική” όπως λένε οι αντίπαλοι του, διαπραγμάτευση.       

    5. Το 62% και αμέσως μετά το 35,46% , των εκλογών του Σεπτεμβρίου, είναι που ενοχλεί. Γιατί δείχνει ότι και με ...περιορισμούς στις  Τράπεζες, μπορεί να υπάρχουν αποφάσεις μη αναμενόμενες. 

Οι  πετσοκομένες εικόνες είναι η σύγχρονη προπαγάνδα (όχι μόνο στην Ελλάδα)  που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, ειδικά απο το επιτελείο της ΝΔ .
Η ατάκα, η μισή φράση, οι κάποιες λέξεις, πρωτίστως το πετσοκομένο νόημα του όποιου αντιπάλου,  είναι η μέθοδος. Πόσο μάλλον για ένα τόσο δύσκολο έργο όπως η “ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο