Του Στράτου Βαλτινού

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μία που καταργεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η  δεύτερη που επιτρέπει την οπλοφορία στους δημόσιους χώρους. Ένας νέος μεσαίωνας είναι προ το πυλών και αναμένεται να επιδράσει αρνητικά σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου αυταρχικά ή δεξιά καθεστώτα σε συνδυασμό με την εμπλοκή εκκλησιών προσπαθούν να επιβάλλουν τις ιδεοληψίες τους, με τρόπο βίαιο μάλιστα. Πρόκειται για μια διπλή ήττα του προέδρου Μπάϊντεν και των Δημοκρατικών και αντίστοιχα για θρίαμβο των οπαδών του Τραμπ και του ιδίου του πρώην προέδρου. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση διαρκούς σοκ από τις μαζικές δολοφονίας οπλοφόρων. Τώρα όμως το δηλητήριο διαχέεται σε όλη την κοινωνία προκαλώντας διαιρέσεις, εκρήξεις θυμού, έντονες αντιδράσεις και τεταμένο κλίμα που θα ενταθεί σίγουρα το επόμενο διάστημα. Αλλαγή σελίδας στον κόσμο με τις υπερσυντηρητικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος.


Την Παρασκευή 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Roe v Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση.
Ως εκ τούτου, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση θα αλλάξει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με κάποιες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.
Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.
Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Η άλλη απόφαση , σύμφωνα με την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ  είναι  «απολύτως σοκαριστική» και αφορά ην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».
Ο Τζο Μπάιντεν, άνοιξε μέτωπο κατά της οπλοκατοχής με διάγγελμά του στις 3 Ιουνίου, σε συνέχεια τριών νέων πολύνεκρων περιστατικών πυροβολισμών σε δημόσιους χώρους των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατο αυτό με τους πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 3, έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών κρίσεων. Δεν είναι μόνο οι οικονομίες που παραπαίουν, είναι ταυτόχρονα πολιτική και ιδεολογική η κρίση που τον μαστίζει. Ο νεοφιλελευθερισμός, η επικέντρωση στον ατομισμό, στον πλουτισμό, οι ανισότητες, ο πολίτης -καταναλωτής περνούν τώρα από τη φάση της κρίσης πολιτικής σε ηθική κρίση. Οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις ενισχύουν τη θέση τους, επιβάλλουν τις θέσεις τους και ο χώρος της Δικαιοσύνης γίνεται το εργαλείο εφαρμογής αυτών των αντιλήψεων.
Είναι μια βαθιά κρίση Δημοκρατίας που μόνο με περισσότερη Δημοκρατία και ελευθερίες μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πριν να είναι αργά και το σκοτάδι απλωθεί στον ούτως ή άλλως δύσκολο κόσμο μας.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο