Του Σωτήρη Σιδέρη


 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως κατακλύζεται από συναισθήματα που πλέον δεν ελέγχει και νομίζει ότι μπορεί να προκαλέσει όλο τον κόσμο και να τον νικήσει. Έτσι λοιπόν , δεν αποκλείεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη να αποβεί μοιραία για τον ίδιο, εκτός και αν η Συμμαχία αποφασίσει ότι θα γίνει μια τουρκοκεντρική λέσχη που θα εκχωρήσει στον Τούρκο πρόεδρο το δικαίωμα του πως θα κινείται, πως θα δρα και κυρίως πως και τι θα αποφασίζει. Αν δεν είναι η επικοινωνιακή κορύφωση της τακτικής του κατά της Ελλάδας, τότε το δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, την Κυριακή 26 Ιουνίου , ότι ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ “θέμα κατοχής νησιών”, είναι κακός οιωνός. Θα συμβούν πολλά , ίσως γλαφυρά, ίσως τραγικά  στον δυτικό κόσμο, αν όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας το επιτρέψουν. Και  η Ελλάδα ή μπορεί να οδηγηθεί σε τεράστια κρίση, ή  πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει το δώρο που θα της κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Αλλά αυτό απαιτεί διαπραγματευτική στρατηγική.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ:
    1. Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Όπως είναι γνωστό η Τουρκία θέτει βέτο με το πρόσχημα ότι οι δύο χώρες  «στηρίζουν την τρομοκρατία».
    2. Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά. Ενδιαφέρει τη Δύση πολύ, η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει ως πέρασμα, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται αποκλειστικά από τη Μόσχα.
    3. Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα. Ωστόσο, στο διπλωματικό παρασκήνιο είναι γνωστό ότι η στάση της Τουρκίας που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, ούτε στέλνει εξοπλισμό για στήριξη της Ουκρανία, προκαλεί αντιδράσεις. Στο προσκήνιο, όλοι επαινούν την Άγκυρα. Θα δούμε πως θα ισορροπήσει στα ζητήματα αυτά.
    4.  Σύμφωνα  πάντα με την εφημερίδα Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
    5. Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Θέμα που προκαλεί αντιδράσεις, θα δούμε ποιά θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ
    6. Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

       

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο



    Από την ανάγνωση και μόνο των έξη σημείων είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει σε τουρκοκεντρική τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι το κέντρο του κόσμου, ανατολικού και δυτικού και ότι ο ίδιος είναι ο πρωταγωνιστής. Είναι απολύτως σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και όχι όπως ακριβώς θέλει ο Ερντογάν πολλά από τα ζητήματα θα συζητηθούν ενδιαφέρουν το ΝΑΤΟ. Όμως η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να είναι έτοιμη  να προκαλέσει θερμό διπλωματικό επεισόδιο , αν χρειαστεί, γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις θα δοκιμάσουν την αντοχή της χώρας. Αν οι άλλοι ηγέτες , κυρίως οι ΗΠΑ όμως αντιδράσουν σκληρά, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε τουρκικό δράμα στη Μαδρίτη, γιατί θα ακολουθήσουν ευχαρίστως πολλές ακόμη χώρες.


Το σημείο  όπως είπαμε που θα προκαλέσει θύελλα είναι το σημείο 4. Ότι δηλαδή θα θέσει ζήτημα κατοχής των νησιών. Ο Τούρκος πρόεδρος ίσως θεωρεί ότι και μόνο να το πει θα καταγραφεί και επιστρέφοντας στην Τουρκία θα γίνει δεκτός ως ήρωας  , ως ο μεγάλος ηγέτης που κατατρόπωσε τον Κεμάλ Ατατούρκ που “έδωσε” να νησιά στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει λοιπόν τι μπορεί να συμβεί . Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιμείνει,  οφείλει ο πρωθυπουργός να είναι έτοιμος να τινάξει στον αέρα τη σύνοδο κορυφής, άλλο περιθώριο δεν έχει.  Ούτε περιθώρια ελιγμών έχει. Αν όμως οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες αποδοκιμάσουν τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απλά οφείλει να απαιτήσει, η καταδίκη της Τουρκίας να καταγραφεί στο κοινό ανακοινωθέν, ότι οι συνθήκες ισχύουν και δεν υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά. Ρητά, ωμά,  κατηγορηματικά, χωρίς ασάφειες και γκρίζες ζώνες. Είναι αναγκαίο ο Ερνγογάν να επιστρέψει στην Τουρκία ηττημένος διπλωματικά και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι το κορυφαίο βήμα για να συμβεί. Και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.  Διαφορετικά το ΝΑΤΟ θα βγει από τη Σύνοδο στα πρόθυρα τεράστιας κρίσης..

.
Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να θέσει βέτο και να απαιτήσει αρνητική θέση του ΝΑΤΟ στην πρόθεση της Τουρκίας να έχει το ΟΚ της Συμμαχίας για εισβολή στη Συρία.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η επικείμενη Σύνοδος έχει ιστορική σημασία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μαδρίτη πρέπει να κατανοήσει ότι εκπροσωπεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ. Εκκλήσεις υποτίθεται για διάλογο είναι δεκτές υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα αποσύρει πλήρως τις θέσεις της για τα νησιά . Κάθε άλλη θέση του ΝΑΤΟ που τηρεί ίσες αποστάσεις , πρέπει να υπονομευθεί δια παντός.

Εν αναμονή…...

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο